De eerste stappen: aandelen kopen beurs gerelateerd?
Toon je belangstelling voor beleggen? Dan sta je op de vooravond om de onbekende sprong in de beleggingswereld wellicht te wagen. In deze blog ‘De eerste stappen: aandelen kopen beurs gerelateerd?' leggen we je stap per stap uit hoe je deze boeiende aparte wereld het best binnenwandelt. En laten we eerst maar even kijken of je iemand bent die zich thuis gaat voelen in de wereld van beleggingen, aandelen en beurzen. Daarnaast zal je eerst even moeten wikken en wegen of je bereid bent om eventuele risico's te nemen. De geplaveide weg van beurzen gaat soms gepaard met ups en downs. Lees hier hoe je bepaalde tips in de praktijk kunt brengen.
Ben je uit het goede hout gesneden om te beleggen
Als je kennis wil maken met aandelen kopen en verkopen, zal je toch eerst even aan zelfreflectie moeten doen. Drie vragen dringen zich op die je persoonlijk zal moeten beantwoorden:
1. Ben je iemand die durft om een bepaald risico te nemen?
Van alle traditionele en klassieke beleggingsproducten laten aandelen de grootste koerswijzigingen optekenen. Dat wordt in het financieel vakjargon ook wel eens volatiliteit genoemd. De hamvraag die zich meteen opdringt is of je bestand bent om die diverse koersschommelingen te aanvaarden en voldoende stressbestendig bent. Volatiliteit wil niet alleen zeggen dat er de hele tijd een golvende beweging van ups en downs plaatsvindt, maar dat soms wel een aandeelkoers de dieperik ingaat en de gebroken scherven niet meer te lijmen zijn.
Als belegger zal je dat negatief rendement zoals dat in de beleggingswereld heet, moeten slikken. Heel veel mensen die zo'n situatie in het verleden meemaakten, keerden meteen de wereld van aandelen de rug toe. Nochtans staat daar tegenover dat er op de beurzen ook heel wat mooie aandeelwinsten staan te wachten. Wanneer je huiverachtig staat ten opzichte van elk risico, kan je best meteen een kruis maken over je plannen om te gaan beleggen. Ben je anderzijds het type belegger dat zich bewust is dat bij een beleggingsportefeuille een risico is verbonden, kan je uiteraard wel eventuele verliezen inperken als je de nodige voorzichtigheid aan de dag legt.
Eén van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen is dat je je aandelen in verschillende mandjes legt. Ook wel diversifiëren genoemd. Het spreekt voor zich dat 10 aandelen hebben in 1 of 2 beleggingen meer riskant is dan dat je die belegging spreidt over 10 verschillende soorten aandelen. Wat uiteraard nog niet wil zeggen dat je dan wel kan genieten van een mooie winstmarge. Om echt het onderste uit de kan te halen, zal je je aandelen moeten spreiden over 30 of 40 aandelen van bedrijven uit verschillende beroepssectoren en diverse landen. Spijtig genoeg is dat voor een particuliere belegger niet altijd zo evident om dit droomvoorbeeld in de praktijk om te zetten.
Volg een Gratis Online Aandelen Training
2. Een portefeuille met beleggingsfondsen
Het fundament om strategisch te gaan beleggen ligt in het feit dat je je aandelen moet diversifiëren. Dat kan je best doen door middel van enkele beleggingsfondsen samen te stellen in plaats van er om te kiezen voor individuele beleggingen. De beste manier is om je portefeuille eventueel onder te verdelen op volgende wijze:
- aandelenfondsen: het opsplitsen van aandelen van verschillende beroepssectoren en uit verschillende landen
- obligatiefondsen in verschillende munteenheden
- een deel van de portefeuille besteden aan spaarrekeningen en spaarverzekeringen
Dit voorbeeld is maar één van de beleggingsstrategieën die je kan uitwerken op een uiterst veilige manier. Zo loop je alvast het minste risico. Hou er wel rekening mee dat je ten allen tijde een buffer opbouwt van enkele maanden salaris wanneer zich onverwachte omstandigheden voordoen. Denk maar aan jobverlies of uitgaven die niet waren ingecalculeerd in je budget. Pas wanneer je portefeuille voldoende is gediversifieerd, kan je een planning opstellen om te beleggen in individuele aandelen. Maar dan zal je eerst met de vooraf genoemde parameters rekening moeten houden.
3. Hoeveel tijd kan je aan beleggen besteden?
‘ De eerste stappen: aandelen kopen beurs gerelateerd ‘ proberen we je wegwijs te maken in de aandelenwereld. Het is niet de bedoeling dat je als een nerd 5 dagen op de 7 en 24 uur op 24 aan de computer vastgekluisterd zit om de beursberichten op de voet te volgen. Maar het bijhouden van informatie in de aandelen waar je hebt belegd, lijkt geen overbodige luxe. Als je nog een leek bent in de beleggingswereld en een groentje bent tot achter de oren, adviseren we je toch om je niet blindelings in het avontuur te storten. Probeer zoveel mogelijk informatie via internet bijeen te scharrelen of vaktijdschriften over beleggen aan te schaffen. Als je al een beetje ervaring hebt opgedaan in de beleggingswereld, dan kan je misschien wel op eigen houtje en voor eigen rekening gaan beleggen. Stel een realistisch strategisch plan samen die aan je mogelijkheden en persoonlijke behoeften beantwoordt. Je aandelenportefeuille beheren slorpt wel heel wat van je vrije tijd op als je het op een professionele manier wil runnen.
Hoe selecteer je de juiste aandelen
Het opsporen van aandelen die koopwaardig zijn
Wat zijn koopwaardige aandelen? Dat zijn aandelen die als goedkoop worden aangeprezen en waarvan de beurskoers vrij laagdrempelig is. Tenminste als je rekening gaat houden met de gunstige bedrijfsvooruitzichten die in het vooruitzicht worden gesteld. Om die reden zal je de vinger aan de pols moeten houden welk aandeel een positieve toekomst wordt voorspeld. Maak duidelijk een onderscheid tussen goedkope koopwaardige aandelen en peperdure aandelen van ondernemingen die weinig winstprognoses kunnen voorleggen.
Maak de juiste keuze van koopwaardige aandelen
Bij de aanbieding van een aantal koopwaardige aandelen, zal je een overwogen keuze moeten maken. Doe wat aan researchwerk zodat je je portefeuille kan optimaliseren. De hoeksteen van een juiste beleggingsstrategie is en blijft vooral diversificatie. Het meest gunstige is uiteraard als je 25 tot 30 aandelen in je portefeuille hebt zitten. Kwestie om zoveel mogelijk risico's te vermijden. Maar met 10 of 15 aandelen kan je ook al aan risicospreiding doen in verschillende sectoren en diverse landen.
Kopen en verkopen van aandelen
Tegenwoordig heb je een ruime waaier van mogelijkheden om individuele aandelen te kopen. Het is heel belangrijk dat je de waarde van de aandelen op de voet blijft volgen. Wanneer een aandeel niet voldoende lucratief is, kan je beter meteen het aandeel verkopen en een ander aandeel in je korf binnenhalen.
Hoe voer je nu een transactie op de beurs uit?
Stap 1: Doe beroep op een broker of beursmakelaar
Wanneer je als particulier aandelen wil aanschaffen of verkopen op de beurs, zal je een broker of beursmakelaar onder de arm moeten nemen. De prijs van zo een gespecialiseerde dienstverlener kan sterk onderling verschillen, maar is alleszins goedkoper dan wat de grootbanken in België vragen om aandelen op de beurs te verhandelen. Kijk de kat uit de boom en vergelijk de prijzen. Als je aandelen wil beleggen, zijn minder dure brokers aangewezen. Als je toch een beroep wil doen op een vertegenwoordiger van een grootbank, handel dan via het internet. Soms liggen de aangerekende tarieven online 20 tot 50 procent lager.
Stap 2: Je hebt nog nooit een beurstransactie gedaan: effectenrekening
Wanneer je nog nooit een transactie uitvoerde op de beurs, zal de broker of de bank voor jou als particulier een effectenrekening open. Die wordt automatisch gelinkt aan een zichtrekening of spaarrekening. Deze rekening stockeert alle aandelen die je in je portefeuille hebt zitten. Alle intresten en dividenden worden automatisch op die rekening bij wijze van spreken geïnventariseerd.