Er zijn weinig dingen op de wereld die zo ingewikkeld zijn als beleggen. Je ziet al snel door de bomen het bos niet meer temidden van alle websites over financiële markten, verschillende typen orders en noem maar op. Je wilt misschien wel een financieel adviseur in dienst nemen, maar is de adviseur wel te vertrouwen?

Om de welwillende lezer enigszins wegwijs te maken in het doolhof dat beleggen heet wordt in deze tekst Saxo Bank ingeleid, een kleurrijke onderneming. Je zult snel merken of de organisatie bij je past. Op zoek naar een broker? Lees dan vooral verder. Maar blijf opgelet: beleggen kent risico’s. U kunt uw inleg verliezen.

In welke landen is Saxo Bank actief?

Saxo Bank is in verschillende actief als broker. Een kleine greep: België, Nederland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Singapore en Zwitserland. Voor een maximum van 100.000 euro kun je terecht bij Saxo Bank. Saxo Bank maakt gebruik van een weinig transparant systeem van tussenpersonen (maar liefst 400) en dit kan op de beginnende belegger erg intimiderend overkomen. Het bijhouden van een portefeuille is daarentegen erg eenvoudig en zo gedaan. Zo heeft elke bank sterke en zwakke punten en zo ook Saxo Bank.

Verschillende soorten rekeningen

Bij Saxo Bank zijn er verschillende soorten rekeningen mogelijk. Allereerst is het mogelijk een particuliere rekening te openen waardoor je eenvoudig via een enkele rekening al je geldzaken kunt beheren. Ideaal voor alleenstaanden of anderszins geïnteresseerden in het openen van een particuliere rekening. Uiteraard is het ook mogelijk een gezamenlijke rekening te openen, alsook een kinderrekening (voor de familiemannen- en vrouwen onder ons). Tot slot is het mogelijk een zakelijke rekening te openen via welke je makkelijk op professionele platformen terecht kunt komen.

Het openen van een rekening

Het openen van een rekening bij de Saxo Bank is erg eenvoudig. Als je een kijkje op de website neemt zie je meteen een grote, mooie blauwe button met ‘het openen van een rekening’ erop. Vervolgens dien je je persoonsgegevens op te geven, alsook adresgegevens, beroep en financiële en fiscale gegevens. Voor je het weet heb je een account en kun je aan de slag met Saxo Bank. Heerlijk hoe soepel de website van Saxo Bank werkt en hoe makkelijk alles te vinden is, ook voor de grootste digibeten onder ons.

Waarom zou je beleggen bij Saxo Bank?

De lezer zal ondertussen wel denken: Heel mooi al die inleidende praatjes over de Saxo Bank, maar waarom zou ik eigenlijk gaan beleggen? Mijn geld staat toch wel goed zo? Als je je geld niet belegt optimaliseer je je rendement niet. Dit is natuurlijk eeuwig zonde. In feite neemt de waarde van je geld af ten gevolge van de inflatie. Door te beleggen wordt inflatie tegengegaan. Beleggen is dus net zozeer een natuurlijke bezigheid als eten en drinken. Er valt op verschillende manieren geld te verdienen, zoals door gebruik te maken van dividend of samengestelde rente. Zo vergroot je je kapitaal. Zorg er ten allen tijden voor dat je inspiratie voelt bij de bedrijven waarin je belegt, want dit maakt je meer betrokken bij de beleggingen en zorgt er tevens voor dat je meer betrokken bent bij de producten die het bedrijf levert. Zo voorkom je dat je de beleggingen vergeet.

Begin nog vandaag!

Zoals je wel zult begrijpen telt elke minuut als het gaat over beleggingen, want de waarde van je beleggingen stijgt en daalt terwijl de tijd verstrijkt. Begin dus meteen! Stel beleggen niet uit tot de dag van morgen, want dit maakt je een dief van je portemonnee. Dit maakt Saxo Bank ook meteen een uitstekende keuze, want een profiel is zo aangemaakt.

De kosten van de Saxo Bank

Op de website van de Saxo Bank staat een overzichtelijke PDF waarin al hun tarieven netjes opgelijst zijn. Deze zijn onder meer afhankelijk of je een Bronze, Silver of Gold account hebt. De PDF kan je ook hier raadplegen. Saxo Bank is zeker en vast een betrouwbare broker om mee te werken, al moet gezegd dat ze niet de allergoedkoopste zijn. Daarvoor kijken we toch nog altijd eerst in de richting van een broker als Mexem. Zij bieden op dit moment het aantrekkelijkste prijsaanbod. Al wil dat natuurlijk niet alles zeggen.

SaxoTraderGO

De Saxo Bank heeft verschillende handelsplatforms voor beleggers. Allereerst is daar de SaxoTraderGO. Met SaxoTraderGO is het mogelijk ordertickets te kopen, alsook analysetools, grafiekenpakketten, prestatieanalyses en uiteraard rekeningoverzichten. Zowel op een mobieltje als op een computer kan gebruik worden gemaakt van het handelsplatform.

SaxoTraderPRO

Zoals de naam reeds doet vermoeden is SaxoTraderPRO de meer geavanceerde variant van SaxoTraderGO, wat meer een handelsplatform is voor starters (maar uiterst geschikt voor de basale beleggerswensen). SaxoTraderPRO maakt het de doorgewinterde belegger eenvoudig algoritmische orders te plaatsen, optiematrixen en grafiekenpakketten aan te vragen en vervolgens de resultaten te analyseren om tot slimme investeringen te komen. SaxoTraderPRO wordt dikwijls gebruikt op zes computerschermen tegelijk zodat de belegger ten alle tijden overzicht kan bewaren. Zowel te gebruiken op pc als Mac.

Vergelijking met andere brokers

Broker

Ons oordeel

Troeven

  • Zeer goedkope tarieven

  • Veel handelsmogelijkheden

  • Veel analysetools ter beschkking

  • Groot handelsaanbod

  • Gereguleerd door AFM

  • Uitstekende analysetools

  • Goedkope tarieven

  • Veel handelsmogelijkheden

  • Uitgebreide analysetools

  • Gereguleerd door AFM en DNB

Conclusie

Saxo Bank biedt beleggers uitstekende service voor relatief weinig geld. Wel zijn ze niet zo transparant over bijkomende kosten – zoals wanneer gegevens worden verstuurd, een hele normale dienst – dus moet je opletten dat je niet alsnog jezelf in de schulden werkt. Het is jammer dat zo’n grote bank hier steken laat vallen. Waar Saxo Bank in uitblinkt zijn de diverse mogelijkheden voor beleggers. Vooral als het gaat over het gebruiken van SaxoTraderPRO, een uitstekend handelsplatform voor geavanceerde beleggers om te voldoen aan al hun wensen.

Het openen van een rekening bij Saxo Bank is heel eenvoudig en je kunt zo aan de slag met beleggen. Dit is erg handig want tijd is geld. Bij Saxo Bank begrijpen ze dit beter dan waar dan ook. Je bent dus in betrouwbare (maar soms dure) handen bij Saxo Bank. Neem vooral een keer een kijkje op hun website om een beter beeld te krijgen van de bank en de diverse diensten die Saxo Bank aanbiedt.