Alles wat je moet weten over een renovatielening
Je bent al jarenlang aan het dagdromen over een nieuwe badkamer. Je zou wat graag je keuken willen renoveren? Of je hebt een nieuwe woning gekocht, maar je wil nog enkele veranderingen aan je droomhuis aanbrengen volgens je eigen smaak? Dan zal je hoogstwaarschijnlijk een lening moeten aangaan om je plannen financieel te kunnen bewerkstelligen. Maar welke lening moet je hiervoor afsluiten? Bestaan er alternatieven om geld ergens te lenen. In deze blog ‘ Alles wat je moet weten over een renovatielening ‘ schetsen we de verschillende mogelijkheden. Want hoe je het ook draait of keert. Een renovatie laten uitvoeren doe je niet van vandaag op morgen.
Wat valt onder de noemer renovatieleningen?
Een renovatiekrediet is een persoonlijke banklening waarbij je het toegestane krediet gebruikt voor het verbouwen of restaureren van een gebouw. Met deze kredietopneming kan je klusjes uitvoeren om bijvoorbeeld een opknapbeurt te laten uitvoeren. Hierdoor moet je niet meteen aan je spaarcenten zitten en heb je een afgemeten geldsom ter beschikking waar je de nodige werkzaamheden mee kan uitvoeren. Je betaalt op je eigen tempo het geleende geldbedrag terug aan je kredietverlener volgens een gemaakte overeenkomst. Op deze manier kan je huis probleemloos worden vernieuwd.
Wie komt in aanmerking om een lening aan te gaan om te renoveren?
Om een lening aan te gaan om een onroerend goed te renoveren moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen:
De voorwaarden om een renovatiekrediet te krijgen
Om geld te spenderen voor te renoveren of te verbouwen moet je in eerste instantie al eigenaar zijn van een onroerend goed. In het andere geval: als je een pand huurt, zal je eerst een aangetekende machtiging van de eigenaar moeten ontvangen, voor dat je een persoonlijke lening hiervoor kunt krijgen. Als je die machtiging niet in handen hebt, kan de eigenaar na afloop van het huurcontract het gebouw in een oorspronkelijke toestand wettelijk opeisen.
Welke documenten overhandigen aan je kredietverstrekker?
- De notariële koopovereenkomst wanneer je het vastgoed hebt aangekocht
- Je zal een kopie van je legitimatiebewijs moeten overhandigen
- De aangevraagde bouwvergunning wanneer die nodig is. Niet alle verbouwingen of renovaties vereisen een bouwvergunning
- Een kopie van de belastingaangifte van de laatste twee jaren
- Volledige details welke werkzaamheden worden uitgevoerd
- Een compleet overzicht wanneer de werken worden gepland
- Als werknemer je salaris kunnen voorleggen. Voor zelfstandige ondernemers moeten facturen worden getoond
- De laatste onroerende belastingheffing kunnen voorleggen
- Het onroerend goed door een professioneel iemand op voorhand laten schatten
De looptijd van de kredietaanvraag en hoeveel kan ik lenen?
Wie een renovatielening wil aanvragen, moet eerst kunnen bewijzen dat je je pand wil renoveren en dat het toegestane geld hiervoor gaat worden gebruikt. Die bewijsvoering kan aan de hand van offertes die je hebt aangevraagd of de factuur van een (interieur) architect. Als je deze voornoemde bewijzen niet kan voorleggen, zal je ook niet in aanmerking komen voor een lening. De minimum- en maximumbedragen bij het aanvragen van een renovatielening verschillen van bankinstelling tot bankinstelling. Dit kan schommelen tussen 1,250 euro tot 100,000 euro, afhankelijk van de grootte van de renovaties of verbouwingen die je wil laten uitvoeren. Ook de looptijd om de lening terug te betalen is heel uiteenlopend bij de verschillende bankinstellingen. Dit kan gaan van 6 tot 120 maanden.
Voor welke soort renovaties kan je een lening aanvragen?
Met een renovatiekrediet kan je verschillende types van verbouwingen of renovaties aanvragen voor je huis. En dat moeten niet altijd grote of peperdure projecten zijn. Enkele ideeën: een brandvrije deur die beveiligd is, een vensterraam vervangen of een diefstalsysteem laten installeren. Uiteraard kunnen renovatieleningen ook worden gebruikt voor grotere investeringen zoals een buitenzwembad, een badkamer met whirlpool of een fonkelnieuwe keuken om de kookkunsten van Jeroen Meus uit te proberen.
Alternatieve opties om een renovatiekrediet af te sluiten
Groene energielening om duurzaamheid te promoten
Duurzaam wonen wordt door heel veel banken tegenwoordig gestimuleerd. Sommige Belgische financieringsinstellingen hebben een groene energielening in het leven geroepen die ook kan gebruikt worden bij de inrichting van je huis. De vraag stelt zich wanneer je voor zo een duurzame energielening in aanmerking komt. Het is vooral bedoeld om de factuur van het energiegebruik in je woning naar beneden te drukken. Enkele criteria waar je aan moet voldoen:
- Het installeren van zonnepanelen voor je woning
- Plannen om je dakisolatie energiezuinig te maken
- Het installeren van een waterpomp
- Bij het aankopen van een splinternieuwe verwarmingsketel
- Groene alternatieve oplossingen om het energiegebruik sterk te reduceren
Heb je een stedenbouwkundige bouwvergunning nodig?
Een bouwvergunning is vaak noodzakelijk om een verbouwing of renovatie te mogen uitvoeren. Dat is een machtiging die schriftelijk door de gemeente wordt afgeleverd. In sommige gevallen moet je eerst aan de kredietverlener zo een bouwvergunning voorleggen voor je in aanmerking kan komen voor een renovatiekrediet. Om te voorkomen dat je wordt afgewezen door de kredietverlener, zal je dit document moeten voorleggen bij volgende geplande geplande verbouwingswerken:
- Als je bouw- of verbouwplannen hebt zoals het opzetten van een dierenstal, parkeerplaats voor je auto of het inrichten van een ruimte voor je bedrijf
- Wanneer je je huis wil gaan uitbreiden
- Een scheidingsmuur bouwen om een bepaald stuk perceel grond af te bakenen
- Het installeren van een windturbine
- Bij het restaureren van je woning
- De binnen- en buitenomgeving met nieuwe ruimtes verder inrichten
- Het bewoonde pand een andere herbestemming geven zoals dat het geval is bij de opstart van een B&B of een commerciële ruimte
Wanneer heb je geen bouwvergunning nodig?
Sommige kleine vernieuwingen aan je woning vereisen geen bouwvergunning. Veel hangt ook af waar je woont, want de eisen voor een bouwvergunning kan immers van gemeente tot gemeente verschillen. Het is heel belangrijk dat je sowieso informeert bij de gemeentelijke instanties om achteraf niet voor voldongen feiten komen te staan. Enkele kleine bouwrenovaties hebben niet de noodzakelijke bouwvergunningen nodig:
- Als je toe bent aan de vervanging van je dak
- Het installeren van een raam in de muur van je pand
- Een schoorsteen of dakraam plaatsen
- De creatie van een extra opslagplaats
- De woonst uitbreiden om een nieuwe wasruimte aan te leggen
- De bouw van een tuinhuis of een veranda
- Een buitenluchtzwembad in de tuin
Om niet met de rug tegen de muur te worden geplaatst in verband met de nodige vereiste bouwvergunningen, kan je best voor alle zekerheid de website van de Vlaamse overheid raadplegen.
Op welke manier kan ik een renovatiekrediet aanvragen?
Wie een renovatiekrediet wil afsluiten, kan dat tegenwoordig ook online in orde brengen. Overweeg deze mogelijkheid omdat je soms betere voorwaarden kan krijgen dan wanneer je een bankinstelling fysiek binnenstapt. Lees enkele hier enkele praktische tips die je moet ondernemen om dit online te achterhalen:
- Maak zelf eerst een ruwe raming van de uitgaven van je persoonlijk project
- Vul je totaalbedrag in met de looptijd en vergelijk de prijzen van de verschillende bankinstellingen
- Hak de knoop door welke lening voor je project het beste past
- Neem zelf contact op met de kredietverstrekker