Betaling per bankoverschrijving is een veilige en handige oplossing. Dit populaire betaalmiddel maakt het mogelijk om op handelssites te kopen, maar niet alleen dit. Het kan ook worden gebruikt voor rekening-naar-rekening transacties. De bankrekening waarvan het geld wordt opgenomen wordt gedebiteerd en de rekening waar het geld naartoe wordt gestuurd wordt gecrediteerd.

Aangeboden door fysieke en online banken

Er zijn er 3 soorten transfers:

 • de binnenlandse overschrijving is een geldtransfer tussen twee in België gevestigde banken
 • een Europese overboeking, ook wel SEPA genoemd, bestaat uit het overmaken van geld van de ene Europese rekening naar de andere, ook uit de eurozone
 • overdrachten die buiten Europa plaatsvinden, worden internationale overboekingen genoemd. In dit geval is de valuta anders dan die van de euro
overschrijving

Hoe betaalt u met een bankoverschrijving?

Allereerst is het nodig om de afzender (ook wel de opdrachtgever genoemd) van de overdracht en de ontvanger te vermelden. Maar wat zijn de te volgen stappen voor elk type overdracht?

Hoe betaalt u met een bankoverschrijving?

Betaling per bankoverschrijving is handig. Allereerst is het nodig om de afzender (ook wel de opdrachtgever genoemd) van de overdracht en de ontvanger te vermelden. Maar wat zijn de te volgen stappen voor elk type overdracht?

De binnenlandse transfert

Als u een zogenaamde binnenlandse overboeking wilt doen, moet u de ontvanger bepalen en over de nodige informatie beschikken om hem of haar te kunnen identificeren: zijn of haar naam en bankgegevens zijn het belangrijkste. Dankzij deze laatste beschikt u over alle informatie die u nodig hebt om de overschrijving uit te voeren: Zodra u deze gegevens hebt ingevoerd, hoeft u alleen nog maar het bedrag van de transactie in te voeren. Als u dat wenst, kunt u een specifieke datum aangeven.

De Europese overdracht

Voor deze tweede overboeking zijn een IBAN (International Bank Account Number) en BIC (Bank Identifier Code) vereist. U kunt deze twee gegevens rechtstreeks zien op facturen of overschrijvingsformulieren. U kunt ze ook verkrijgen door het aan de bank te vragen.

Het IBAN is uw rekeningnummer waarmee de bank u kan identificeren. De BIC-code is de internationale identificatiecode van de bank. Het staat ook bekend als SWIFT (Society for worldwide Interbank Financial Telecommunication).

De internationale overdracht

Voor een internationale bankoverschrijving verschillen de identificatie principes van land tot land. SWIFT zal hier echter worden gebruikt om de bankinstelling te identificeren.

Bankoverschrijving: hoe valideer je het?

Om uw bankoverschrijving online te valideren, moet u een vertrouwelijke code of wachtwoord invoeren. Dit hangt af van de bank. Tegenwoordig kunt u ook goedkeuren via een QR-code op je telefoon.

Wat zijn de tarieven voor elke bankoverschrijving?

In het algemeen hanteren alle banken hetzelfde tarief voor een Europese en binnenlandse overboeking als het bedrag niet hoger is dan 50.000 euro. Vandaag de dag bieden sommige banken u zelfs de mogelijkheid om uw Europese overboekingen volledig gratis uit te voeren met het SEPA-project dat door de Europese Unie is opgezet.

Een internationale overplaatsing is duurder. Om onaangename verrassingen te voorkomen, moet met drie elementen rekening worden gehouden:

 • valutaomrekeningskosten als het bedrag niet in euro's is
 • de kosten die uw bank in rekening brengt voor een internationale overboeking
 • de kosten die de bank die het geld ontvangt in rekening brengt.

Wat zijn de andere soorten bankoverschrijvingen?

U kunt ook andere uitdrukkingen horen die verband houden met bankoverschrijvingen:

 • de interne bankoverschrijving, die verwijst naar twee bankrekeningen bij dezelfde bank. Als ze niet bij dezelfde bank zijn ingeschreven, wordt het een externe overboeking genoemd
 • een automatische of permanente overboeking betekent dat een overboeking op een vaste basis en op een specifieke datum plaatsvindt (deze dienst wordt regelmatig betaald).
 • het doel van de automatische incasso is het betalen van rekeningen. U kunt de automatische incasso stoppen als u het niet eens bent met een bedrag.
 • de TIP of sepa (Interbank Payment Order) is een papieren document dat wordt gebruikt voor eenmalige betalingen.

Betaling via bankoverschrijving: voor- en nadelen

De voordelen van een bankoverschrijving

Betaling per bankoverschrijving is een veilig betaalmiddel dankzij efficiënte controleprocedures. Naast het feit dat het volledig veilig is, stelt het u in staat om uw transactie bij te houden bij een probleem. De praktische kant is ook de moeite waard om te benadrukken. Inderdaad, u kunt een bankoverschrijving doen in België, maar ook naar een rekening in het buitenland. Ten slotte is het risico op verlies minimaal in vergelijking met een cheque of creditcard.

De nadelen van een bankoverschrijving

De betaling per bankoverschrijving is echter niet onmiddellijk. Over het algemeen duurt het een tot drie werkdagen voordat de transactie is voltooid en het geld op de rekening is aangekomen om te worden gefinancierd. Voor een betaling per bankoverschrijving wordt ook veel informatie gevraagd en dit kan ingewikkeld lijken als u niet gewend bent om deze te gebruiken. Betaling via bankoverschrijving is ook gebaseerd op vertrouwen. De transactie kan immers niet worden geverifieerd door de begunstigde, die dus geen garantie heeft dat hij zal worden betaald.

Bankoverschrijving: waarom een online bank gebruiken?

Net als fysieke banken bieden ook online banken de mogelijkheid om overboekingen te doen. U kunt ze op uw computer of vanaf uw telefoon uitvoeren. Online banken bieden ook automatische en permanente toegang tot overboekingen. U kunt dus 24 uur per dag, zeven dagen per week een overboeking doen.

Wat zijn de toegepaste tarieven?

Met online bankieren kunnen alle soorten overschrijvingen worden uitgevoerd: extern, intern, permanent … Er kan een beperking zijn met betrekking tot internationale overmakingen.

De overgrote meerderheid van de onlinebanken brengt geen kosten in rekening voor online-overboekingsdiensten. Als er om een bedrag wordt gevraagd, is het meestal een paar cent.

Hoe lang duurt een bankoverschrijving?

De wachttijd is afhankelijk van het type overdracht. Bank-naar-bank overschrijvingen worden meestal binnen 48 uur gedaan. Voor een internationale overboeking varieert de tijd afhankelijk van het land en de ontvangende bank. Aan de andere kant zijn de overboekingen van rekening naar rekening onmiddellijk.

Is de veiligheid gegarandeerd?

Het antwoord is, ja. Het is echter belangrijk om bepaalde criteria te controleren voordat u de overdracht valideert

 • gebruik een veilige gebruikersnaam en wachtwoord.
 • maak overboekingen naar banken die een extra veiligheidscontrole uitvoeren voordat je de overboeking goedkeurt. Sommige instellingen sturen u bijvoorbeeld een vertrouwelijke code per SMS.

Enkele extra veiligheidstips

Zoals hierboven vermeld, is betaling per bankoverschrijving een veilig en betrouwbaar betaalmiddel. Aan de andere kant, vergeet niet om uw bankrekening regelmatig en nauwkeurig te controleren. Het is nodig om te controleren of uw bankrekening is gecrediteerd en niet gedebiteerd. Zodra u de bevestiging van deze overschrijving van uw bank heeft ontvangen, kunt u gerust zijn. Als het bedrag eenmaal is gecrediteerd, kan het niet meer worden afgetrokken.

Betaling per bankoverschrijving is een goede oplossing die de veiligheid van de gebruikers garandeert. Als dit betaalmiddel echte voordelen heeft, heeft het ook nadelen waarmee rekening moet worden gehouden om onaangename verrassingen te voorkomen. Het is in ieder geval raadzaam om uw bankadviseur om informatie te vragen. Online banken bieden soms extra voordelen. Naast het aanbieden van alle soorten bankoverschrijvingen zijn hun tarieven vaak aantrekkelijk, in sommige gevallen zelfs gratis.