Wat is sparen? Wat zijn de opties om slim geld te sparen?

Sparen is iets wat je al van jongs af aan met de paplepel ingegoten krijgt. Jong geleerd is oud gedaan is de gedachte hierachter. Door geld te sparen heb je een hogere financiële zekerheid en weet je dat je iets achter de hand hebt voor onverhoopte kosten. Als bijvoorbeeld het onderhoud van je auto wat duurder uitvalt of als je wasmachine kapot gaat, is het fijn als je hiervoor geld gespaard hebt. Zo weet je dat je altijd geld hebt als er iets mis gaat en je dan niet in de financiële problemen komt. Door steeds een beetje geld opzij te zetten, kun je op een eenvoudige manier je buffer opbouwen voor onvoorziene kosten en ook om later van je pensioen te genieten. 

Redenen om te sparen

Naast betalen is sparen ook een belangrijke manier om met geld om te gaan. Het heeft een oppot functie. Sparen is simpelweg geld opzij zetten om er later van te kunnen genieten. Het kan zijn dat je spaart voor een specifiek doel, maar je kunt natuurlijk ook gewoon een algemene pot opbouwen. Je kunt geld sparen voor een lange reis, maar bijvoorbeeld ook om later zelf een huis aan te kunnen schaffen. Ook als je onverwacht ineens kosten voor je kiezen krijgt die je behoorlijk wat geld kosten, is het fijn als je genoeg geld gespaard hebt dat je deze klappen makkelijk op kunt vangen wanneer nodig.

Voordelen spaarrekening

Heel veel mensen kiezen ervoor geld op een spaarrekening te zetten en daarvoor wordt normaal gesproken dan weer een rentevergoeding uitbetaald. Het handige aan een spaarrekening is ook dat je hier direct bij kunt. Als je dus wat extra geld nodig hebt, kun je dit direct zelf van de rekening afhalen. Ook is het fijn dat het geld ergens op een veilige plek is. Je geld bewaren onder je matras is natuurlijk niet bepaald veilig meer. Het nadeel kan wel zijn dat de rente laag is en het niet echt meer loont om geld te sparen. Er zijn wel bepaalde slimme opties zodat je wel veel geld kunt sparen voor een doel of gewoon voor later.

Stel een doel

Een van de manieren van slim sparen is door echt een doel te stellen. Het helpt namelijk als je weet waar je voor aan het sparen bent. Als je bijvoorbeeld een nieuw interieur voor je huis wilt, een nieuwe keuken of een nieuwe auto, is het handig dit ook als doel te stellen. Zo weet je precies welk bedrag je hiervoor nodig hebt en kun je precies berekenen hoeveel je maandelijks opzij moet zetten. Ook kan een doel je motiveren om echt geld te sparen en niet te denken ach ik ga even lekker shoppen of iets anders wat tot de extra luxe uitgaven behoort. Door een doel te stellen, zul je deze eerder bereiken en de juiste discipline hiervoor ontwikkelen.    

Rente over spaargeld

Als je graag slim geld wilt sparen, is het verstandig je maandelijkse uitgaven in kaart te brengen. Het is dan al snel duidelijk wat je precies overhoud en dus kunt sparen. Door het over te boeken naar je spaarrekening kun je gebruiken maken van rente. Over geld dat op een betaalrekening staat, krijg je geen rente. Als je weet hoeveel je elke maand uitgeeft, kun je standaard dit bedrag op je spaarrekening laten overboeken. Zo goed als alle banken bieden je de mogelijkheid dit automatisch te doen. Op deze manier weet je zeker dat er geld op je spaarrekening terecht komt en je dit niet automatisch uitgeeft omdat je het hebt.

Inzicht in je uitgaven

Wanneer je precies weet wat je uitgeeft, is het besparen en daarmee sparen, ook makkelijker. Een beter beeld van je uitgaven geeft je gelijk inzicht in wat je opzij kunt zetten. Als je bewust omgaat met je uitgaven, is het uiteindelijk makkelijker om geld opzij te zetten. Door dit bij te houden en regelmatig geld op je spaarrekening te boeken, kun je heel eenvoudig op een slimme manier geld sparen. Wanneer mogelijk, kun je direct je spaarbedrag verhogen om zo sneller meer geld op reserve te hebben.  

Kijk waar je geld kunt besparen 

Aangezien je geld wilt sparen, is het verstandig om eens goed naar je uitgaven te kijken. Vooral verzekeringen zijn zaken waar je makkelijk geld op over kunt houden. Het is bijvoorbeeld in sommige gevallen goedkoper om te sparen voor een nieuwe telefoon dan hier een verzekering voor af te sluiten. Het is aan jezelf om de beste verzekeringen te kiezen en zo geld te besparen. Dit bespaarde geld kun je dan weer naar je spaarrekening overmaken.