Zonder zorgen op reis met een reisverzekering

Voor mensen die graag reizen is een reisverzekering geen overbodige luxe. Dit type verzekering zorgt ervoor dat je zonder zorgen op reis kan vertrekken. Maar wat dekt deze verzekering precies en is een reisverzekering altijd een goede keuze?

reisverzekering

Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering ben je verzekerd voor persoonlijke en materiele schade, zoals bagageverlies, ongeval en ziekte, tijdens de reis. Wat er precies gedekt wordt, hangt af van de reisverzekeraar en het type van de verzekering. Veelal kan de reisverzekeraar ook zorgen voor repatriëring indien nodig.

Als je aan extreme sporten doet, kan je een speciale verzekering aangaan en je kan ook altijd kiezen voor extra verzekeringsopties, zodat de verzekering precies past bij jouw noden. Daarnaast zijn er over het algemeen twee soorten reisverzekeringen: de doorlopende reisverzekeringen en de kortlopende reisverzekeringen. Beide soorten hebben hetzelfde als doel: jouw verzekeren bij ziekte, diefstal en ongelukken op reis.

Verschillende soorten reisverzekeringen

Voordat je je laat verzekeren, is het verstandig om meer te weten te komen over reisverzekeringen. Er kan namelijk onderscheid gemaakt worden tussen twee types: de doorlopende en kortlopende reisverzekeringen. Wat is het verschil en wat is voor jou de beste keuze?

Een kortlopende verzekering

Kies voor een kortlopende verzekering als je niet vaker dan één of twee maal per jaar op vakantie gaat. Als je kiest voor een kortlopende verzekering, sluit je de verzekering af voor de periode dat je op reis bent. Dat wil zeggen dat de verzekering automatisch afloopt als je vakantie gedaan is. Het spreekt voor zich dat een kortlopende verzekering heel wat goedkoper is dan een doorlopende verzekering. Let wel op, want dit type verzekering is enkel goedkoper in het geval dat je weinig reist (minder dan 3 weken per jaar).

Een doorlopende verzekering

Ben je iemand die erg veel reist? Dan is het verstandiger om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen. Denk hierbij niet alleen aan lange vakanties, maar ook citytrips, zakenuitstappen naar het buitenland, enzovoort. Een doorlopende verzekering heeft als voordeel dat je het hele jaar door wereldwijd verzekerd bent.

Je hoeft je dus nooit geen zorgen meer te maken en je hoeft ook niet telkens opnieuw papierwerk in orde te maken. Het wordt zelfs nog handiger: een doorlopende verzekering wordt ieder jaar automatisch verlengd. Dit soort verzekering is over het algemeen duurder, maar komt goedkoper uit als je voldoende reist.

Waarom is het belangrijk om een reisverzekering af te sluiten?

Het afsluiten van een reisverzekering is geen verplichting, maar wel sterk aangeraden. Een ongeval is sneller gebeurd dan je denkt en in dat geval kan een verzekering je alvast de financiële zorgen besparen. Die wil je er op dat moment echt niet bijhebben! Bovendien kunnen de kosten van medische hulp erg hoog zijn in een ander land en als je dit niet kan betalen, dan kan krijg je niet altijd de nodige hulp of medicatie. Voor je eigen gezondheid en veiligheid is het dus een goed idee om een verzekering af te sluiten.

Wat dekt een reisverzekering?

Als je van plan bent een reisverzekering aan te gaan, is het wel zo handig dat je op voorhand weet waarvoor je precies gedekt bent. Hoewel de dekking verschillend kan zijn per reisverzekeraar, ben je veelal voor dezelfde zaken gedekt. Deze verzekering dekt onder andere: extra kosten bij acute problemen, zoals een langer hotelverblijf door overmacht, de kosten die gepaard gaan met het vroegtijdig stopzetten van je vakantie door ziekte of ongeval, extra verblijfskosten wanneer je partner in het ziekenhuis ligt op de vakantieplek en repatriëring van het lichaam tijdens overlijden. Daarnaast ben je in sommige gevallen verzekerd tegen materiële schade, zoals het verlies van bagage.

Hoe zit het met extreme sporten?

Als je graag avontuurlijk reist en/of aan extreme sporten doet, dan vraag jij je waarschijnlijk af of dit ook door de verzekering gedekt wordt. Het is in dat geval belangrijk om te weten dat je hiervoor gedekt kan worden, maar dat je een aparte verzekering moet afsluiten. Hou hier dus zeker rekening mee!

Wat kost het?

Voordat je een verzekering aangaat, is het handig om te weten wat het je precies zal kosten. De prijs zal sterk afhangen van het soort verzekering, de reisverzekeraar en je persoonlijke wensen en voorkeuren.

Als je kiest voor een verzekering met bagagedekking en Europadekking, dan kost dit je ongeveer tussen de 1 en 2 euro per dag. Voor een doorlopende verzekering betaal je dit bedrag per maand. Als je graag geld wilt uitsparen op je verzekering, doe je er goed aan om verschillende verzekeringsmaatschappijen met elkaar te vergelijken. Vergelijk in dat geval niet enkel de prijs, maar ook de dekking!

Wanneer moet je een reisverzekering afsluiten?

Wacht niet te lang met het afsluiten van je reisverzekering. Je doet dit het best binnen de twee weken na het boeken van de reis. Als je te lang wacht, dan bestaat het risico dat je je niet meer kan laten verzekeren. Tot wanneer je je kan laten verzekeren is afhankelijk van de reisverzekeraar.

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering?

Vaak worden een annuleringsverzekering en een reisverzekering door elkaar gehaald. Toch is er een groot verschil. Bij een annuleringsverzekering ben je verzekerd voordat je op reis gaat. Als je dus door ziekte of ongeval niet op reis kan vertrekken, zorgt een annuleringsverzekering ervoor dat je voor een deel van de kosten van je reis vergoed wordt. Een annuleringsverzekering is in principe de perfecte aanvulling op een reisverzekering.

Welke verplichtingen heb je?

Telkens als je een verzekering aangaat, ben je gebonden aan een aantal verplichtingen. Het is belangrijk om deze te kennen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Je plichten bij deze verzekering is uiteraard het betalen van je premie. Daarnaast ook het voorkomen en beperken van schade, het tijdig melden van schade en het doorgeven van wijzigingen. Informeer je hierover voordat je een verzekering afsluit!