Een bankkaart is geen creditcard

Een debetkaart is een betaalkaart die de eigenaar kan gebruiken voor cashlose betalingen. Het opnemen van contant geld is ook mogelijk met de pinpas. De debetkaart wordt uitgegeven door een kredietinstelling of bank. Zodra de eigenaar van de kaart een transactie uitvoert, wordt het bedrag van zijn girorekening afgeschreven. Het is niet mogelijk om vooraf geld op te nemen met een bankkaart, zoals met een kredietkaart. De term “debet” komt uit het Engels en betekent domiciliëring of afschrijving.

Steeds weer is er verwarring over de voorwaarden: Het is geen creditcard. Omdat betalen met een betaalkaart niets te maken heeft met het afsluiten van een lening in de klassieke zin van het woord, zijn er enkele overeenkomsten en verschillen met een “echte” creditcard.ven kan daardoor snel verloren gaan.

debetkaart

Betalingen en schulden

Bankkaart: Met deze kaart is het moeilijk om schulden aan te gaan, omdat u uw betalingen op elk moment kunt bekijken. Het is mogelijk om schulden aan te gaan in de vorm van een kredietfaciliteit. U moet vooraf met uw bank duidelijk maken wat uw kredietlimiet is en wat de bijbehorende kredietrente is. Bij de creditkaart kunt u geen individuele betalingen bekijken. Aan het begin van de volgende maand wordt de som van de uitgaven van de vorige maand betaald van uw rekening courant. U kunt uw uitgaven snel uit het oog verliezen en in de schulden raken.

Uitzicht van de kaart

Debetkaarten en “echte” creditcards lijken erg op elkaar: beide kaarten hebben een nummer van 12-16 cijfers. Op de bankkaart staat het debetkaartnummer. Bovendien hebben alle debetkaarten een chip en een magneetstrip, sommige creditcards hebben geen magneetstrip. Het logo van de uitgevende bank en de labels van de ondersteunde debetsystemen (V-Pay, Maestro of beide) staan op de kaart.

Als de labels van de debetsystemen niet zichtbaar zijn op de bankkaart, betekent dit niet dat de kaart onbruikbaar is in het buitenland. Om te weten te komen hoe u de kaart in het buitenland kunt gebruiken, moet u informatie inwinnen bij uw bank. Op sommige debetkaarten is het woord “debet” te lezen, maar natuurlijk zult u het niet vinden op creditcards.

Door de terminologie ontstaan vaak misverstanden. Creditcards zijn betaalkaarten die een eigen kredietlijn hebben. Eigenaren ontvangen doorgaans na vier tot acht weken het rekeningoverzicht voor gemaakte kosten. Voor debetkaarten kunnen gewone rekeningafschriften worden afgedrukt.

MasterCard debet en Visa Card debet

De creditcardmaatschappijen MasterCard en Visa bieden ook hun eigen debetkaarten aan. Omdat deze kaarten het logo van de kredietinstelling dragen, zorgen deze kaarten ook vaak voor verwarring. Met een MasterCard Debet en een Visa Card Debet kunt u winkelen en betalen op het internet. Dit maakt ze vergelijkbaar met een creditcard.

Elke betaalkaart is direct gekoppeld aan een rekening. Bij elke transactie of geldopname heeft de eigenaar van de kaart toegang tot het saldo van de rekening of de opname.

Tussen 2008 en 2013 werd de debetkaartten steeds populairder. Na een korte daling in 2014 is het aantal bezitters weer gestegen.

Het verschil tussen prepaidkaarten en debetkaarten

Er zijn ook parallellen tussen prepaidkaarten en debetkaarten. Beide kaarten zijn cashlose betaalmethodes. Wel moeten prepaid kaarten worden bijgevuld. Alleen als er voldoende krediet op de kaart staat, kan deze worden gebruikt voor de betaling. Een ander belangrijk verschil is dat voor een prepaidkaart meestal geen kredietcontrole nodig is. Als u een betaalkaart wilt, hebt u een actieve girorekening nodig.

Hoe de betaalkaart werkt

Debetkaartklanten kunnen bij alle kassa's waar kaartbetalingen worden aangeboden, worden gebruikt. Bij geldautomaten kunnen ze hun pincode gebruiken om geld van hun rekening af te halen. Transacties kunnen ook alleen worden uitgevoerd met een pincode of een handtekening voor autorisatie. Op deze manier beschermen banken hun klanten tegen fraudeurs. De kosten voor het betalingsproces aan de kassa worden meestal door de verkoper of handelaar betaald. Klanten kunnen echter kosten maken bij het opnemen van geld bij geldautomaten. Daarom is het raadzaam om vooraf uit te zoeken bij welke automaten u gratis geld kunt opnemen. Er zijn verschillende netwerken waarvan de kredietinstellingen en banken deel uitmaken.

Debetkaartbeveiliging

Creditcards en debetkaarten staan na contante betalingen op de tweede plaats wat betreft de veiligheid voor de handelaar en de koper. Dit werd in maart 2017 gepubliceerd door het bedrijf ‘Oxford Economics' in het “Future of Money Report”.

Alle voor- en nadelen nog eens op een rijtje

Voordelen:

  • Laag risico op schulden: met een betaalkaart is het onwaarschijnlijk dat het in een schuldenspiraal terechtkomt. Wanneer het tegoed op een girorekening is uitgeput, kan de eigenaar de kaart niet meer gebruiken om verdere transacties te verrichten en aankopen te betalen. Daarnaast houdt de consument een goed overzicht van zijn of haar financiën, omdat de rekening direct na een aankoop wordt gedebiteerd.
  • Vaak gratis
  • Normaal gesproken ontvangen bankcliënten de betaalkaart gratis bij hun rekening courant op verzoek.

Nadelen

  • Kosten buiten Europa: veel debetkaarten zijn alleen in andere Europese landen gratis. Een voorbeeld is de Girocard met V-Pay van Visa. Als u het in een internationaal land gebruikt, worden er extra kosten in rekening gebracht. In dit geval kunt u beter een creditcard gebruiken. De meeste creditcards bieden wereldwijd gratis geldopname aan.
  • Niet te gebruiken als beveiliging: aangezien de betaalkaart geen kredietlijn heeft voor de klant, is het niet mogelijk om deze overal als zekerheid te storten. Voor bijvoorbeeld hotels of huurauto's hebben aanbieders meestal een creditcard nodig met een kredietlimiet als zekerheid.
  • Hoge rentetarieven voor rekening-courantkrediet: wanneer een klant de beschikking krijgt over zijn rekening courant, is de kaartgebruiker meestal geïnteresseerd.
  • Geen extra diensten: in vergelijking met een creditcard biedt een bankkaart geen extra diensten. De klant zou dus altijd extra moeten betalen voor een reisannuleringsverzekering of een bagageverzekering.

Wat doe je bij verlies van uw kaart

Als u uw kaart verloren of gestolen bent is het best om direct de bank te verwittigen of Cardstorpte bellen. Verrichtingen met uw kaart worden dan onmiddellijk geblokkeerd. Een diefstal geeft u ook best aan bij de politie. Zij kunnen de dief eventueel opsporen. Zelfs als u uw kaart gestolen of verloren bent zonder de geheime code is fraude nog altijd mogelijk en moet je Cardstop bellen.