Wanneer een bedrijf naar de beurs wil trekken gebeurt dat standaard door middel van een zogenaamde IPO. De voorbije jaren zien we echter een compleet ander fenomeen haar intrede doen op de markt. Het gaat hierbij om een beleggingsproduct dat luistert naar de naam ‘SPAC’. Deze afkorting staat voluit voor ‘Special Purpose Acquisition Company’s’. Voor menig aantal bedrijven geldt dat dit een interessante manier is om snel en eenvoudig naar de beurs te kunnen trekken met tegelijkertijd een aardig kapitaal op zak. De eenvoud waarmee een beursgang op die manier mogelijk wordt gemaakt roept echter ook de nodige vragen op. Is het namelijk wel veilig om te gaan investeren in een zogenaamde SPAC of zijn de risico’s toch te groot? Lees vooral snel verder!
Hoe werkt een SPAC in de praktijk precies?
De oprichting van een zogenaamde SPAC gebeurt eigenlijk onder het mom van een overnamebedrijf. Dit betekent dat er op dat moment geen geschiedenis bestaat voor de onderneming. Eigenlijk is ze niets meer of minder dan een lege huls. De belangrijkste doelstelling van deze onderneming is dan ook in de praktijk om een bedrijf te vinden dat niet alleen snel, maar bovendien ook relatief voordelig een beursgang wil realiseren. De eerste fase bestaat uit het ophalen van geld bij een relatief grote groep van beleggers. In het merendeel van de gevallen geldt voor een SPAC dat hiervoor een introductiekoers wordt gehanteerd van 10 dollar per aandeel. Vervolgens wordt de zoektocht opgestart om een bedrijf te vinden waar mee samen kan worden gegaan.
Wanneer bovenstaande is gebeurd zal de SPAC een minderheidsbelang krijgen binnen het andere bedrijf. Dit klinkt nu natuurlijk vrij negatief, maar dat is het eigenlijk niet. Ondanks het feit dat er sprake is van een duidelijk minderheidsbelang is het wel nog altijd zo dat het belang substantieel te noemen is. Vervolgens neemt het andere bedrijf waarmee samen wordt gegaan de beursnotering over. Op dat moment is het oorspronkelijk opgestelde doel behaald.
De concrete risico’s van investeren in een SPAC op een rijtje
Het belangrijkste risico dat je loopt met een investering in een SPAC heeft betrekking tot het feit dat je eigenlijk investeert in iets dat nog niet bestaat. Er is op het moment dat jij gaat investeren immers nog geen beursgang in zicht. Bovendien is het zo dat een investering in een SPAC ook geen enkele garantie biedt. Voor heel wat investeerders geldt dat ze denken dat een beursgang bij een investering in een SPAC altijd is gegarandeerd. Ook dat is niet waar. Het is best mogelijk dat de SPAC geen onderneming kan vinden waarmee samen kan worden gegaan. In dat geval is de oprichter van de SPAC verplicht om de initiële investering van de aandeelhouders terug te betalen… al wil dat in de praktijk nog wel eens een lastig proces blijken te zijn. De operationele kosten voor het management mogen bijvoorbeeld in mindering worden gebracht. Dit betekent in de praktijk uiteraard haast automatisch dat de investeerder een substantieel verlies zal lijden.
Gelukkig geldt voor een SPAC dat ze een relatief lange periode krijgt om op zoek te gaan naar een interessante “partner” om mee samen te gaan. Relatief lang betekent in dit geval concreet een periode van 2 jaar. Omwille van deze reden wordt het in de praktijk sterk aangeraden om te proberen in te schatten hoe succesvol het team achter een bepaalde SPAC is geweest in het verleden. Heeft dat team een goede reputatie en ervaring met SPAC’s? Dan kan dat voor jou als investeerder een extra reden zijn om vertrouwen in deze partij te stellen.
Waarom kan investeren in een SPAC dan wel interessant zijn?
De informatie op deze pagina is tot dusver overwegend negatief geweest. Toch zijn er zeker ook voordelen verbonden aan investeren in een SPAC. In het bijzonder sinds het jaar 2020 is de populariteit in dit beleggingsproduct sterk gestegen. Dat is het gevolg van het feit dat:
- SPAC’s door een introductieprijs van 10 euro ongelofelijk toegankelijk zijn;
- Je de kans krijgt om als één van de eersten te investeren in een beursgenoteerd bedrijf;
Wanneer een SPAC er op succesvolle wijze in slaagt om samen te gaan met een interessant bedrijf dat over een beursnotering wil beschikken zal dat er in de praktijk doorgaans altijd voor zorgen dat je als investeerder kan rekenen op een mooi rendement. Heel wat mensen die er reeds eerder voor hebben gekozen om te investeren in een SPAC hebben daar een belangrijk deel van hun huidige vermogen aan te danken. De risico’s die je loopt zijn dus met andere woorden belangrijk om aandacht aan te besteden, maar ook het potentiële rendement mag je zeker niet over het hoofd zien.