Wanneer kun je profiteren van een familiale verzekering
Een ongeluk is rap gebeurd. Een familiale verzekering kan jou en je gezin tegen frustraties en hoog oplopende kosten beschermen. Dit voor maar enkele tientallen euro's per jaar. Juridisch gezien is dit niet verplicht. Familiale verzekeringen, formeel bekend als “particuliere aansprakelijkheidsverzekering” zijn echter nodig voor iedereen die gemoedsrust zoekt. De verzekering vergoedt je wanneer, een familielid of je huisdier een persoonlijk letsel of materiële schade veroorzaakt aan een derde.
Alleen voor gezinnen?
Het is verkeerd te denken dat een familiale verzekering alleen nuttig is voor gezinnen met kinderen. Alleenstaande volwassenen kunnen ook schade veroorzaken. Denk aan een ongeval veroorzaakt door het schrapen van een winkelwagentje op een parkeerplaats bij een supermarkt of een ongeval met de fiets. Al geruime tijd worden de steeds populairdere elektrische fietsen opgenomen in de woningverzekering. Het gebruik van drones wordt ook steeds vaker opgenomen in de verzekeringspolis.
Niet alleen nuttig voor gezinnen met kinderen.
Wacht niet tot dat je kinderen hebt om een familiale verzekering af te sluiten. Vooral, omdat alleenstaanden soms profiteren van kortingen. Bij sommige verzekeraars betalen alleenstaanden echter hetzelfde als koppels en gezinnen. Andere geven een korting tot vijftien procent. Als je besluit samen te gaan wonen of kinderen hebt, laat het dan aan je verzekeringsmaatschappij weten. Het aantal kinderen heeft geen invloed op de verzekeringspremies.
Wat als je kind op kot zit of alleen gaat wonen
Als je kind op kot zit, kan hij of zij toch genieten van je familiale verzekering. Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij als hij of zij het huis verlaat. Bij een vervelende gebeurtenis in het “kot” van je student wordt hij civiel (en dus financieel) aansprakelijk gesteld voor de schade die hij veroorzaakt. Gelukkig blijft je gezinsverzekering je kind dat op kot woont beschermen, op voorwaarde dat hij of zij bij jou gedomicilieerd is. Als hij of zij gedomicilieerd is op het adres van het “kot” moet er persoonlijk een familiale verzekering worden afgesloten. Als je kind niet meer bij je woont en dus niet langer financieel van jou afhankelijk is, moet hij of zij een eigen familiale verzekering afsluiten om verzekerd te blijven. Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen aan voor jongeren die gedurende het eerste jaar dat ze het gezin verlaten hebben. Andere geven geef kortingen voor mensen onder de 25 jaar.
Wat als de schoonmaakster schade veroorzaakt?
Als je hiervoor verantwoordelijk bent, kunnen mensen die tijdelijk bij jou wonen ook genieten van je familiale verzekering. Tijdelijke gasten (bijvoorbeeld au pair), kleinkinderen op woensdagmiddag, de oppas, …. die schade Veroorzaken aan mensen die niet bij je wonen zijn gedekt door jou familiale verzekering. Dit geldt ook voor je schoonmaakster, maar niet als hij of zij met het systeem van dienstencheques werkt.
Welke huisdieren zijn gedekt?
Wil je een hond, kat, kip, cavia, konijn of ezel mee naar huis te nemen? Maak je geen zorgen, de premie van je familiale verzekering wordt niet verhoogd. Sommige verzekeringsmaatschappijen sluiten een paard wel uit van de familiale verzekering. De zogenaamde “exotische” dieren worden niet automatisch gedekt. Houd er rekening mee dat als je buurman voor je hond zorgt, terwijl je op vakantie bent, en als je hond onder zijn toezicht schade heeft aangericht, de familiale verzekering ervoor zal betalen.
Heeft de beoefening van een risicovolle sport invloed op de premie
Of je nu rugby speelt of postzegels verzamelt, de aard van je hobby en die van jouw kinderen heeft geen invloed op de verzekeringspremies die je betaalt. Sommige vechtsporten kunnen echter worden uitgesloten. Lees de contractvoorwaarden zorgvuldig door.
Wat als je tiener iets mispeutert
Als ouder ben je verantwoordelijk voor het gedrag en wangedrag van je kinderen. Als je 15-jarige kind stenen van de brug op een passerende auto gooit, gaat de wet ervan uit dat je geen toezicht hebt gedaan of geen correcte opvoeding hebt gegeven. Dit betekent dat het wangedrag door de ouders begaan is en niet door het kind. In dit geval is de familiale verzekeringsmaatschappij verplicht het slachtoffer te vergoeden. Het omvat in principe geen opzettelijk gedrag, maar er is een uitzondering voor kinderen. Niet alle polissen hebben echter dezelfde leeftijdsgrens: meestal 16 jaar oud, maar soms wordt een “andere leeftijd” genoemd. Dit moet geval per geval worden onderzocht.
Dit betekent echter niet dat je als ouder de ondeugendheid van een zeventienjarige kunt vermijden. In dit geval zal de verzekeringsmaatschappij het slachtoffer zeker vergoeden, maar de verzekeraar heeft het recht om je kind te vervolgen. In sommige gevallen kan hij tot 31.000 euro terugvorderen wanneer de schuld bewezen wordt. De jongere moet dit niet direct zelf betalen. Het hangt af van zijn leeftijd of inkomen. Op deze manier zullen jongeren niet het gevoel hebben dat alles is toegestaan en wordt ook de familiale verzekering van hun ouders betrokken.
Wordt er vaak beroep gedaan op de familiale verzekering
In België heeft 80% van de huishoudens een familiale verzekering. Dit maakt het een van de meest populaire verzekeringstypes. Gelukkig is het uitzonderlijk dat we erop moeten vertrouwen. De gemiddelde klant doet elke 75 jaar een schadeclaim. Het wordt het maar af en toe gebruikt. Maar een of twee op de 100 huishoudens doet beroep op de gezinsverzekering voor een schadevergoeding.
Hoeveel bedraagt de premie
De jaarlijkse premie voor gezinsverzekeringen ligt tussen 60 en 90 euro. Met rechtsbijstand moet een gezin iets meer betalen. Voor rechtsbijstand bij al je verzekeringen kun je je ook afzonderlijk laten verzekeren bij een neutrale maatschappij(bv.DAS). Sommige verzekeringsmaatschappijen bieden kortingen aan jongeren onder de 25 jaar en aan senioren. Deze premies zijn relatief klein, zeker als je rekening houdt met de wettelijke eisen, dan moet de gezinsverzekering minimaal 26 miljoen euro betalen voor lichamelijk letsel en 1.300.000 euro voor materiële schade. In feite bieden de meeste verzekeringen zelfs tot drie à vier keer de garantie voor materiële schade.
Is de persoonlijke schade gedekt?
De gezinsverzekering dekt schade aan derden die door jou, je gezinsleden of je huisdier is veroorzaakt. Als je thuis of in je vrije tijd gewond raakt, dekt deze verzekering je eigen materiële schade of persoonlijk letsel niet. Je moet een aanvullende ongevallenverzekering afsluiten om dit risico te dekken.