Doe jij al groen? Bespaar jij energie met een moderne techniek toegepast op of in je huis? Dan ben je waarschijnlijk in het bezit van zonnepanelen, betere isolatie of een zuinige ketel. Deze verduurzamen jouw huis en het gebruik van bepaalde faciliteiten. Door het investeren in deze verduurzamingsprojecten draag je niet alleen bij aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk van de mens, maar het werkt op de lange termijn ook in het voordeel van jouw financiële status.

Ben je nog niet in het bezit van een moderne, duurzame techniek om jouw dagelijks leven duurzamer te maken? Ga dan voor een groene lening en verduurzaam snel je huis en daarmee jouw bestaan.

groene lening

Wat is een duurzame lening?

Een groene lening gebruik je om je huis duurzamer te maken. Het wordt daarom ook wel een duurzame of energiebesparende lening genoemd. Je huis verduurzamen doe je bijvoorbeeld door het laten plaatsen van zonnepanelen, waar al veel mensen gebruik van maken, maar ook door een zuinigere ketel te laten installeren en je huis beter te laten isoleren.

Geld lenen met een duurzame lening is een energiebesparende maatregel, doordat de meeste duurzame technieken het energieverbruik verminderen en daarmee ook jouw energiekosten verlagen. Tevens is het gebruik maken van een energiebesparende lening goed voor het milieu en draag jij jou steentje bij aan een gezondere wereld.

Voorbeelden van duurzame, technische oplossingen voor in je huis met het oog op een groene lening zijn:

  • HR++(+) beglazing. Dit is dubbel- of driedubbelglas waaraan de volgende eigenschappen zijn toegevoegd; brand-, geluids-, inbraak-, letsel- en zonwering.
  • HR-ketel. Deze verwarmingsketel werkt op aardgas en heeft een aanzienlijk hoger rendement dan een conventionele gasketel. De ketels zijn te verkrijgen in een rendement van 100 tot 107 procent.
  • Vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Door vloeren, daken en muren goed te isoleren, gaat er minder warmte verloren wat energie en geld bespaart.
  • Warmtepomp. Door middel van het koudemiddel in een warmtepomp wordt energie opgenomen wat onder andere omstandigheden weer wordt afgestaan. Dit principe is gebaseerd op verdampen en condenseren en kan energiebesparend werken.
  • Zonneboiler. Op je dak wordt een zonnecollector geplaatst die de warmte van het zonlicht gebruikt om een vloeistof te verwarmen. Deze warme vloeistof in de buizen van je huis zorgen voor verwarming en warm douchewater.
  • Zonnepanelen. In zonnepanelen wordt energie uit zonlicht omgezet in elektriciteit door middel van foto-voltaïsche cellen.

Waarom zou je een duurzame lening nemen?

Het aanschaffen van een duurzame techniek zoals hierboven beschreven is in eerste instantie een investering en er moet rekening mee gehouden worden dat dit over de lange termijn pas zijn verdiensten zal opbrengen. Een ander nadeel van het verduurzamen van je huis is dat de technieken kunnen beschadigen. Zonneboilers en -panelen kunnen door weersomstandigheden beschadigd raken en ook binnenshuis kan er het een en ander misgaan. Echter, ook bij een normale ketel of andere manier van energievoorziening is er onderhoud nodig en is het risico op beschadiging altijd aanwezig.

Zoals gezegd zal een energiebesparende lening op de lange termijn winstgevend zijn. Daarnaast is ten opzichte van een normale lening het grootste voordeel van zijn groene variant dat je vaak een veel lagere leenrente betaalt. Dit is om verduurzamingsprojecten van particulieren te ondersteunen en stimuleren. Er zijn gevallen waarbij je tot 25.000 minder rente betaalt voor een duurzame lening dan voor een normale lening. Tevens bieden veel hypotheekverstrekkers de mogelijkheid om energiebesparende maatregelen mee te financieren in een hypotheek. Als je een huis wilt verduurzamen, kun je tot wel 106 procent van je woningwaarde lenen.

Ook ben je bij sommige technieken zelfvoorzienend en beter in staat om bij bijvoorbeeld nationale problemen met elektriciteit zelf nog wel energie te gebruiken.

Wanneer kom je in aanmerking voor een groene lening?

Je kunt niet zomaar besluiten een duurzaamheidslening te nemen. Ook bij deze lening moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden voor het krijgen van een energiebesparende lening bestaan uit vier punten.

1. Eigenaar

Om een groene lening te kunnen krijgen, moet je de bewoner en eigenaar zijn van een bestaande woning. Deze woning moet ook in een deelnemende gemeente staan, waarbij je voldoet aan de voorwaarden die jouw gemeente stelt. Dit is vrij logisch, aangezien je ook geen hypotheek kunt krijgen op een huis waar je niet woont of waar je niet de eigenaar van bent. Als eigenaar van je huis moet je voor het krijgen van een energiebesparende lening ook jonger zijn dan 75 jaar.

2. Hoogte lening

Wanneer je een groene lening wilt, moet dit een lening zijn van minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro. Hierbij geldt ook dat je maximaal 75 procent van het geleende bedrag mag gebruiken voor zonnepanelen. Dit is voor de meeste mensen de meest aantrekkelijke duurzame techniek en ook erg populair. Daarom moet je minimaal 25 procent van je energiebesparende lening besteden aan andere duurzame maatregelen.

3. Leenbedrag en looptijd

Er geldt een looptijd van zeven jaar voor geleende bedragen tot 5.000 euro. Een looptijd van tien jaar geldt voor bedragen vanaf 5.000 euro en voor bedragen vanaf 15.000 euro (tot 25.000 euro dus) kun je kiezen voor een looptijd van tien of vijftien jaar. Binnen de looptijd moet het geleende bedrag worden afgelost.

4. Erkende installateur

De laatste voorwaarde voor het krijgen van een groene lening bij een bank is dat aanpassingen aan je huis, en met name het plaatsen en onderhouden van de duurzame technologie, door een erkende installateur of aannemer moeten worden uitgevoerd. Dit moet voorkomen dat er onnodige schade optreedt en de energiebesparende lening niet kan worden terugbetaald.

Welke groene leningen zijn er?

Niet elke bank biedt de mogelijkheid aan om een duurzaamheidslening af te sluiten. Voor het krijgen van een energiebesparende lening kun je een aanvraag indienen bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds wordt ook aangevuld door onder andere de Rijksoverheid. Tevens kun je een aanvraag doen bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting.

Duurzame leningen kun je krijgen voor nieuwbouwhuizen. Als deze al een aardgasaansluiting heeft kun je deze alsnog zonder gas laten opleveren door gebruik te maken van de Energiebespaarlening Nieuwbouw Aardgasloos. Voorwaarden voor deze lening zijn dat de woning nog niet is opgeleverd, je van aardgas naar aardgasloos gaat en je medewerking krijgt van de aannemer om het nieuwbouwhuis alsnog aardgasloos te laten opleveren.

Ook kun je een duurzame lening krijgen voor VvE's (vereniging van appartementseigenaren) met minimaal acht appartementen. Deze lening heeft dan een looptijd van tien, vijftien of dertig jaar en het rentepercentage is afhankelijk van de looptijd. Wanneer je een Zeer Energiezuinig Pakket neemt, mag je maximaal 50.000 euro lenen en voor de Nul op de Meter mag je maximaal 65.000 euro lenen per appartement.

Combineren of eigen geld?

Soms kun je bij het gebruiken van duurzame maatregelen in je huis meerdere leningen afsluiten. Je kunt bijvoorbeeld de maximale Duurzaamheidslening bij de gemeente afsluiten en ook nog een lening regelen bij GreenLoans. Ook zijn sommige leningen te combineren met subsidies. Echter je kunt natuurlijk ook spaargeld uit eigen zak gebruiken voor energiebesparende maatregelen.