Wat zijn fondsen?
Een beleggingsfonds is een speciaal fonds dat wordt beheerd door een vermogensbeheerder of beleggingsmaatschappij. Dit kan worden belegd in aandelen, staatsobligaties, onroerend goed, valuta’s en grondstoffen. Er zijn ook geldmarktfondsen die in geldmarktinstrumenten en bankdeposito’s beleggen.
Fondsen in deze zin zijn zogenaamde beleggingsfondsen en geen indexfondsen (ETF’s, d.w.z. beursgenoteerde fondsen). In tegenstelling tot indexfondsen worden beleggingsfondsen actief beheerd door fondsenbeheerders.
Het doel van deze actief beheerde beleggingsfondsen is om beter te presteren dan de markt door slimme investeringen en gerichte herstructurering van de activa.
Aangezien de activa van het beleggingsfonds juridisch gezien bijzondere activa vertegenwoordigen die niet tot de faillissementsboedel van de vermogensbeheerder horen, is er geen emittentenrisico voor de beleggers.
Waarom open beleggingsfondsen populairder zijn bij beleggers dan gesloten fondsen
Closed-end fondsen investeren meestal in commercieel vastgoed en af en toe ook in residentieel vastgoed. Er zijn ook gesloten media- of filmfondsen, vliegtuigfondsen, bosfondsen, scheepsinvesteringen, infrastructuurfondsen en bedrijfsinvesteringen (durfkapitaalfondsen en private-equityfondsen), die zijn opgezet als gesloten fondsen.
Nadelen van closed-end fondsen
Hoewel closed-end fondsen uitgebreid werden en gereguleerd door de Capital Investment Code, worden beleggingen nog steeds als bijzonder risicovol beschouwd. Aan de ene kant is dit te wijten aan de vaak ondoorzichtige bedrijfsmodellen achter de individuele fondsen, die voor particuliere beleggers moeilijk te beoordelen zijn. Aan de andere kant ontneemt de (meestal meer dan 10 jaar) de investeerders elke flexibiliteit.
Zelfs in het geval van gesloten vastgoedfondsen, die als veiliger worden beschouwd dan scheeps- of media-investeringen, kon maar 14% van de fondsen hun winstverwachtingen waarmaken of overtreffen. Een groot deel van de closed-end vastgoedfondsen (57%) heeft zelfs geleid tot het verlies van beleggingsgeld.
Naast de regelmatige wanbetalingen in fondsen van het gesloten type zijn er ook meldingen van frauduleuze transacties, evenals het verlies van belastingvoordelen en verhoogde aansprakelijkheidsrisico’s. Als gevolg daarvan zijn de fondsen terecht in diskrediet geraakt bij het publiek en kunnen ze niet worden aanbevolen aan particuliere investeerders.
Iedereen die gediversifieerde investeringen in onroerend goed wil doen, heeft de mogelijkheid om op crowd investing platformen te participeren in de financiering van bestaand en met korte tot middellange looptijden en aantrekkelijke rentepercentages tot 7,5% per jaar
Voordelen van open fondsen
In tegenstelling tot closed-end fondsen zijn open-end beleggingsfondsen een geschikt financieel instrument voor particuliere beleggers en nieuwkomers op de beurs. Open-end fondsen hebben deze vijf voordelen:
- u kunt zelfs kleine bedragen investeren in grote, zelfs internationale effecten- of vastgoedportefeuilles
- er zijn fondsen voor elke investeringsstrategie, regio, sector en andere normen, bijvoorbeeld ethische, religieuze of ecologische aspecten
- via fondsen krijgen beleggers gemakkelijk toegang tot de internationale kapitaalmarkten en kunnen ze gediversifieerd (gespreid) beleggen, afhankelijk van het type
- beleggers kunnen in fondsen beleggen via spaarplannen. Op deze manier kunt u voorkomen dat u op het “verkeerde” moment invoert en kunt u profiteren van het kostengemiddelde effect
- open-end fondsen zijn liquide, omdat de eenheden op elk moment op de beurs kunnen worden verkocht
- de risico’s van open-end beleggingsfondsen hangen sterk af van de onderliggende activa. Zo zijn obligatiefondsen die beleggen in staats- en bedrijfsobligaties relatief weinig risicovol. Vastgoedfondsen en aandelenfondsen daarentegen leveren beleggers een hoger rendement op, maar zijn ook risicovoller
Categorieën van open-end beleggingsfondsen
Verdere normen voor het onderscheiden van open-end beleggingsfondsen zijn:
- geografische diversificatie van de investeringen per markt (bv. VS, Europa, Azië, opkomende markten, internationaal)
- industriegerichtheid (bijv. consumptiegoederen, gezondheidszorg, auto’s, grondstoffenfondsen)
- speciale strategieën op basis van andere aspecten dan puur yield-georiënteerde aspecten, bijvoorbeeld ethische of religieuze (bijv. “islamitische fondsen”) en ecologische (bijv. duurzame investeringen).
- beleggingshorizon, d.w.z. korte, middellange of lange termijn. Geldmarktfondsen zijn geschikt voor het beleggen van liquiditeitsoverschotten op korte termijn, terwijl open-end vastgoedfondsen interessanter zijn voor beleggers met een langetermijnhorizon
- doelgroep: Particuliere (publieke fondsen) of institutionele beleggers (bv. banken, verzekeringsmaatschappijen of familiekantoren), voor wie investeringen in speciale fondsen zijn voorbehouden
- risicostructuur, bijv. korte termijn opbrengstgericht, lange termijn waardegericht, etc. Subcategorieën van risicoclassificatie zijn bijvoorbeeld garantiefondsen en paraplu- of hedgefondsen
De fondsmarkt is dynamisch en er worden voortdurend nieuwe speciale vormen ontwikkeld. Een voorbeeld is het pensioenfonds dat minstens 51% aandelen en aandelen in open-end vastgoedfondsen moet bevatten.
Welke kosten mag de belegger verwachten?
De normale kosten van de fondsen zijn:
- administratieve kosten tussen 1,5% en 2,5% per jaar
- transactiekosten die het fondsbedrijf maakt in het geval van herstructurering van de effectenrekening
- indien van toepassing, prestatievergoeding voor het fondsenbeheer (tot 20 %
- kosten van de Custodian Bank waarbij het Fonds is gedeponeerd.
- handelsvergoedingen bij aankoop op de beurs
- disagio (terugkoopkorting): Deze kosten worden door sommige fondsenmaatschappijen in rekening gebracht om de kosten van de terugkoop van deelnemingsrechten te dekken en kunnen oplopen tot enkele procentpunten
- het representatieve kerncijfer voor de vergelijking van de vergoedingen van de fondsenbedrijven (exclusief de premie) is de totale kostenratio
Wat u moet overwegen voordat u aandelenfondsen koopt
Hoewel het u veel moeite kan besparen (doorlopende investeringsbeslissingen, constante monitoring van marktontwikkelingen en, wanneer nodig, herallocatie van uw geld), is het des te belangrijker om fondsen te zoeken en het juiste te selecteren. U moet de volgende twee stappen ter harte nemen.
Bepaal de investeringshorizon, de strategie en het investeringsgebied
De beleggingshorizon van het fondsenbedrijf moet verenigbaar zijn met die van u, zodat u over de nodige liquiditeit beschikt wanneer u die nodig hebt. Als u uw geld op korte termijn nodig heeft, moet u ook investeren tegen een laag risico, zodat u eventuele waardeschommelingen kunt wegwerken.
De investeringsstrategie hangt hier nauw mee samen. Voor een waardegericht fonds dat belegt in sterke standaard aandelen is meestal een langere aanhoudperiode nodig om het gewenste rendement te genereren. Ze staan dus in tegenstelling tot risico- en rendementsgerichte fondsen die gericht zijn op winstmaximalisatie op korte termijn.
Ratingbureaus en sleutelfiguren kritisch raadplegen
De fondsen worden door de belangrijkste ratingbureaus (bijv. Moody’s, Fitch, Standard & Poor’s) beoordeeld op basis van hun prestaties (prestaties van het beleggingsfonds over een bepaalde afgelopen periode) in de afgelopen jaren. De volatiliteit in het verleden wordt daar ook aangegeven.