Wat zijn futures?
Futures zijn gestandaardiseerde overeenkomsten die meestal op de beurs worden verhandeld. Een partij stemt ermee in om een bepaalde hoeveelheid effecten of een grondstof te kopen en op een bepaalde datum af te nemen. De verkopende partij van het contract gaat ermee akkoord om het te leveren.
De termijnmarkt kan worden gebruikt door vele soorten financiële spelers, waaronder beleggers en speculanten, maar ook bedrijven die de grondstof daadwerkelijk fysiek willen afnemen of leveren. Om te beslissen of ze in uw beleggingsportefeuille passen moet u eerst weten hoe het allemaal in zijn werk gaat.
Hoe werken futures?
Futurescontracten stellen spelers in staat om een specifieke prijs vast te leggen en ze te beschermen tegen de mogelijkheid van wilde prijsschommelingen (omhoog of omlaag) . Om te illustreren hoe ze werken, geven we een voorbeeld waarin gehandeld wordt in kerosine.
Een luchtvaartmaatschappij die de prijzen van vliegtuigbrandstof wil vastleggen om een onverwachte stijging te voorkomen, zou een contract kunnen kopen waarin een bepaalde hoeveelheid vliegtuigbrandstof voor levering in de toekomst tegen een bepaalde prijs wordt gekocht.
Een brandstofdistributeur kan een termijncontract verkopen om ervoor te zorgen dat hij een stabiele markt voor brandstof heeft en om zich te beschermen tegen een onverwachte prijsdaling. Beide partijen komen specifieke voorwaarden overeen: Om 1 miljoen liter brandstof te kopen (of te verkopen) en deze binnen 90 dagen te leveren tegen een prijs van 3 dollar per gallon.
In dit voorbeeld zijn beide partijen “hedgers”, echte bedrijven die de onderliggende grondstof moeten verhandelen, omdat het de basis van hun bedrijf is. Ze gebruiken de termijnmarkt om hun blootstelling aan het risico van prijsveranderingen te beheren.
Het is ook een markt voor speculanten
Niet iedereen op de termijnmarkt wil in de toekomst een product ruilen. Deze mensen zijn beleggers of speculanten, die geld proberen te verdienen aan prijswijzigingen in het contract zelf. Als de prijs van vliegtuigbrandstof stijgt, wordt het futurescontract zelf waardevoller, en de eigenaar van dat contract zou het voor meer kunnen verkopen op de termijnmarkt. Dit soort handelaren kunnen het futurescontract kopen en verkopen, zonder de bedoeling om de onderliggende grondstof in ontvangst te nemen; ze zijn gewoon in de markt om te wedden op prijsbewegingen.Met speculanten, beleggers, bedrijven relatief liquide markt voor deze contracten.
Meer dan alleen maar grondstoffen
Grondstoffen vertegenwoordigen een groot deel van de handelswereld van de futures, maar het gaat niet alleen om varkens, maïs en sojabonen…. U kunt ook futures verhandelen van individuele aandelen, aandelen van ETF's, obligaties of zelfs bitcoins. Sommige traders houden van het verhandelen er van, omdat ze een belangrijke positie kunnen innemen, terwijl ze een relatief kleine hoeveelheid contant geld inbrengen. Dat geeft hen een groter hefboomeffect dan alleen het direct bezitten van de effecten
De meeste beleggers denken erover om een actief te kopen in de hoop dat de prijs ervan in de toekomst zal stijgen. Maar short-selling doet altijd het tegenovergestelde. Er wordt geld geleend met het idee dat de prijs van een activum zal dalen, zodat ze later tegen een lagere prijs kunnen kopen.
Iemand die de blootstelling aan aandelen wil afdekken, kan een termijncontract afsluiten. Als aandelen dalen, verdient hij geld op de short, waardoor hij zijn blootstelling aan de index in evenwicht brengt. Omgekeerd kan dezelfde belegger vertrouwen hebben in de toekomst en een lang contract kopen. Dit zal veel opbrengen als de aandelen stijgen.
Wat zit er in een termijncontract?
Futurescontracten, die u gemakkelijk via beurzen kunt kopen en verkopen, zijn gestandaardiseerd. Elk futurescontract specificeert doorgaans alle verschillende contractparameters:
- de meeteenheid
- hoe de transactie zal worden afgewikkeld
- de hoeveelheid goederen die moet worden geleverd of die onder het contract valt
- de munteenheid waarin het contract luidt.
- de valuta waarin het termijncontract is genoteerd
- rang- of kwaliteitsoverwegingen, wanneer van toepassing. Dit kan bijvoorbeeld een bepaald octaan benzine zijn of een bepaalde zuiverheid van het metaal.
Als u wilt beginnen met je handel, wees dan voorzichtig, want u wilt geen fysieke levering hoeven te nemen. De meeste toevallige handelaars willen niet verplicht worden om te tekenen voor de ontvangst van een treinlading varkens wanneer het contract afloopt en dan uit te zoeken wat ze ermee moeten doen.
Toekomstige handelsrisico's: marge en hefboomwerking
Veel speculanten lenen een aanzienlijke hoeveelheid geld om de termijnmarkt te bespelen, omdat het de belangrijkste manier is om relatief kleine prijsbewegingen uit te vergroten om mogelijk winst te maken die de tijd en moeite rechtvaardigen. Maar geld lenen verhoogt ook het risico: Als de markten zich tegen u keren, en dat doen ze meer dan u verwacht, kunt u meer verliezen dan u hebt geïnvesteerd.
Hefboom- en margeregels zijn veel vrijer in deze wereld dan in de wereld van de effectenhandel. Een grondstoffenmakelaar kan u toelaten om een hefboomwerking van 10:1 of zelfs 20:1 toe te passen, afhankelijk van het contract. Veel hoger dan u zou kunnen verkrijgen in de aandelenwereld. De beurs bepaalt de regels.
Hoe groter de hefboomwerking, hoe groter de winst, maar ook hoe groter het potentiële verlies: Een prijsverandering van 5 procent kan ervoor zorgen dat een belegger met een hefboomwerking van 10:1 50 procent van haar investering wint of verliest. Deze volatiliteit betekent dat speculanten de discipline moeten hebben om zich niet te veel bloot te stellen aan onnodige risico's.
Als een dergelijk risico te veel lijkt en u op zoek bent naar een manier om uw beleggingsstrategie op te schudden, overweeg dan opties.
Hoe handel je
Het is relatief eenvoudig om te beginnen met de handel. Open een rekening bij een effectenmakelaar of een bank die de markten waarop u wilt handelen ondersteunt. Een termijnhandelaar zal u waarschijnlijk vragen naar uw ervaring met beleggen, inkomen en nettowaarde. Deze vragen zijn bedoeld om de hoogte van het risico te bepalen dat de makelaar u zal toestaan om op te nemen, in termen van marge en posities.
Er is geen industriestandaard voor commissie- en kostenstructuren in de termijnhandel. Elke broker biedt verschillende diensten aan. Sommigen bieden veel onderzoek en advies, terwijl anderen u gewoon een offerte en een grafiek geven.
Sommige sites stellen u in staat om een virtuele handelsrekening te openen. U kunt de handel met “papiergeld” oefenen voordat u echte dollars aan uw eerste transactie toewijst. Dit is een onschatbare manier om uw begrip van de termijnmarkten en hoe de markten, de hefboomwerking en de commissies op uw portefeuille inwerken, te controleren. Als u nog maar net begonnen bent, raden wij u ten zeerste aan om wat tijd te besteden aan het handelen in een virtuele rekening totdat u zeker weet dat u het onder de knie heeft. Je kunt ook alles in handen geven van een bankier.