Wat is een brommerverzekering en waarom heb ik ze nodig?

Brommers en scooters zijn een handige manier om je te verplaatsen en een geweldige introductie in de wereld van de motoren. Maar als je er de weg mee op gaat, moet je natuurlijk ook een gepaste verzekering hebben.

Wat is een brommerverzekering?

De brommerverzekering dekt je voor het besturen van jouw bromfiets – de meeste motoren met een cilinderinhoud van minder dan 50 cc – op de Belgische wegen. Het valt technisch gezien onder de dekking van een motor.

Heb ik een brommerverzekering nodig?

Als je een licentiehouder bent van een voertuig moet je ten minste een BA-verzekering hebben (burgerlijke aansprakelijkheid) – dit geldt voor auto's, bestelwagens, motorfietsen, scooters en bromfietsen. Dit is het gevolg van de door de overheid ingevoerde regels voor continue verzekering, die het aantal onverzekerde bestuurders op de weg moeten verminderen.

Wat is het verschil tussen een brommer (bromfiets) en een scooter?

Soms hoor je de termen ‘bromfiets' en ‘scooter' door elkaar heen worden gebruikt, en er zijn inderdaad ook overeenkomsten – bijvoorbeeld, zowel bromfietsen als scooters hebben meestal een doorstapframe. Maar het is alleen wettelijk geclassificeerd als een bromfiets als de motor onder de 50cc is, en ze bereiken normaal gesproken topsnelheden van ongeveer 40-65 km/u. En daarom mag je dus niet met je brommer op de snelweg rijden.

Vroeger werden bromfietsen ook met pedalen geleverd. De Engelse term ‘moped' verwijst daar trouwens nog naar. Maar moderne bromfietsen hebben in plaats daarvan ontstekingsknoppen. Hun wielen zijn groter dan die van scooters, maar over het algemeen zijn ze zelf kleiner.

Wat dekt de brommerverzekering?

De dekking die je krijgt met je brommerverzekering is afhankelijk van het type polis dat je kiest en de extra's die je eraan toevoegt. Een brommerverzekering werkt op dezelfde manier als de verzekeringen bij de meeste voertuigen, dus je krijgt een van de volgende verzekeringen:

– Enkel schade aan derden: De BA-verzekering voor schade aan derden is het wettelijke minimum dekkingsniveau dat je kunt afsluiten. Het dekt schade aan andere personen (de derde partij), hun voertuig of hun eigendommen, maar biedt geen bescherming voor je bromfiets.
– Schade aan derden, brand en diefstal: Schade een derden, brand en diefstal voegt dekking toe voor je bromfiets als deze gestolen is of beschadigd is door brand.
– Omniumverzekering: Een volledige omniumverzekering omvat al het bovenstaande en dekt ook de kosten van eventuele andere schade aan je bromfiets.

Welke polismogelijkheden kan ik krijgen bij een brommerverzekering?

Verzekeraars bieden bepaalde mogelijkheden voor motorrijtuigenverzekeringen, waarvan sommige standaard zijn inbegrepen en andere extra kosten met zich meebrengen. Je moet overwegen of je ze echt nodig hebt, want ze zullen waarschijnlijk je premies verhogen – de meeste verzekeraars zullen het volgende aanbieden:

  • Een dekking zodat je passagiers kunt meenemen
  • Dekking voor uw helm en leer als deze verloren, beschadigd of gestolen zijn.
  • Een dekking die ervoor zorgt dat je mobiel kunt blijven wanneer je brommer een panne heeft
  • Dekking voor meerdere bromfietsen op één polis
  • Dekking voor aangepaste motoren
  • Dekking voor het rijden met een zijspan
  • Dekking voor het rijden op je bromfiets in het buitenland
  • Persoonlijke aansprakelijkheidsdekking als je verantwoordelijk bent voor een ongeval op de weg
  • Persoonlijke ongevallenverzekering, die uitbetaalt als je gewond of gedood wordt op de weg.
  • Dekking voor verloren sleutels en het bijvullen van je bromfiets met de verkeerde brandstof

Hoeveel kost een brommerverzekering?

De premies die je betaalt om je bromfiets te verzekeren zijn afhankelijk van een aantal verschillende factoren, waaronder:

Je leeftijd: Verzekeraars zien jonge of onervaren bestuurders als een hoger risico om betrokken te raken bij een verkeersongeval en vragen daarom hogere premies.


Je polis: Zoals bij elke vorm van autoverzekering zul je merken dat een volledige dekking de goedkoopste optie is. In 2019 werden omniumverzekeringen verkocht voor gemiddeld € 270 aan jaarlijkse premies – vergeleken met € 360 voor een dekking van alleen derden.


Je brommer: Motorfietsverzekeraars, net zoals autoverzekeraars, sorteren hun voertuigen in verzekeringsgroepen op basis van factoren zoals hun grootte en snelheid. Motoren in lagere verzekeringsgroepen zijn over het algemeen veiliger door hun kleinere bouw of minder krachtige motoren, waardoor ze minder kosten hebben om te dekken.


De aanpassingen aan je bromfiets: Als je je bromfiets hebt aangepast, kan het zijn dat je premies stijgen als gevolg van de hogere kosten voor reparaties of reserveonderdelen.


Eigen risico: Je eigen risico (franchise) is wat je in eerste instantie bijdraagt aan de kosten van een schadeclaim wanneer je deze indient, voordat je verzekeraar de rest uitkeert. Vrijwillig een hoger eigen risico nemen, vertelt verzekeraars dat je niet de moeite zult nemen om kleinere schadeclaims in te dienen, want de betaling werkt afschrikkend – in ruil daarvoor belonen ze je met lagere premies.


Je betalingen: Je hebt de mogelijkheid om je premies maandelijks of jaarlijks te betalen – en hoewel maandelijkse betalingen een goede manier kunnen lijken om de som te spreiden, zul je uiteindelijk meestal meer betalen voor de dekking.


Jouw kilometerstand: Hoe minder tijd je op de weg doorbrengt, hoe kleiner de kans dat je bij een verkeersongeluk betrokken raakt – de verzekeraars zullen dus waarschijnlijk minder kosten in rekening brengen voor dekking als je niet veel tijd op de weg doorbrengt. Je moet echter eerlijk zijn als je een verzekering afsluit, want als je liegt over zaken als jouw kilometerstand, kan dat je dekking ongeldig mak

Is een brommerverzekering goedkoper dan een andere verzekering?

Door hun kleinere bouw en minder krachtige motoren worden bromfietsen vaak gezien als een minder kostbaar alternatief voor ‘echte' motoren. Ze kunnen in de meeste gevallen dan ook goedkoper verzekerd worden.

Brommerverzekeringen vergelijken

Bij het zoeken naar een betaalbare brommerverzekering kan je best de polissen vergelijken van verschillende aanbieders.

Je kunt de aanbiedingen vergelijken op basis van hun totale jaarlijkse en maandelijkse premies, het dekkingsniveau dat je krijgt en het eigen risico bij het indienen van een schadeclaim.

Zoals bij elke vorm van verzekering moet je er rekening mee houden dat de goedkoopste optie niet altijd de meest geschikte is – je moet streven naar een evenwicht tussen de kosten en de dekking om ervoor te zorgen dat je de juiste bescherming voor jezelf en je bromfiets hebt.