Welke type leningen zijn er?
Hoe vind je de juiste lening?

Als het op geld lenen aankomt, zijn er verschillende type leningen te vinden. Zo zijn er hypothecaire leningen, renovatieleningen en groene leningen te vinden. Voor elke situatie kan er een andere lening afgesloten worden. Welk type lening dan het beste is voor jouw situatie, hangt af van hoeveel geld je nodig bent en waar je het precies voor nodig bent. Een adviseur kan je hier eenvoudig bij helpen. Er zijn natuurlijk ook websites waar je zelf eenvoudig een geschikte lening kunt vinden. Let wel op, zoals er altijd gezegd wordt, geld lenen kost geld en je moet zeker weten dat je een lening aan wilt gaan.

Hypothecaire lening

Een hypothecaire lening wordt in de volksmond ook wel gewoon een hypotheek genoemd. Dit is een lening waarbij je geld krijgt waarbij er gebruik wordt gemaakt van een onderpand. Een hypotheek meestal voor het kopen van een huis afgesloten en daarbij wordt dan het huis zelf als onderpand gegeven. Je kunt een hypotheek onder andere bij een bank afsluiten. Deze heeft door je huis als onderpand te krijgen de zekerheid dat het geld wat ze geleend hebben weer terugkomt. Naast dat het geleende geld terugbetaald moet worden, betaal je aan de hypotheek afnemer ook rente over het af te lossen bedrag. Wanneer je aan bepaalde voorwaarden voldoet is het mogelijk een goedkopere sociale lening af te sluiten.   

Hoogte hypotheek

Hoeveel je precies kunt lenen om een huis te kopen, hangt van verschillende factoren af. Zo is het belangrijk hoeveel het maandelijkse inkomen netto is. Daarnaast is de waarde van de woning en het daarbij behorende leenbedrag dat je nodig bent van belang. Ook is het natuurlijk belangrijk hoe lang de lening precies zal lopen en wat de rentevoet is. Wanneer je een hypothecaire lening wilt afsluiten, is het wel belangrijk dat je eraan denkt dat hier kosten aan verbonden zijn. Je zult te maken krijgen met registratierechten, hypotheekrecht, notariskosten en aktekosten. Het is zelf mogelijk om online te bekijken hoeveel een hypotheek afsluiten u zal kosten. Door even online te zoeken, ben je hier binnen de kortste keren al achter. 

Renovatielening

Mocht je van plan zijn om je huis eens goed onder handen te nemen, dan ben je er waarschijnlijk al wel achter dat dit behoorlijk in de kosten kan lopen. Als je hiervoor niet al je spaargeld op wilt maken, dan zou je eens kunnen kijken naar een renovatielening. Dit type lening is een persoonlijke lening waarmee je heel eenvoudig de verbouwing van je huis kan betalen. Als je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of een nieuwe badkamer wilt maken, kan een renovatielening je helpen dit te realiseren. Wanneer je een renovatielening afsluit, heb je het gehele bedrag in 1 keer tot je beschikking en kun je zo makkelijk de verbouwing bekostigen.    

Verschillende rentetarieven

Het terugbetalen van een renovatielening is net als met een hypotheek. Je betaalt dit gespreid over een bepaalde tijd terug aan de instantie waar je de lening bij afgesloten hebt. Als je ervoor kiest dit bij een bank te doen, dan is het wel verstandig te bekijken bij welke bank je het beste af bent. De rentetarieven kunnen namelijk heel erg verschillend zijn. Er zijn websites waar je deze tarieven met elkaar kunt vergelijken om zo de goedkoopste renovatielening te vinden die bij jouw situatie past.

Groene lening

Een derde type lening is een groene lening. Zoals de naam al doet vermoeden, is dit een lening die duurzaam is of energiebesparend is. Deze lening is speciaal opgezet om je huis duurzamer en groener te maken. Als je bijvoorbeeld graag zonnepanelen op je dak wilt, is deze lening ideaal voor jou. Er zijn daarnaast nog meer energiebesparende mogelijkheden waar je geld voor kunt lening middels een groene lening. Niet elke bank of verstrekker heeft een groene lening in het aanbod zitten. Door even goed rond te kijken, ben je er zo achter welke verstrekkers dit wel hebben.  

Voorwaarden groene lening

Aan een groene lening kleven wel een paar voorwaarden wil je hiervoor in aanmerking komen. Je moet bijvoorbeeld de eigenaar en bewoner zijn van een bestaande woning. Ook mag je niet ouder dan 75 jaar zijn en alles wat je aan verduurzaming laat maken of installeren moet door een erkende monteur of erkend bedrijf geïnstalleerd worden. Wil je graag een groene lening afsluiten, dan is het goed om rond te kijken welke het beste voor jou is. Het voordeel van een groene lening is dat je hier meestal een lagere rente over hoeft te betalen.