Beleggen met turbo, een kleine gids hoe het werkt

Wie zich waagt om te beleggen in turbo's kunnen we meteen een goede raad meegeven. Deze vorm van beleggen richt zich vooral op door de wol gedoodverfde beleggers die het reilen en zeilen van de beursgang in de vingers hebben. Doorgewinterde beleggers verhandelen haast dagelijks in deze turbo's die ook bekend staan als sprinters en speeders. Beleggen met een hefboom werkt risico's in de hand voor beleggers die niet vertrouwd zijn met dit product. In de blog ‘Beleggen met turbo, een kleine gids hoe het werkt' leggen we uit hoe het werkt en welke valkuilen kunnen opduiken. Het loont de moeite waard om dit type belegging onder een vergrootglas te houden omdat het behaalde rendement vaak hoog ligt.

Wat zijn turbo's?

Een turbo staat in de beleggingswereld synoniemen met sprinter of speeder. Het geeft de mogelijkheid voor beleggers om met een hefboom te beleggen in uiteenlopende onderliggende waarden. Dit kan zijn via obligaties, aandelen, valuta, beleggingsfondsen of grondstoffen. Op elke onderliggende waarde kan short of long worden gegaan. Denk je dat die onderliggende waarde gaat stijgen, dan koop je long turbo's. Als je een neerwaartse spiraal verwacht, dan koop je short turbo's.

Elke onderliggende waarde heeft zijn eigen risico's

Iedere onderliggende waarde houdt een specifiek eigen risico in. Concreet: zo zal bijvoorbeeld een index niet heel vlug met meer dan 10 procent zakken of stijgen. Een aandeel daarentegen kan wel binnen een kort tijdsbestek op de beurs een flinke duik naar beneden maken of naar omhoog gaan. Fluctuaties van 10 procent zijn bij aandelen geen uitzonderingen. Bij turbo's is het niet onbelangrijk dat je de risico's naar waarde weet te schatten, maar dat je ook bekend geraakt met het spinnenweb van bepaalde producttermen. Als je weinig weet over de vaktermen hefbomen en restwaarden, dan zal het verhandelen van turbo's je nauwelijks iets zeggen. Daarnaast kan je dan wel voor onaangename verrassingen komen te staan.

De grote voordelen als je belegt met turbo's

Beleggen met turbo's biedt veel doorslaggevende voordelen. Eén van de grootste voordelen is dat turbo's altijd transparant worden berekend. Een turbowaarde is altijd hetzelfde voor hetzelfde product, ongeacht waar het werd aangekocht. Door gebruik te maken van de werking van de hefboom kan je met een kleine inzet een hoog rendement bereiken. Beleggen in turbo's kan bij wijze van spreken al vanaf 1 euro. Zoals al eerder aangegeven kan een belegger overal een speeder op touw zetten: trackers, obligaties, aandelen, valuta's of grondstoffen.

Volg een Gratis Online Aandelen Training

Verliezen in de kiem smoren

Met turbo's kunnen beleggers de volledige inzet zien verloren gaan. Om die eventuele verliezen een halt toe te roepen, bieden turbo's een alternatieve oplossing aan. Een stop loss. Wanneer turbo's onder bepaalde limieten duiken, wordt het turbomechanisme stopgezet. Dit houdt automatisch in dat een belegger niet zijn volledige inzet gaat verliezen, maar slechts een gedeelte ervan. De omvang van de verlieslatende belegging wordt vastgelegd door de geldsom van de stop loss.

Beleggen in turbo's is niet risicoloos

Ondanks de vaak uitmuntende vooruitzichten die in het verschiet liggen, is het heel belangrijk oog te hebben voor de risico's die om de hoek komen loeren. Door de werking van de hefboom zijn de waardes van de turbo's heel volatiel en soms onvoorspelbaar. Mogelijke verliezen worden heel vlug opgebouwd. Neem deze tip ter harte: beleggen in turbo's is alleen maar voorbestemd voor beleggers die jarenlang ervaring hebben op de beurs. Het soort beleggers bovendien die de risico's hieraan verbonden zijn, ook gewillig aanvaarden. Wanneer je niet zeker bent van je stuk, hoef je er zeker niet aan te beginnen.

Waarom zou je belegging gaan doen met turbo's?

De meeste beleggers schrikken omdat beleggen in turbo's risicovol is. Ongetwijfeld vormt het beleggen in turbo's een risicogevaar. Maar de dreiging kan uiteraard worden gelimiteerd. Dat kan al in eerste instantie gebeuren door niet een te hoge hefboom in te zetten. Als je een hoge hefboom kiest, ga je immers heel vlug de stoploss van de turbo's bereiken. Zo zullen turbo's over het algemeen gestopt worden bij een onderwaarde van een aandeel dan bij een index. Maar waarom willen beleggers dan toch turbo's aanschaffen in aandelen als er meer risico's mee gepaard gaan? Door de hefboom kan je immers met een vrij beperkte geldsom hetzelfde rendement behalen als rechtstreeks dat het geval is met een onderliggende waarde.

Enkele vuistregels die de risico's beperken

Een vuistregel die je voor ogen moet houden is dat je beleggingen van turbo's meteen moet indammen. Uiteraard maak je dan minder kens op een hoog rendement. Dat is nu eenmaal het lot in de beleggingswereld. Risico's en rendement lopen parallel met elkaar en zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Aan de hand van een voorbeeld dit even duidelijk maken. Je koopt een aandeel aan van 3000 euro. De maximum investering in een sprinter moet je dan becijferen door de onderliggende waarde van de belegging te delen door de hefboom. Wanneer de hefboom is vastgelegd op 10, dan limiteer je de inleg van de turbobelegging door de 3000 euro te delen door 10. De belegging is dan beperkt tot 300 euro.

Enkele vaktermen die je moet kennen

Wanneer je je wil verdiepen in turbo's, zal je toch enkele vaktermen moeten aanleren om succesrijk te kunnen beleggen. De voornaamste begrippen op een rijtje gezet:

Vallen onder de onderliggende waarden

  • aandelen
  • valuta
  • index
  • grondstoffen

Short of long

Hier kan je met turbo's inspelen op de verwachtingen van de onderliggende waarden. Of die omhoog gaan klimmen of zullen gaan dalen. Als de algemene verwachtingen zijn dat de onderliggende waarde gaat stijgen, koop je long turbo's. Wanneer de onderliggende waarde gaat zakken, koop je short turbo.

De hefboom als factor

De hefboom is een factor waarmee turbo's anticiperen op de respectievelijke dalingen of stijgingen van de onderliggende waarden.

Stoploss: automatische verkoop

Turbo's hebben altijd een stoploss. Zowel in positieve als negatieve zin. Wanneer de stoploss wordt bereikt, zullen de turbo's automatisch worden verkocht. In bepaalde gevallen is er sprake van geen restwaarde. Deze situatie komt voor als het stoplossniveau en het financieringsniveau dezelfde waarde hebben. Turbo's kan je herkennen via de terminologie Limited of BEST. De stoploss heeft als functie dat je niet meer kan verliezen dan dat je oorspronkelijk hebt geïnvesteerd.

Volg een Gratis Online Aandelen Training