Het gebruik van een prepaid kaart
Voor mensen die niet over een kredietkaart beschikken, kan een prepaid bankkaart een uitstekende alternatieve oplossing bieden. Een gewone bankkaart wordt immers niet overal geaccepteerd. Dit in tegenstelling met een heroplaadbare kaart. Ondanks dit grote voordeel heeft de prepaidkaart ook bepaalde limieten. In dit artikel met als titel ‘Het gebruik van een prepaid kaart' even de feiten op een rijtje zetten. In sommige gevallen wordt de prepaid kaart niet aanvaard zoals bij autoverhuur in het buitenland. We zetten de pro's en contra's tegenover elkaar.
Eerst laden voor dat je betaalt
Een prepaid bankkaart is heel gemakkelijk in gebruik. Het principe is doodsimpel: je moet eerst geld op je kaart plaatsen voor dat je een bedrag kan uitgeven. De prepaid betaalkaart is een goede wisseloplossing voor de meer bekende kredietkaart. Zeker voor mensen die nog geen vaste inkomsten maandelijks hebben zoals studenten of mensen die zich willen beschermen tegen een overlast van schulden.
Het grootste verschil met een kredietkaart ligt in het feit dat je geen kredietcontract afsluit met de kaartuitgever. Je kan alleen maar uitgaves maken met het geldbedrag dat op je kaart staat. Online betalingen en geld afhaling in binnen- en buitenland vormen geen probleem om geldtransacties uit te voeren. De meeste bankinstellingen in België bieden prepaid kaarten aan. Win op voorhand advies, in want de tarieven kunnen van bank tot bank soms ver uit elkaar liggen.
Niet in het rood gaan
Dat je met een prepaid betaalkaart niet in de rode cijfers kunt geraken, is uiterst handig voor mensen die controle willen hebben over hun uitgaven. Met de kaarten die door de wereldwijde kredietbedrijven Mastercard en Visa worden uitgereikt, beschik je over een heel belangrijke troef. De prepaid kaart wordt wereldwijd aanvaard wat niet altijd het geval is voor een gewone bankkaart.
In tegenstelling met het aanvragen van een kredietkaart bij de bank, moet je geen verdere informatie geven over je persoonlijke financiële toestand. Een vast inkomen hebben is niet aan de orde. Dat is trouwens één van de hoofdredenen waarom ouders van studerende kinderen – die in het buitenland vertoeven – zo een kaart voor dochter- of zoonlief aanschaffen. En natuurlijk om online aankopen te doen.
Voor wie is deze kaart vooral bedoeld?
Zoals al eerder aangestipt voor studenten die bijvoorbeeld voor een leerproject – denk maar aan Erasmus – in het buitenland verblijven. De ouders kunnen op deze manier de uitgaven van de kinderen controleren door geld bij te storten naargelang de nood het hoogst is. Maar ook voor andere doeleinden kan de kaart worden gebruikt:
Zakelijke missies in het buitenland
Deze kaart heeft ook heel veel bijval bij werkgevers die hun werknemers voor een missieopdracht naar het buitenland sturen. Het kan ook goed van pas komen als dringend geld moet worden gestuurd naar de werknemer tijdens de buitenlandse opdracht door bepaalde omstandigheden die onvoorzien waren.
Voor reizigers buiten de Eurozone
Voor reizigers die buiten de Eurozone hun kredietkaart niet willen gebruiken om één of andere reden. Of omdat ze op veiligheid willen spelen. Een Maestro functie van Bancontact is immers niet overal werkzaam.
Voor aankopen op een gecontroleerde manier online te doen
De kaarthouder van een prepaid bankkaart houdt een beter overzicht over zijn uitgaven, omdat de afrekening onmiddellijk gebeurt. Bij een kredietkaart kan er wel eens een bepaalde termijn over gaan zodat je door de bomen soms het bos niet meer ziet. Het is ook een stuk veiliger om online te betalen indien je slachtoffer zou worden van scamming. De fraudeurs kunnen niet meer dan het totaalbedrag dat op de prepaid rekening staat, afhalen.
Banken hanteren verschillende tarieven bij een prepaid kaart
De tarieven variëren van bank tot bank. Bij Belfius hangt het prijskaartje af van het kaarttype en de rekeningsoort die de klant heeft. De verrekening schommelt tussen 1 tot 6,50 euro per maand. Je kan de voorafbetaalde kaart ook aanvragen die niet gekoppeld is aan een pakker van de bank. Bij de bankinstelling KBC rekent men een maandelijks tarief van 1 euro aan. Bij BNP Parisbas Fortis is de prijs – net zoals bij KBC – afhankelijk van de aangegane ‘pakket' rekening van de bank. BPostbpaid anderzijds rekent jaarlijks 15 euro voor de nodige beheerskosten aan. Nogmaals vermelden dat een prepaid bankkaart niet is samengevoegd met een bankrekening.
Hoeveel mag je opladen
Ook hier liggen de verschillen van de verschillende bankinstellingen uit elkaar. Elke bank hanteert een maximumsaldo op de kaart. Bij BNP Parisbas Fortis houdt men rekening met de leeftijd van de kaarthouder. Onvolwassenen tussen 15 en 18 jaar mogen niet meer dan 1.250 euro per laadbeurt bijtanken. Voor volwassen klanten is dat bedrag gelimiteerd tot 5000 euro. Bij BPost bpaid ligt de lat niet hoger dan 2,500 euro per beurt. Daarnaast mag je niet meer dan 8000 euro per jaar hebben opgeladen. Bij de bank Belfius is de wekelijkse limiet 5000 euro.
De grote voordelen voor studenten bij zo een prepaidkaart
1. Geen traditionele kredietkaart
Voor studenten is dit een uitstekend betaalmiddel. Je kan immers alleen maar geld uitgeven dat je bezit en werd gecrediteerd op de prepaid bankkaart. Het is een uitmuntende financiële ijkmeter voor de uitgaven die studenten maken.
2. Iedereen kan zo een bankkaart aanvragen
Geen gehannes met een vragenlijst over je persoonlijke financiële situatie of leeftijd. Omdat je rekening niets te maken heeft met je bankrekening worden de gegevens ook niet gecontroleerd door de bevoegde dienst van de Nationale Bank van België.
3. Jongeren in het buitenland hoeven zich geen geldzorgen te maken
Wie in het buitenland studeert of jongeren die op reis gaan, kunnen ten allen tijde hun saldo opladen en dit overal ter wereld. Ook buiten de Schengenlanden.
4. Een beter betaalmiddel dan Bancontact
De prepaidbankkaart is een wereldwijd algemeen aanvaard betaalmiddel. Misschien niet zo omvangrijk dan een kredietkaart, maar sowieso beter dan een debetkaart. Het logo van ‘Mastercard' op een prepaidkaart, wordt aanvaard op miljoenen plekken in de wereld. Het staat bekend als een beter gebruikt betaalmiddel dan Bancontact.
5. De prepaidkaart gebruiken om te depanneren
Je kan ook de prepaid bankkaart gebruiken als noodoplossing. Je weet maar nooit als je in het buitenland verblijft en je kredietkaart om één of andere reden wordt geblokkeerd. Dan kan je nog altijd overschakelen op deze voorafbetaalde kaart.
6. Beveiligd tegen frauduleus gebruik
Je loopt nauwelijks of weinig risico zolang je voorzichtig bent. Maar dat geldt uiteraard voor elke bankkaart. Het gevaar beperkt zich immers tot het totaalbedrag dat op de kaart werd getransfereerd. Net als bij een andere kaart bij afhaling van geld in een bankautomaat, moet een bepaalde pincode worden ingetikt.
7. Hou het noodnummer van je bankkaart altijd bij de hand
Bij diefstal of verlies kan je altijd het noodnummer bellen om je bankkaart te blokkeren. Zorg dat je dit telefoonnummer altijd op zak hebt.