Inleiding tot Kredietkaarten

Creditcards zijn de laatste jaren helemaal onderdeel van het leven geworden. Of het nu in een restaurant, aan de kassa of op het internet is, de plastic kaart wordt beschouwd als een internationaal cashloos betaalmiddel en kan binnen België en ook in het buitenland worden gebruikt. De markt voor creditcards wordt voornamelijk gedomineerd door twee grote creditcardbedrijven, Visa en Mastercard.

Een andere grote speler is American Express. Het aanbod aan creditcards omvat een breed scala aan mogelijkheden. Er is een creditcard voor bijna elke behoefte en elke groep mensen. Ze verschillen in structuur, service en vergoedingen. Wat houdt er nog meer verband met dit moderne betaalmiddel? Meer hierover in dit artikel.

kredietkaart

Waar worden kredietkaarten gebruikt?

Creditcards worden voornamelijk gebruikt voor contante betalingen of het opnemen van contant geld bij geldautomaten. Naast een normale girale kaart voor een zichtrekening kunnen klanten met een creditcard ook contant geld opnemen bij geldautomaten. Als alternatief kan de creditcard ook worden gebruikt waar cashloze betalingen mogelijk zijn. Enkele voorbeeld:

 • betalingen in supermarkten, restaurants, boetieks
 • reserveringen van hotels en huurauto's
 • vluchtreserveringen
 • online winkelen
 • betaalmiddelen in het buitenland

Voor kleine en grote uitgaven

Afhankelijk van het type creditcard wordt het toepassingsgebied uitgebreid of verkleind. Speciaal voor boekingen van hotels of huurauto's moet een klassieke creditcard worden gebruikt. Prepaid creditcards bereiken op dit gebied vaak hun grenzen. De reden hiervoor is dat ze op kredietbasis werken en te weinig zekerheid bieden in termen van deposito's voor de respectieve bedrijven, ook al zouden de kaarten voldoende dekking moeten hebben. Bij het gebruik van de creditcard spelen de kosten ook een belangrijke rol. Deze kunnen variëren van creditcard tot creditcard.

De beste creditcard voor elke eis

Een creditcard is de ideale metgezel om ontspannen door het leven te gaan. Als u creditcards wilt gebruiken voor zakelijke doeleinden, kan een goede vergelijking u helpen om erachter te komen welke kaart het beste voldoet aan uw behoeften. Zo zijn modellen met aanvullende diensten en inclusieve verzekeringen, zoals een huurautoverzekering, vooral aantrekkelijk als iemand veel onderweg is. Vooral voor verblijven in het buitenland, zowel voor zaken als voor plezier, is een reisverzekering een welkome extra service die de kaarthouder en zijn gezin verzekert.

Omdat studenten het niet altijd gemakkelijk vinden om hun budget bij elkaar te houden, bieden de banken hen de kaarten aan tegen gereduceerde tarieven. De jaarlijkse vergoeding wordt bijvoorbeeld iets lager vastgesteld dan bij conventionele creditcards. De creditcardlimiet daarentegen hangt vaak af van de kredietwaardigheid van de persoon. Als het bedrag binnen de gestelde termijn kan worden terugbetaald, blijft de terugbetaling rentevrij. Als het niet op tijd wordt betaald, is er hoge debetrente verschuldigd.Hoe hoog zijn de kosten voor vreemde valuta?

Vergelijking van kredietkaarten

Een vergelijking is altijd belangrijk en nuttig om de juiste creditcard te vinden voor uw persoonlijke behoeften. Elke klant heeft namelijk andere behoeften en verwachtingen van een creditcard. Daarom moet iedereen vooraf nadenken over wat voor hem of haar belangrijk is aan zijn of haar creditcard. Moet het vooral in het buitenland worden gebruikt? Zijn aanvullende diensten en verzekeringen belangrijk? Of wordt het alleen af en toe gebruikt voor onlineaankopen? Deze eisen zijn bepalend voor de selectie en vergelijking van creditcards. De vergoedingen vormen een andere vergelijkingsfactor. Is de creditcard gratis? Kan het gebruikt worden om gratis geld op te nemen bij geldautomaten? Hoe hoog zijn de kosten voor vreemde valuta?

Enkele richtlijnen voor een goede vergelijking in een oogopslag:

 • toepassingsgebied (buitenlands, binnenlands)
 • extra diensten
 • verzekering
 • vergoedingen
 • gebruiksfrequentie
 • met of zonder gekoppelde rekening-courant

Hoe kan een creditcard worden aangevraagd?

Het aanvragen van een kredietkaart is niet moeilijk, maar meestal snel en gemakkelijk. Klanten hebben de mogelijkheid om de kaart persoonlijk aan te vragen bij de respectievelijke uitgevende bank of online op de respectievelijke websites of vergelijkingssites. De aanvraagprocedure neemt maar enkele minuten in beslag. Sommige creditcards kunnen ook alleen online worden aangevraagd, omdat de banken erachter online banken zijn met weinig of geen filialen.

Als u besluit u online aan te melden, zijn er maar twee stappen nodig om uw creditcard te verkrijgen. De klant ontvangt de beslissing van de bank relatief snel. Het aanvraagformulier wordt vervolgens ingevuld, ondertekend en verzonden. In sommige gevallen wordt het uitgeprint en per post naar de bank gestuurd. Binnen enkele dagen ontvangt de klant per post de nodige informatie over de kaart en de kaart zelf.

Deze vergoedingen kunnen van toepassing zijn

Aan een creditcard zijn meestal kosten verbonden, die vaak voor vergelijkingsdoeleinden worden gebruikt. Sommige kaarten hebben een jaarlijkse vergoeding. Andere zijn echter beschikbaar als gratis creditcard en hebben weinig of geen kosten. Als vuistregel geldt dat hoe uitgebreider de diensten, hoe meer kosten er kunnen worden gemaakt.

Hieronder vindt u enkele typische kosten die kunnen optreden bij een creditcardaanbieding. Uiteraard verschilt de hoogte van de individuele vergoedingen tussen de aanbieders. Afhankelijk van de kredietkaart en het gebruiksdoel kan de bankinstelling ook afzien van de ene of de andere vergoeding.Mogelijke vergoedingen:

 • jaarlijkse vergoeding
 • kosten voor het opnemen van contant geld
 • vreemde valuta vergoeding
 • debetrente voor termijnen

De jaarlijkse vergoeding

Deze vergoeding verschilt per aanbieder. Veel modellen zijn op de lange termijn gratis, andere bieden maar een of twee jaar gratis aan en brengen de volgende jaren een vergoeding in rekening. Sommige aanbieders bieden hun klanten een gratis kaart aan als ze een bepaalde hoeveelheid kaartverkoop per jaar kunnen laten zien. In sommige gevallen geeft het bedrag van de jaarlijkse vergoeding alleen al aan hoe goed de betreffende creditcard is uitgerust. Als er veel bonussen en aanvullende diensten zijn, zoals verzekeringen, is de vergoeding meestal hoger.

De kosten voor het opnemen van contant geld

Aan transacties bij geldautomaten zijn vaak kosten verbonden. Maar enkele creditcardaanbieders bieden wereldwijd gratis geldopnames aan bij geldautomaten. Vaak zijn alleen geldopnames binnen de eurozone gratis, hoewel dit voor de meeste gebruikers zeker voldoende is. De hoogte van de vergoeding is te vinden in elk testrapport van de betreffende creditcard. Als de kaart bedoeld is om meer te worden gebruikt voor contante betalingen, is deze factor minder belangrijk dan wanneer de kaart voornamelijk voor contante betalingen wordt gebruikt. Met de Barclaycard Visa kunnen gebruikers in de hele eurozone (dus ook in Duitsland) gratis geld opnemen.

De vergoeding voor betaling in vreemde valuta

Deze vergoeding is van toepassing op klanten die in een vreemde valuta betalen. Het is ook van toepassing als goederen uit dergelijke landen worden besteld bij het online winkelen, bijvoorbeeld in de VS of China. Afhankelijk van de kaart kan het tarief op verschillende niveaus worden ingesteld. In de regel ligt het percentage tussen 1,5 en 2,2 procent van de omzet. Maar zeer weinig creditcards stellen de klant vrij van de kosten voor vreemde valuta.

De kenmerken van een goede kredietkaart

Over het algemeen is het natuurlijk voordelig als de tarieven relatief laag zijn en er een goed aanbod van aanvullende diensten beschikbaar is. Met sommige creditcards is het mogelijk om overal ter wereld gratis geld op te nemen bij geldautomaten. Zelfs de vergoeding in vreemde valuta wordt kwijtgescholden. Een gratis creditcard of een kaart met een laag jaarlijks tarief heeft mogelijk niet zoveel extra diensten vanwege de prijs als andere kaarten met een hoger jaarlijks tarief.

Mogelijke aanvullende diensten en kortingsacties

Naast de gebruikelijke voordelen van cashloze betalingstransacties bieden veel creditcards aanvullende diensten op het gebied van bonussen, cashbackprogramma's en verzekeringen. Aanvullende verzekeringen en kortingsacties zijn bijvoorbeeld:

 • ziektekostenverzekering voor reizen naar het buitenland
 • reisongevallenverzekering
 • reisannuleringsverzekering
 • bagageverzekering
 • uitgebreide autoverzekering
 • verzekering voor transportongevallen
 • vlucht- en bagagevertragingsverzekering
 • aankoopverzekering
 • reiskorting

Beëindiging van het gebruik

Als de interesses en behoeften veranderen of als de creditcard oninteressant wordt, kan deze altijd worden geannuleerd. Meestal is de opzegtermijn 1-3 maanden. Sommige kunnen ook zonder voorafgaande kennisgeving worden geannuleerd. Dit is afhankelijk van de respectievelijke aanbieders en of de kaart wordt gebruikt in combinatie met een zichtrekening.