De beleggingswereld kan erg intimiderend zijn voor de beginnende belegger. Het is eenvoudig om je weg kwijt te raken in ingewikkelde financiële markten of uitgebreide overzichten van aandelen die meer of minder waard geworden zijn.

Iedereen kent het beeld wel van de belegger die naar zes of meer computerschermen staart en op zoek is naar dat ene perfecte aandeel. Bij Medirect doen ze hun best het voor de beginnende belegger zo eenvoudig mogelijk te maken, maar ook voor de doorgewinterde belegger heeft deze broker heel wat in huis.

Gevestigd in België

Medirect is gevestigd in België en heeft meer dan 75.000 klanten die ze elke dag verder helpen met al hun problemen. Medirect heeft 900 fondsen en 9.000 (!) aandelen, alsook 3 miljard klantenactiva. Dit is erg veel en maakt ze dan ook een meer dan gerechtvaardigde keuze voor eerste hulp bij beleggen. Dit maakt Medirect erg flexibel.

Wat voor beleggingen je ook wilt doen, bij Medirect ben je altijd aan het juiste adres. Medirect komt toegankelijk over en weet – anders dan veel concurrenten – de drempel om te beleggen zo laag mogelijk te houden door duidelijke uitleg te geven bij alle begrippen en transparant te zijn over alle kosten die bij beleggen komen kijken.

Aandelen

Medirect biedt verschillende opties aan op hun kleurrijke en duidelijke website. Zo kun je eenvoudig direct beginnen met beleggen door op het kopje ‘aandelen’ te klikken. Meteen verschijnt er een lijst met bedrijven waarvan je aandelen kunt kopen. Dit is veel duidelijker gedaan dan bij bijvoorbeeld de Saxo Bank, waar je niet alleen door uitgebreide menu’s heen moet klikken voordat je bij een dergelijk overzicht komt, maar waar je ook nog eens voor onvoorziene kosten komt te staan als (aanstaand) belegger. Wil je aandelen kopen in een heel specifiek bedrijf? Geen probleem. Met de eenvoudige zoekfunctie van Medirect kun je meteen op zoek naar een bedrijf waar jouw hart ligt.

Andere mogelijkheden

Behalve het kopen van aandelen biedt Medirect nog veel andere diensten aan. Zo kun je beleggen in fondsen. Ook de fondsen zijn overzichtelijk gerangschikt op de website van Medirect. Daarnaast is het mogelijk EFTs te kopen en obligaties. Een nadeel is wel dat de fondsenlijst alleen beschikbaar is voor bestaande klanten.

Dit is erg onhandig als je als aanstaand belegger een keuze wilt maken uit het overweldigende overzicht van banken. Als je dan ook nog geïnteresseerd bent in fondsen, is het onhandig te noemen dat deze lijst niet opvraagbaar is via de website. Op dit gebied scoren andere banken beter.

MeDirect Dynamic sparen

Ben je bezig met het plannen van een wereldreis? Of beslis je last minute een nieuwe spelcomputer te kopen omdat de graphics toch wel heel mooi zijn? Medirect biedt uitkomst met MeDirect Dynamic. Open hier een spaarrekening voor al je spontane plannen tot een maximale inleg van 30.000 euro. Wanneer de rente verandert laat Medirect dit meteen weten via de mail (en worden hiervoor geen kosten in rekening gebracht).

Mocht Medirect failliet gaan ontvangt de spaarder tot wel 100.000 euro. Tot en met 980 euro betaalt de spaarder geen belasting. Als jouw spaargeld boven dat bedrag komt betaal je wel belasting. Omdat Medirect in België gevestigd is, is Belgisch recht ten alle tijden van toepassing op jouw spaarrekening. Dit geldt dus ook voor MeDirect Dynamic sparen.

MeDirect Fidelity sparen

Ook voor de minder spontane spaarders heeft Medirect heel wat in huis. Als je doelgericht toewerkt naar een doel dat heel wat geld kost – te denken valt aan een huwelijksreis, het aanschaffen van een auto of een zorgvuldig geplande wereldreis – is MeDirect Fidelity sparen perfect voor jou.

Om deze lange termijnplannen te stimuleren werkt Medirect met een getrouwheidspremie die jaarlijks wordt uitgekeerd. 1 januari wordt de basisrente uitgekeerd. Opnieuw geldt het Belgisch recht en wordt bij faillissement 100.000 euro uitgekeerd (in cash). Ook hier geldt dat de spaarder tot 980 euro geen belasting betaalt.

MeDirect Maandsparen Max

Tot slot is het mogelijk om gebruik te maken van een dienst die (een hele mond vol) MeDirect Maandsparen Max heet. Bij deze rekening kun je elke maand maximaal 500 euro inleggen. De maximale hoogte van de spaarrekening is 50.000 euro. Ook hier geldt dat de bank het netjes via de mail laat weten als de hoogte van de rente wijzigt. En opnieuw wordt 1 januari de rente uitbetaald.

Eveneens hier is het Belgisch recht van toepassing, dus bij faillissement wordt tot 100.000 euro uitbetaald in cash. Indien de spaarder boven dit bedrag komt wordt het ingewikkelder en moet de spaarder denken aan uitbetalingen in aandelen of zelfs vermindering van de waarde.

Vergelijking met andere brokers

Broker

Ons oordeel

Troeven

  • Zeer goedkope tarieven

  • Veel handelsmogelijkheden

  • Veel analysetools ter beschkking

  • Groot handelsaanbod

  • Gereguleerd door AFM

  • Uitstekende analysetools

  • Goedkope tarieven

  • Veel handelsmogelijkheden

  • Uitgebreide analysetools

  • Gereguleerd door AFM en DNB

Experts

Medirect heeft verschillende experts in huis om je wegwijs te maken in het geldlandschap. Samen met zo’n expert kun je kijken welk type rekening perfect is voor jouw spaargeld. Je kunt een expert ook jouw geld laten beheren op een manier die strookt met jouw persoonlijke behoeftes. Ideaal toch?

Beleggingspakketten

Beleggen is erg intimiderend. Kun je experts wel vertrouwen? Kun je de bank wel vertrouwen? Wat gebeurt er als een bank failliet gaat? Medirect probeert verschillende dingen om beleggen toegankelijker te maken. Een van die dingen is het aanbieden van vooraf samengestelde beleggingspakketten.

Kies een zorgvuldig samengesteld pakket dat voldoet aan jouw wensen en jouw beleggingsavontuur kan van start gaan. Opvallend is dat Medirect erg veel aandacht heeft voor de groene kant van beleggen. Voor de mensen die geïnteresseerd zijn in het zo milieuvriendelijk mogelijk beleggen biedt Medirect erg veel mogelijkheden, wat ze flink onderscheidt van de concurrenten.

Conclusie

Al met al biedt Medirect een uitstekende dienst voor (aanstaande) beleggers. Bij Medirect weten ze hoe ze beleggen toegankelijk moeten maken door transparant te zijn over alle kosten, duidelijke lijsten te weergeven met bedrijven waar je in kunt beleggen en vooraf samengestelde beleggingspakketten aan te bieden aan beginners die het samenstellen van beleggingspakketten liever uit handen geven dan het zelf te doen met alle risico’s van dien.

Een nadeel is dat de fondsenlijst niet direct opvraagbaar is als je nog geen lid bent van Medirect. Dit is onhandig als je voornaamste interesse is om te beleggen in fondsen, want dan weet je nog steeds niet of je bij Medirect aan het juiste adres bent. Medirect blinkt uit in helderheid en transparantie en het aanbieden van milieuvriendelijk beleggen is daarbij een kers op de taart.