Wat is een verzekeringsmakelaar?
Een verzekeringsmakelaar is een specialist in verzekeringen en risicobeheer. Makelaars treden op namens hun klanten en geven advies in het belang van hun klanten. Soms treedt een verzekeringsmakelaar op als agent van een verzekeraar, maar waar dit gebeurt moet de situatie volledig aan jou worden uitgelegd.
Een makelaar helpt je bij het identificeren van uw individuele en/of bedrijfsrisico’s om je te helpen beslissen wat je moet verzekeren en hoe je die risico’s op andere manieren kunt beheren.
Een verzekeringsmakelaar kan gespecialiseerd zijn in een specifiek type verzekering of industrie, of ze kunnen te maken hebben met veel verschillende soorten.
Verzekeringsmakelaars kunnen je technisch advies geven dat zeer nuttig kan zijn als je een claim moet indienen.
Makelaars zijn op de hoogte van de voorwaarden, voordelen en uitsluitingen en kosten van een breed scala aan concurrerende verzekeringspolissen, zodat ze je kunnen helpen bij het vinden van de meest geschikte dekking voor jouw eigen omstandigheden.
Ze kunnen je bovendien helpen bij het regelen en plaatsen van de dekking bij de gekozen verzekeraar en kunnen vaak advies geven over hoe je het meeste uit jouw verzekeringsbudget kunt halen.
Waarom een verzekeringsmakelaar gebruiken?
Verzekeringsmakelaars hebben toegang tot veel verschillende verzekeringspolissen en omdat ze rechtstreeks met verschillende verzekeringsmaatschappijen te maken hebben, hebben makelaars soms toegang tot polissen die voor de meeste consumenten niet beschikbaar zijn.
Omdat de algemene verzekeringsindustrie in België zoveel mogelijkheden biedt, kan het vrij moeilijk zijn om de juiste polis te kiezen.
Sommige verzekeringspolissen kunnen ingewikkeld zijn, en een verzekeringsmakelaar kan je helpen de details van een polis te begrijpen en ook uit te werken welk niveau van dekking je nodig hebt, zodat je ervoor kunt zorgen dat je goed beschermd bent.
Makelaars kunnen je vaak een goede deal vinden op het gebied van verzekeringen omdat ze een grondig inzicht hebben in de verzekeringsmarkt en namens jou kunnen onderhandelen over premies.
Een makelaar legt je polis uit en adviseert je als er bijzondere situaties zijn die je moet kennen.
Makelaars kunnen voor jou of je bedrijf een op maat gemaakt verzekerings- en risicomanagementprogramma opstellen, waarbij zij de polissen ontwerpen, met verzekeringsmaatschappijen onderhandelen over de voorwaarden en de dekking bij de verzekeraar plaatsen.
Door een risicomanagementprogramma op te nemen, dat een deel van de verantwoordelijkheid voor risicopreventie en verliesminimalisatie bij jouw of je bedrijf legt, kun je de premiekosten verlagen.
Als je een claim op jouw polis moet indienen, zal je makelaar je bijstaan in het proces en namens jou contact opnemen met de verzekeraar. Verzekeringsmakelaars kunnen je een vergoeding in rekening brengen voor hun diensten, of ze kunnen een commissie ontvangen van de verzekeringsmaatschappij. Zij zijn verplicht jou te informeren over de kosten die zij in rekening brengen of de commissie die zij ontvangen.
Een verzekeringsmakelaar kiezen
Net zoals je ervoor zorgt dat de verzekeringspolis die je kiest de juiste is voor jou, moet je ook bij de keuze van een verzekeringsmakelaar ervoor zorgen dat de persoon die je aanwijst je gaat helpen in jouw specifieke situatie.
De FSMA is de officiële instantie voor verzekeringsmakelaars en kan je helpen bij het vinden van een geregistreerde, gekwalificeerde verzekeringsmakelaar in jouw regio die door hen erkend wordt.
Als je een erkend verzekeringsmakelaar kiest, dan ben je zeker van kwaliteitsvolle service. De makelaar moet een strenge eisen voldoen:
- Geregistreerd bij en erkend door de FSMA
- Voldoen aan alle wettelijke vereisten
- Onafhankelijk zijn ten opzichte van verzekeringsmaatschappijen
- Sectoriale wetgeving naleven
- Jouw klachten behandelen in samenwerking met de ombudsman van de verzekeringen
- Over de nodige tools beschikken om jou optimaal diensten te kunnen verlenen
- Zich continu bijscholen
Wat is het verschil tussen een verzekeringsmakelaar en een verzekeringsadviseur?
Adviseurs die een bepaald bedrijf vertegenwoordigen, geven advies over de verzekeringsproducten van dat bedrijf. Omdat makelaars meestal niet op één bedrijf zijn afgestemd, kunnen ze meestal een scala aan producten en diensten op de markt verkennen en je advies op maat geven. Sommige makelaars werken wel in opdracht van verzekeraars, maar zij zijn verplicht je te informeren als dit het geval is.
Kan een verzekeringsmakelaar je helpen bij het bepalen van de risico’ die je hebt?
Ja, vooral met betrekking tot zakelijke verzekeringen. Veel makelaars zijn ervaren risicomanagers die je kunnen adviseren over de risico’s die je loopt en hoe je deze kunt beheersen. Verzekering is slechts een onderdeel van de algemene risicobeheerstrategie, in die zin dat het risico wordt overgedragen aan een andere partij (de verzekeraar) tegen een overeengekomen premie. Effectieve strategieën voor risicopreventie en verliesminimalisatie kunnen helpen de premiekosten te verlagen.
Moet ik mijn verzekeringsmakelaar op de hoogte brengen wanneer mijn situatie wijzigt?
Ja, en wel meteen. Nieuwe omstandigheden kunnen een grote invloed hebben op de risico’s die je loopt, en deze zullen moeten worden meegenomen in je verzekeringsbehoeften. Als je dit niet doet, kan dit ertoe leiden dat je verzekeraar jouw schadeclaim reduceert of weigert. Je moet jouw makelaar ook vragen om een schriftelijke bevestiging dat eventuele wijzigingen zijn doorgegeven aan je verzekeraar.
Welke vragen moet ik mijn makelaar stellen?
Zoals bij elk zakelijk partnerschap dat je aangaat, is het belangrijk om een makelaar te kiezen die goed bij jou past en waarvan je denkt dat je er een hechte en langdurige zakelijke relatie mee kunt ontwikkelen.
Probeer daarom zeker het volgende te weten te komen:
- De kwalificaties van de makelaar
- Het aanbod van diensten
- Wie gaat jouw account beheren
- Ervaring met jouw type bedrijf
- De grootte van de typische klant van de makelaar
- Hoe ze het werk in factureren
- Referenties van tevreden klanten
Als je een bedrijf hebt, kun je de makelaar vragen om een presentatie te geven. Bij de presentatie dient je te kijken naar het volgende:
- Bedrijfscompatibiliteit
- Niveau van betrokkenheid
- Hoe de makelaardij voorstelt om jouw verzekeringsproblemen op te lossen
- De concurrentievoordelen van die makelaardij ten opzichte van alle andere die je overweegt
Is het duurder om een verzekeringsmakelaar te nemen?
Niet noodzakelijkerwijs. Het kan minder kosten omdat makelaars kennis hebben van de verzekeringsmarkt en namens jou kunnen onderhandelen over concurrerende premies. Een makelaar is verplicht om je te adviseren over de kosten van de aan jou geleverde diensten, zodat er geen verborgen kosten zijn.
Houd wel in gedachten dat niet alle verzekeringspolissen hetzelfde zijn. Je kunt misschien elders een goedkopere polis krijgen, maar het kan zijn dat deze niet de dekking biedt die je nodig hebt als er iets misgaat.