Veterinaire kosten voor een paard kunnen snel aanzienlijk worden en soms, helaas, terugkerend zijn. Besparingen zijn echter vooral mogelijk dankzij een paardenverzekering. In dit artikel worden enkele zaken besproken die je moet weten als je je paard wilt verzekeren.

paardenverzekering

Wanneer is het belangrijk om een paardenverzekering te hebben

Eigenlijk zijn er veel redenen! Het is echt belangrijk als je:

 • een paard hebt dat aan wordt verhuurd
 • je niet de cashflow hebt om hoge veterinaire kosten te betalen
 • je altijd wat geld beschikbaar wilt hebben om een nieuw paard te kopen bij overlijden of invaliditeit van het huidige paard
 • je de schade die je paard aan iemand anders kan toebrengen, op jouw moet nemen (dit is wettelijke aansprakelijkheid)
 • je paard in een manege gestald staat
 • je paard een grote waarde heeft

Wat zit er voor jou in om je paard te verzekeren

Het biedt je als eigenaar rust in alle omstandigheden, vooral wanneer je geconfronteerd wordt met het onverwachte. Je hoeft niet veel geld uit te geven, ook al gaat er iets mis.

Hoeveel kost een paardenverzekering

Het varieert volgens verschillende eisen:

 • Wat wil je krijgen als vergoeding voor de behandeling of de door van jouw paard. Als je wilt dat de verzekering alle kosten dekt, betaal je meer voor de paardenverzekering.
 • Volgens de leeftijd van het paard.
 • De waarde van het paard.
 • Het gebruik van het paard.

Bij een van de bekendste verzekeraars voor paarden liggen de maandelijkse bedragen rond de dertig tot vijftig euro / maand (voor een sterfgeval + veterinair pakket). Dit kan gaan tot een maximum van 300€ per maand, maar dit is voor waardevolle paarden.

Wat dekt de paardenverzekering

Er zijn verschillende soorten contracten: sterfte, veterinaire kosten en wettelijke aansprakelijkheid. En ook verschillende niveaus van terugbetaling.

Verzekering bij sterfte

Dit contract maakt het mogelijk om de waarde van het paard te vergoeden als het sterft door ziekte of een ongeval. Dus geen dood door ouderdom… Hoe dit wordt afgehandeld hangt af van de verzekering die je kiest. Je moet bij het afsluiten van de paardenverzekering de waarde van het paard aangeven. Het wordt gevalideerd door de verzekeraar. De eigenaar wordt dus vergoed voor deze waarde zonder afschrijving of vermindering wegens leeftijd of prestatie op het moment van overlijden.

In het geval van paarden met een hoge waarde (>50.000€) kunnen bepaalde bewijzen worden gevraagd om de werkelijke waarde op het moment van overlijden aan te tonen, zoals bijvoorbeeld wedstrijduitslagen.

Verzekering tegen veterinaire kosten

Het contract “Veterinaire kosten” maakt het mogelijk om alle of een deel van de gemaakte veterinaire kosten als gevolg van een schadegeval te vergoeden.

Bij de meeste paardenverzekeringen wordt geen rekening gehouden met de lopende kosten (vaccinaties en ontworming), met uitzondering van bepaalde duurdere ingrepen die een deel daarvan kunnen omvatten. Anders is het net als bij auto's, er moet een claim worden ingediend om de kosten te dekken.

Wat is een claim

Een claim is de aangifte van een schadegeval en de vraag om terugbetaling door de verzekering. Claims zijn onderverdeeld in 3 types: ongeval / operatie / ziekte.

Een ongeluk is bijvoorbeeld een blessure in de wei, omdat het paard zichzelf verwondde. Mogelijke ziektes zijn myositis, kolieken, maagzweren, artritis… En een operatie is nodig als het paard last heeft van een breuk, voor kolieken ….

Ben je ook verzekerd voor bijkomende kosten

Afhankelijk van het niveau van de afgesloten paardenverzekering dekt deze het geheel of een deel (van 50 tot 100%) van de veterinaire kosten die te maken hebben met een schadegeval. Dit omvat dierenartskosten, geneesmiddelen, röntgenfoto's, echografieën, MRI's, scans, laboratoriumanalyses, acupunctuur en osteopathie Dit mag alleen op voorschrift van een dierenarts bij een claim.

De wettelijke aansprakelijkheid

De wettelijke aansprakelijkheid is sterk aanbevolen voor alle schade (materieel of immaterieel) die je paard kan aanrichten aan iemand of iets.Om precies te zijn, de wettelijke aansprakelijkheid bestaat uit twee delen:

 • als het paard wordt bereden wordt wat meestal omschreven wordt als “in de rij-actie” zijn
 • als het paard niet opgetuigd is, maar nog niet bereden wordt maar toch een ongeval veroorzaakt

Laten we hier een eenvoudig voorbeeld nemen: als je paard een voetganger aanvalt en die iets breekt, kan je paardenverzekering de gezondheidskosten van de voetganger dekken.

Hoeveel krijg ik voor dit alles terug?

Voor de vergoeding van veterinaire kosten geldt een jaarlijks maximum van 3000 euro. Het kan afhankelijk zijn van het soort paardenverzekering en kan oplopen tot 6.000€ per jaar voor duurdere contracten. Dit betekent dat de verzekering jaarlijks maximaal 3000€ (of 6.000€) aan veterinaire kosten vergoedt.Er zijn echter enkele variaties:

 • De verzekering dekt maar een maximum van 1.500€ per jaar voor de terugbetaling van tendinitis, verrekkingen, verstuikingen, of gescheurde gewrichtsbanden. Er blijft dan nog 1500 euro over voor de terugbetaling van andere kosten.
 • het plafond wordt verhoogd tot € 5000 per jaar (het kan oplopen tot € 10.000 afhankelijk van het contract) bij een koliek-operatie. Dit betekent dat als je paard een koliek-operatie nodig heeft, de verzekering je niet 3000 maar 5.000€ aan kosten in het jaar zal vergoeden.
 • Let wel, de jaarlijkse vergoedingen zijn niet hoger dan de waarde van het paard. Dus als je paard 3000 euro waard is, zal de verzekering je niet meer dan 3000 euro/jaar vergoeden.

De wachttijd na het afsluiten van een paardenverzekering

Afhankelijk van de pathologieën en het wel of niet aanwezig zijn van een veterinair certificaat op het moment van het afsluiten van de paardenverzekering, geldt een wachttijd. Dat betekent dat je alleen worden vergoed als de claims na deze wachttijd gebeuren.

Bij diefstal is de wachttijd dertig dagen. Dit betekent dat je alleen wordt vergoed als je paard minimaal dertig dagen na ondertekening van het contract wordt gestolen. Voor sommige andere claims kan de wachttijd oplopen tot 1 jaar.

Wat moet je zelf betalen

Er is altijd een minimumbedrag dat je moet betalen, zelfs als de verzekering de rest dekt.

In het geval van je paard kun je een eigen risico hebben van 150€ (dit gaat van nul tot 180€ afhankelijk van het contract). Dit betekent dat je, wat de claim ook is, minstens 150 € uit eigen zak moet halen. Dit betekent dat voor kosten onder dit eigen risico de verzekering je niet vergoedt. Maar zelfs als het niet wordt vergoed, is het nog steeds goed om het aan te geven. Er kunnen namelijk extra kosten ontstaan. Zo kan er bijvoorbeeld een tweede of derde bezoek van de dierenarts nodig zijn, waardoor het eigen risico uiteindelijk wordt overschreden. In dit geval wordt de rest vergoed.

Wat is niet gedekt door de paardenverzekering

Afhankelijk van het contract kunnen bepaalde kosten niet worden gedekt. Meestal worden osteopathische vergoedingen, transport- en pensionkosten in de kliniek… soms wel, soms niet gedekt zijn. Jij moet beslissen wat je wel of niet gedekt wilt hebben door de paardenverzekering.

Het is ook aan jou om de verschillende aanbieders van een paardenverzekering te raadplegen en te vergelijken.