Pensioenplanning betekent dat we beslissen hoe we ons geld tot het einde van onze dagen kunnen behouden en / of laten opbrengen. Een belangrijk onderdeel dat vaak over het hoofd wordt gezien, is het uitzoeken hoeveel geld er nodig is om de kosten te dekken die gepaard gaan met ons ‘afscheid' van deze wereld.

Het al dan niet afsluiten van een uitvaartverzekering, en welke polis te nemen, is niet iets waarbij je over één nacht ijs gaat. Dat komt omdat de uitvaartverzekering, zoals de meeste verzekeringen, een eigen taal heeft. Wij helpen je hierbij graag op weg. We leiden je door het ganse proces en helpen je zo de juiste beslissing te nemen.

uitvaartverzekering

Wat is een uitvaartverzekering?

Eenvoudig gezegd, is het een levensverzekering die bedoeld is om je begrafenis en andere “laatste uitgaven” te betalen. Soms wordt er ook gesproken over een begrafenisverzekering of nog andere termen, maar al deze verzekeringen zijn weze hetzelfde, met hier en daar een paar kleine verschillen. Voor de eenvoud worden ze meestal allemaal uitvaartverzekeringen genoemd.

Hoe kan ik een uitvaartverzekering nemen?

Stap 1: Bepaal je laatste uitgaven


Je eerste stap is uit te zoeken hoeveel geld je nodig hebt om aan het einde van de rit alles te kunnen betalen. De kosten van je begrafenis is het eerste wat in gedachten komt en het is vaak de grootste kostenpost. Maar er zijn andere “laatste uitgaven” te overwegen – de resterende medische rekeningen, juridische kosten, kosten van levensonderhoud, en credit card rekeningen, om er een paar te noemen. Op het internet vind je verschillende websites met tools die je kunnen helpen om te bepalen hoeveel al deze uitgaven kunnen zijn.

Stap 2: Bepaal of je genoeg geld zult achterlaten om al deze uitgaven te kunnen betalen


De hamvraag is: Zal er genoeg geld in je nalatenschap zijn om je uiteindelijke uitgaven te dekken? Misschien moet je de hulp inroepen van een specialist om je hier in bij te staan. Een tweede vraag is: zullen je familieleden (of anderen waar nodig) onmiddellijk toegang hebben tot het geld in je nalatenschap om al je schulden en rekeningen te kunnen aflossen? Je ‘fortuin’ kan vastzitten in een erfenis en dat kan een probleem zijn omdat begrafenisondernemers (en begraafplaatsen) betaling verwachten op het moment van de begrafenis. Er zijn waarschijnlijk ook andere bedragen die verschuldigd zijn bij jouw overlijden. De vraag is wie deze gaat betalen als men niet meteen aan je geld geraakt.

Stap 3: Beslis of je een uitvaartverzekering nodig hebt


Als denkt dat je niet over voldoende fondsen beschikt om je laatste uitgaven te dekken, dan kan een uitvaartverzekering voor jou zinvol zijn. Zelfs als je verwacht dat je genoeg geld achterlaat, dan kan je voorkomen dat je nalatenschap opgesoupeerd wordt aan begrafeniskosten en dergelijke. Door een uitvaartverzekering te nemen kan je ervoor zorgen dat je familie kan beschikken over heel de nalatenschap.

Stap 4: Bepaal welk soort verzekering je wil

Er zijn vandaag de dag veel gespecialiseerde polissen op de markt om je te helpen jouw laatste uitgaven te dekken. Ze kunnen op de markt worden gebracht als uitvaartverzekering, begrafenisverzekering, eindkostenverzekering, … Een eigenschap die deze polissen gemeen hebben is dat de dekking meestal beperkt is tot een bepaald bedrag, in vergelijking met een reguliere levensverzekering van hogere bedragen. De lagere dekking is omdat deze polissen specifiek ontworpen zijn om slechts genoeg te betalen om de laatste uitgaven te dekken. Ze zijn niet bedoeld om je familie een aanvullend inkomen te bieden, zoals een reguliere levensverzekering.

Bij het aanvragen van een verzekering voor de uiteindelijke kosten heb je meestal twee basisopties: vereenvoudigd of gegarandeerd. Het verschil weten is belangrijk, vooral als je je zorgen maakt over je medische voorgeschiedenis.

Bij de eerste optie evalueert of “onderschrijft” de verzekeringsmaatschappij jouw gezondheid op basis van je antwoorden op een reeks vragen met betrekking tot je medische geschiedenis. Een medisch onderzoek is over het algemeen niet nodig. Aangezien de limieten van de uitvaartverzekering lager zijn dan die van de traditionele verzekering, zijn de verzekeringseisen over het algemeen minder streng, maar het is nog steeds mogelijk om iemand af te wijzen op basis van gezondheids- of leefstijlfactoren. Vooraf bestaande aandoeningen, roken of het deelnemen aan risicovolle activiteiten kunnen er allemaal toe leiden dat je aanvraag wordt afgewezen.

Bij de tweede optie wordt bijna iedereen geaccepteerd, ongeacht de medische voorgeschiedenis. In feite hoef je zelfs geen gezondheidsvragen te beantwoorden om een aanvraag in te dienen. Dus wat is het addertje onder het gras? Er is niet echt een addertje onder het gras. Maar de verzekeringsmaatschappij neemt meer risico's, dus de kosten kunnen hoger zijn dan bij andere soorten polissen. Ook zal bij zulk een polis meestal een aangepaste uitkeringsvoorziening horen. Als je je zorgen maakt dat je door jouw gezondheid niet gedekt wordt, of als je gewoon geen gezondheidsinformatie wilt delen, dan moet je op zoek gaan naar dit soort polis.

Dekt een levensverzekering een begrafenis? Voor de meesten van ons is het hoofddoel van de levensverzekering het bieden van financiële zekerheid aan onze familieleden. Als je gezin afhankelijk is van je inkomen, kan de levensverzekering het inkomensverlies als gevolg van jouw overlijden gedeeltelijk vervangen. Ze kan ook zorgen voor een erfenis voor je erfgenamen, zelfs als je geen vermogen hebt om hen na te laten. Levensverzekeringen worden over het algemeen gekocht voor grotere dekkingsbedragen dan de limieten voor een uitvaartverzekering. Zoals we hebben besproken, is het belangrijkste doel van een uitvaartverzekering, in tegenstelling tot een levensverzekering, om alleen je begrafeniskosten en laatste uitgaven te dekken. Misschien wil je beide, want de uitvaartverzekering wordt vaak gebruikt als aanvullende dekking, zodat je levensverzekering niet wordt uitgeput door je laatste uitgaven.

Stap 5: Vraag een offerte

Aangezien de exacte prijs van een uitvaartverzekering afhankelijk is van jouw unieke situatie, is de enige echte manier om te weten wat het zal kosten, het aanvragen van een offerte.

Het is misschien mogelijk om het hele proces online af te ronden, maar we raden je ten zeerste aan om persoonlijk contact op te nemen met een verzekeraar. Je krijgt de best mogelijke dekking tegen de laagste prijs als je alleen koopt wat je absoluut nodig heeft. De beste manier om dit te doen is om te praten met een adviseur, zodat je vragen kunt stellen, verduidelijkingen kunt krijgen en ervoor kunt zorgen dat je precies begrijpt wat u koopt.

Stap 6: Ga zeker ook na of je de dekking die je wenst wel kunt betalen

Ben je een slimme consument? Ben je trots op het steeds vinden van de beste deal? Als dat zo is, kan het zijn dat je teleurgesteld bent bij het zoeken naar een uitvaartverzekering, omdat je waarschijnlijk geen “deals” zult vinden. Verzekering is een sterk gereguleerd product. Polissen en tarieven moeten door de verzekeringsmaatschappijen worden ingediend en worden later niet met korting aangeboden. Wees altijd op je hoede als je een aanbieding ziet voor een uitvaartverzekering. Lees de kleine lettertjes en onderzoek het bedrijf dat de polis aanbiedt. Het heeft niet veel zin om een goede deal te krijgen als de polis of het bedrijf dat de polis uitgeeft er niet is wanneer je hem nodig hebt.