Wat is een bootverzekering en waarom heb ik er één nodig?
Als het gaat om het verzekeren van je boot, is het vaak het beste om je bootverzekering te scheiden van de polis van je huiseigenaarverzekering. Veel huiseigenaarspolissen beperken of dekken geen marinespecifieke risico’s, zoals bergingswerkzaamheden, wrakopruiming, vervuiling of milieuschade; maar er zijn uitzonderingen.
Veel huiseigenaarspolissen omvatten een perfect goede dekking voor kleinere boten en motoren, meestal met een pk-limiet van 25 tot 100 pk. Toch moet je voorzichtig zijn en verschillende zaken in overweging nemen. Ook zijn de meeste huiseigenarenverzekeringen alleen van toepassing op het gebruik in binnenwateren, meren en rivieren. De dekking strekt zich zelden uit buiten een kustingang of langs het strand. Als je van plan bent om “buiten de inham” te varen, heb je zeker een ervaren zeeverzekeraar nodig. Er zijn nog vele andere factoren die je naar een gekwalificeerde zeeverzekeraar leiden, en hier zijn de zaken waar je rekening mee moet houden.
Verzekeringsfactoren
Verzekeraars houden bij een bootverzekering rekening met vele factoren bij de beslissing om al dan niet een polis aan te bieden. Bijna elk schip kan voor een prijs worden verzekerd. Je dient het volgende te overwegen om er zeker van te zijn dat de polis die je koopt aan jouw behoeften voldoet:
- Leeftijd van de boot
- Lengte
- Waarde
- Snelheid/Paardenkracht
- De staat waarin de boot verkeert
- Primaire verblijfplaats (Als de boot als primaire verblijfplaats wordt gebruikt)
- Type (Binnenboord, Buitenboord, nutsvoorziening, cruiser, vissersboot, prestatieboot)
- Woonboten zonder motor
- Eigendom (meer dan 2 eigenaren)
- Waar de boot zal varen (zee, oceaan, meren, baaien, rivieren)
Soorten bootverzekering
Er zijn twee basistypes van bootverzekering: de “overeengekomen waarde” en de “werkelijke contante waarde”. De manier waarop met afschrijvingen wordt omgegaan, is wat hen onderscheidt.
Een “overeengekomen waarde” bootverzekering dekt de boot op basis van de waarde op het moment dat de polis werd opgesteld. Hoewel het meer kan kosten, is er geen afschrijving voor een totaal verlies van de boot (sommige gedeeltelijke verliezen kunnen worden afgeschreven).
De “werkelijke contante waarde” bootverzekering kosten minder op voorhand, maar houden rekening met de afschrijvingen. Met andere woorden, de polis betaalt slechts tot de werkelijke contante waarde van de boot op het moment dat het geheel of gedeeltelijk verlies wordt gedeclareerd. Uiteindelijk zal je verzekeraar, naarmate jouw boot ouder wordt, waarschijnlijk aandringen op een polis voor de werkelijke contante waarde – en dat levert vaak een aanzienlijke besparing op.
Verschillende verzekeringspolissen
De bootverzekering dekt een breed scala aan watervoertuigen. Het zal je misschien verbazen wat er verzekerd kan worden. Marineverzekeringspolissen omvatten:
- Boot
- Waterscooters (PWC)
- Jacht – over het algemeen worden schepen van 26′ en kleiner “boten” genoemd, en “jachten” zijn 27′ en groter. De dekking van jachten is over het algemeen breder en meer gespecialiseerd omdat grotere boten verder reizen
- Zeilboot
- Bijboot
- Boot & PWC verhuur – Hoewel dit over het algemeen niet vereist is, zal een huurverzekering helpen om eventuele schade aan het schip te dekken, evenals de exploitant en de passagiers.
- Bootclubs – dekt alle leden van de club tijdens de exploitatie van een boot.
- Professioneel (ProAngler, Visgidsen & Charters) – Deze polissen zijn zeer aanpasbaar en kunnen zaken als reizen naar een toernooi, uitrusting en meer dekken.
Wat een bootverzekering dekt
Hoe en waar je de boot gebruikt, bepaalt het soort dekking dat je nodig hebt. Een “all risk” polis zal de beste bescherming bieden. Een “all risk”-polis dekt echter niet elk type verlies. In verzekeringstermen betekent “alle risico’s” alleen dat elk risico dat niet specifiek in de bootverzekering is weggelaten, is gedekt. Typische uitsluitingen zijn slijtage, ontsiering, deuken, schade aan dieren, defecten van de fabrikant, ontwerpfouten, ijs en bevriezing.
Mogelijk kun je ook extra dekking toevoegen. Beschikbare opties kunnen zijn: medische kosten, persoonlijke bezittingen, aansprakelijkheid van onverzekerde schippers, en slepen en assistentie. De meeste polissen zullen betrekking hebben op permanent bevestigde apparatuur, maar ook op zaken als ankers, roeispanen, trommelmotoren, gereedschap, zitkussens en reddingsvesten. Zorg ervoor dat je deze opties met je agent bespreekt.
Verzekeringsclaims
Hopelijk hoef je nooit een claim in te dienen, maar als je dat wel doet, is het goed om voorbereid te zijn. Je hoeft geen bewijs van verzekering op je boot bij je te hebben, maar het is een goed idee om de schade-informatie bij de hand te houden voor een noodgeval. Vraag hoe het claimproces werkt als je polissen koopt. Natuurlijk moet het snel en gemakkelijk zijn. Daarnaast moet je uitzoeken of je agent (of andere vertegenwoordiger) beschikbaar zal zijn als je hulp nodig hebt bij het afhandelen van de nasleep van een schadegeval, zoals het regelen van een sleep- of bergingsactie, in plaats van alleen maar een cheque te af te geven en te vertrekken.
Factoren die de prijs van de verzekering bepalen
Er worden veel factoren gebruikt om de kosten van een polis vast te stellen, en die verschillen per verzekeraar. Hier zijn enkele punten om te overwegen:
- Vaargebied: Waar je vaart.
- Opleiding in vaarveiligheid: Of je bent opgeleid of gecertificeerd.
- Geschiedenis en ervaring als schipper
- Aansprakelijkheidslimieten: Hoe hoger de limiet, hoe hoger de kosten.
- Aftrekbaar: Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de premie.
- Vereisten voor het afsluiten van een sleepverzekering voor de kustvisserij
Kortingen bij bootverzekeringen
Er zijn een paar manieren om de kosten van je bootverzekering te verlagen. Als je boot bijvoorbeeld beperkt is door de seizoenen en je boot in de winter in de opslag ligt, kun je een aftrek krijgen voor de winterstop. Veel verzekeraars bieden kortingen aan voor een goede staat van dienst en voor iedereen die een vaaropleiding heeft gevolgd. Tot slot kost het meestal minder om verzekerd te zijn in zoet water versus zout, dus zorg ervoor dat je met jouw agent bespreekt waar je vaart. Je kunt extra besparen door je dekking te bundelen bij dezelfde verzekeraar die uw huis en/of auto verzekert.
Voordat je een nieuwe boot koopt, is het een goed idee om je verzekeringskosten te bepalen op basis van jouw behoeften.
Stormplan voor je boot
Als je vaart in een gebied waar veel stormen voorkomen, mag je verzekeraar van jou verwachten dat je een stormplan indient. Als er een storm op komst is, laat je de boot dan opslaan in een stormbestendige voorziening of wordt hij gesleept naar een veiligere haven. Het antwoord kan je tarieven beïnvloeden, zelfs verlagen, maar wees bereid om het plan te volgen, omdat je dekking kan afhangen van het plan.