Je bekijkt nu Alle voordelen en nadelen van ETFs op een rijtje

Alle voordelen en nadelen van ETFs op een rijtje

We kunnen vandaag de dag vaststellen dat beleggen in zogenaamde ETFs populairder is dan ooit. Heel wat nieuwe, maar zeker ook bestaande beleggers kiezen er dan ook tegenwoordig eerder voor om te beleggen in deze zogenaamde trackers dan dat ze kiezen voor een belegging in losse aandelen. Daar zijn menig aantal goede redenen voor aan te halen. Dit gezegd hebbende is het echter ook zo dat er nadelen zijn verbonden aan investeren in ETFs. Zou jij graag willen kunnen achterhalen of voor jou nu precies de voor- of toch eerder de nadelen het meeste doorwegen? We laten het je graag ontdekken door middel van de informatie die je aantreft hier op deze pagina!

Wat zijn de voordelen van ETFs?

ETF'sETFs of trackers vormen vandaag de dag één van de populairste beleggingsproducten op de markt. Heel wat mensen kiezen er dan ook voor om er op periodieke basis aanzienlijke bedragen in te investeren. Dat is ook niet zo vreemd, want er zijn best een aantal interessante voordelen verbonden aan ETF-beleggen. De belangrijkste voordelen waar je hierbij op kan rekenen zijn de volgende:

  1. Je geniet vanaf het eerste moment van een geweldige spreiding;
  2. Instappen is mogelijk tegen een relatief toegankelijke instapprijs;
  3. Vaak kan je ook nog eens aanspraak maken op een interessant dividend;
  4. De ETF wordt door een expert voor jou beheerd dus je hebt er geen omkijken naar;
  5. Je kan kiezen voor een globale ETF of voor een sector specifieke ETF;

Bovenstaande voordelen zijn eigenlijk nog maar het topje van de ijsberg. Toch maken ze reeds meer dan duidelijk waarom heel wat beleggers zweren bij het doen van periodieke investeringen in één of zelfs meerdere ETFs. In het bijzonder de uitstekende spreiding waar je vanaf het eerste moment op kan rekenen is iets wat ongelofelijk interessant is. Heel wat beleggers lopen met hun portefeuille een significant risico simpelweg omdat er geen sprake is van een afdoende spreiding. Door te beleggen in ETFs kan dit probleem alvast meteen op een efficiënte manier worden onderuit gehaald.

Voor heel wat beleggers geldt dat ze tegenwoordig niet in één keer een groot bedrag investeren. In plaats daarvan kiest men voor het uitvoeren van periodieke beleggingen. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld maandelijks instappen met een bepaald bedrag. Hoe hoog dat bedrag ligt, is uiteraard aan hen om te bepalen. Ben jij ook iemand die graag op een dergelijke manier zou willen investeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat beleggen in een ETF zich daar uitstekend toe leent. Voor verschillende brokers geldt zelfs dat ze het mogelijk maken om er bijvoorbeeld één keer per maand in te investeren zonder dat er daarvoor kosten in rekening worden gebracht.

Volg een Gratis Online Aandelen Training

Met welke nadelen zal je rekening willen houden?

De vele interessante voordelen die verbonden zijn aan investeren in ETFs kunnen we niet ontkennen. Toch is het niet raadzaam om je volledige hebben en houden te investeren in deze assets. Dat is het overigens nooit. De sleutel tot succes binnen de beleggerswereld is namelijk altijd diversifiëren. Natuurlijk kan je een voorkeur hebben voor een bepaalde asset en uiteraard zijn er heel wat redenen aan te halen om te investeren in ETFs, maar ook je geïnvesteerde kapitaal spreiden over verschillende beleggingsproducten is in de praktijk iets waar je niet omheen kan.

Eén van de belangrijkste nadelen waar je rekening mee moet houden is dat er ongelofelijk veel geld vloeit in de richting van ETFs. Passief beleggen is door de jaren heen stelselmatig populairder geworden. In eerste instantie lijkt dat alleen maar interessant te zijn, maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Onder meer Michael Burry, de man die vooral bekendheid heeft weten te verwerven omdat hij de huizencrisis correct wist te voorspellen heeft laten optekenen dat er gevaar is voor bubbelvorming. Het verleden heeft ons geleerd dat wanneer een bubbel barst dat kan leiden tot een gigantische terugval in waarde. Dit is dan ook iets waar ETF-beleggers aandachtig voor moeten zijn.

Volg een Gratis Online Aandelen Training

Let ook op de jaarlijkse kosten van de ETF

Nog een niet onbelangrijk nadeel waar je rekening mee moet houden bij investeren in ETFs heeft te maken met de jaarlijkse kosten die erdoor aangerekend kunnen worden. Deze jaarlijkse kosten kunnen sterk verschillen afhankelijk van de tracker in kwestie. Gemiddeld liggen deze niet zo bijzonder hoog, maar ze nemen toch een stukje van je rendement weg. Bovendien worden deze kosten altijd aangerekend. Is er dus met andere woorden geen sprake van een bepaalde winst, maar wel van een bepaald verlies in de actuele koers van de ETF? Dan zullen de kosten er toch nog eens bovenop komen. Dit is zeker iets om rekening mee te houden wanneer je gaat investeren in ETFs.

Volg een Gratis Online Aandelen Training

Geef een reactie