Een hondenverzekering afsluiten?

Huisdieren krijgen een steeds belangrijkere rol in het huishouden van veel mensen. We nemen simpele honden en katten in huis, maar ook exotische dieren, zoals roggen, schildpadden en slangen worden aangeschaft en thuis gehouden.

Onder deze dieren zijn ook nog verschillende rassen te onderscheiden. Hierbij zitten onbekende rassen die je voor weinig geld of zelfs gratis kunt krijgen in een asiel, maar ook dure rassen. Deze rassen zijn op een speciale manier van fokken verkregen en kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor wedstrijden. Ze worden echter ook aangeschaft vanwege speciale voorkeuren of andere redenen. De medische kosten voor een hond van zulke bijzondere rassen kan tot erg hoog oplopen door alle geavanceerde technieken en therapieën van tegenwoordig. Het is dan niet gek om te denken aan een hondenverzekering.

Wat houdt dit principe precies in, waarom zou je je hond laten verzekeren en waar moet je rekening mee houden bij het afsluiten van een hondenverzekering?

Wat is een hondenverzekering?

Honden worden door veel mensen geliefd en dit heeft over de jaren heen tot exotische soorten en kruisingen geleid. Dit lid van de familie is natuurlijk dierbaar en de hoge kosten van bijvoorbeeld dierenartsenbezoekjes kunnen een verzekering op jouw viervoeter een aantrekkelijk idee maken.

Voor alle onverwachtse kosten die een bezoek aan de dierenarts met zich meebrengt, kun je jouw hond laten verzekeren door middel van een hondenverzekering. Ook voor andere huisdieren kun je je laten verzekeren.

Een hondenverzekering kun je vergelijken met de ziektekostenverzekering die mensen afsluiten, wat is opgebouwd uit een aantal verschillende pakketten. Je kunt de verzekering voor jouw hond ook nog aanvullen met extra dekkingen. Een aantal zaken zitten standaard in het basispakket en worden sowieso gedekt bij het afsluiten van de verzekering. Eveneens betaal je een eigen risico, wat niet altijd verplicht is, net zoals dat bij een normale ziektekostenverzekering ook het geval is.

Veel verzekeringsmaatschappijen verzekeren de kosten die jouw hond veroorzaakt niet alleen in eigen land, maar ook in heel Europa.

Wie en waarom een hondenverzekering?

Elke eigenaar van een hond kan een verzekering voor zijn viervoeter af laten sluiten. De belangrijkste reden hiervoor is natuurlijk het dekken van de kosten van de bezoeken aan de dierenarts. De kosten voor behandelingen en ingrepen zijn de afgelopen jaren alleen maar toegenomen door de vooruitgang op medisch en technologisch gebied. Voor huisdieren zijn nu ook chemotherapieën, MRI-scans en orgaantransplantaties beschikbaar. Aan deze ingrepen zit natuurlijk ook een behoorlijk kostenplaatje vast.

Echter, ook voor heel veel reguliere behandelingen kunnen kosten snel oplopen. Wanneer je je hond bijvoorbeeld wilt laten castreren of steriliseren betaal je gemiddeld al ongeveer 200 euro. Als je hond een poot breekt, loop je tegen kosten aan van ongeveer 1000 euro. Dit zijn voorbeelden van eenmalige kosten, maar er zijn ook veel chronische ziektes waaraan een langer behandelingstraject gebonden zit. Denk hierbij aan allergieën of diabetes. Het kan een enorme opluchting zijn, als je hond dan verzekerd is.

Vaak wordt een hondenverzekering afgesloten voor puppy's, wat hondjes zijn van jonger dan 12 maanden oud. Dit wordt gedaan, omdat jonge honden in hun verdere leven nog last kunnen krijgen van veel aandoeningen. De premie is voor jongere honden vaak ook lager, maar wordt wel jaarlijks aangepast. Je moet er echter wel rekening mee houden dat alle aandoeningen die al spelen op het moment van het afsluiten van de verzekering, niet meegenomen worden en dus ook niet kunnen worden uitgekeerd.

Wat dekt een verzekering voor je hond?

Wat een hondenverzekering dekt, verschilt per keuze van pakket en verzekeraar. Je kunt hierbij kiezen uit drie alternatieven.

1. Basisdekking

De basisdekking dekt de medische kosten die jouw hond veroorzaakt en daarnaast ook de kosten bij een ongeval. Deze dekking is dan ook duurder dan een ongevallendekking. Met de basisdekking ben je gedekt voor medische behandelingen, medicijnen en opnames.

2. Ongevallendekking

Deze dekking is alleen van kracht bij een ongeval dat je kunt aantonen. Dit kan een aanrijding zijn, maar ook een gevecht met andere dieren. Als je hond ergens ziek door wordt, wordt hiervoor niks vergoed.

3. Aanvullende dekking

Net zoals bij de zorgverzekering van mensen kun je ook voor je huisdier aanvullende dekkingen nemen bij het afsluiten van een verzekering. Hierbij kun je genieten van extra vergoedingen bovenop de basisdekking. Denk hierbij aan kosten die gemaakt worden voor behandelingen aan het gebit of vergoedingen van preventieve zorg. Uiteraard zorgen deze extra's ook voor extra kosten.

Waar kun je jouw hondenverzekering afsluiten?

Voor het verzekeren van huisdieren, zoals je hond, zijn diverse verzekeringsmaatschappijen beschikbaar. Sommige verzekeraars zijn exclusief gericht op het verzekeren van honden en andere huisdieren, maar er zijn ook ondernemingen die naast reguliere verzekeringen het verzekeren van huisdieren op zich nemen. Vaak kun je een geheel persoonlijke verzekering opstellen, waarbij het ras, gewicht, de leeftijd en de eigen risico geheel zelf vastgesteld kunnen worden voor jouw hond.

Waar hangt de premie van jouw hondenverzekering vanaf?

De maandelijkse premie die je voor jouw hondenverzekering moet betalen, is afhankelijk van een aantal factoren. De volgende factoren zijn het belangrijkst.

Eigen risico

Bij veel verzekeringen wordt niet alles vergoed en wordt er om een eigen risico gevraagd. Dit is een vast bedrag of percentage dat je zelf moet betalen per dierenartsenbezoek. Het is verstandig dit concept bij diverse verzekeraars te vergelijken om de beste optie te kiezen.

Leeftijd

Vaak geldt ook dat een hogere leeftijd van de hond, een hogere premie met zich meebrengt. Vaak wordt dan ook een hondenverzekering afgesloten bij een hond van minder dan 12 maanden oud. Er is in de jongere jaren vaak minder medische zorg vereist, waardoor ook de premie lager zal uitvallen. Er is tevens een maximale leeftijd waarbij verzekeraars verzekeren.

Maximaal bedrag

Elke verzekering voor honden heeft een maximaal bedrag dat per jaar wordt uitgekeerd. Deze hoogte verschilt uiteraard per verzekeraar, maar ligt over het algemeen bij een basisdekking tussen de 1500 en 3500 euro per jaar. Bij aanvullende dekkingen kan dit oplopen tot hoger dan 5000 euro.

Ras en gewicht

Sommige rassen zorgen voor een hogere maandelijkse premie dan anderen. Dit heeft indirect te maken met het gewicht van je hond, waar ook naar gevraagd kan worden. Grotere honden zijn vaak duurder in de verzekering. Niet alle rassen worden verzekerd en sommige rassen worden ook specifiek voor een behandeling niet verzekerd. Dit kan bijvoorbeeld zijn bij elleboog- en heupbehandelingen voor grote rassen, omdat afwijkingen hieraan vaak voorkomen. Dit moet meegenomen worden in de beslissing van een verzekering voor je hond.

Wat kost een hondenverzekering?

Uiteraard verschillen de kosten van de verzekering voor jouw huisdier per verzekeringsmaatschappij en voor welke dekking je graag een verzekering wilt afsluiten. Ook per ras verschillen de de maandelijkse premies. Voor de meeste hondenverzekeringen betaalt u een premie van 5 tot 30 euro per maand.

Stel dat je een Duitse herdershond-pup hebt gekocht en hier een verzekering voor wilt afsluiten. De pup is jonger dan 12 maanden en je wilt voor het dier een basispakket nemen. Je kiest voor 50 procent vergoeding en een eigen risico van 100 euro. In dit geval betaal je een premie van tussen de 2 en 8 euro per maand.