Wat zijn de verplichte verzekeringen voor particulieren?

Een verplichte verzekering voor particulieren is in België heel beperkt. Maar er zijn wel verschillende verzekeringen die om bepaalde contractuele redenen wel verplicht worden. Ook al zijn niet alle verzekeringen verplicht, toch is het best raadzaam om dan eventueel een polis af te sluiten. In deze blog ‘ Wat is de verplichte verzekering voor particulieren ‘ leer je meer welke verzekeringen noodzakelijk zijn en welke niet. En vooral welke verzekering kan ik het beste in een bepaalde levensperiode afsluiten ondanks dat het een vrijblijvende optie is.

verzekeringen

Verzekeringen kan je opsplitsen in 3 categorieën

Je hebt je in het verleden wel eens luidop afgevraagd of je bepaalde verzekeringen wel nodig hebt. Denk maar aan een familiale verzekering als je geen kinderen of een huisdier hebt? Moet je wel je motorfiets laten verzekeren als die maar een paar keer van stal wordt gehaald? Zal ik een sportverzekering afsluiten voor dat uurtje per week dat ik ga tennissen? Je kan voor de goede orde de verplichte verzekering voor particulieren opdelen in 3 grote categorieën:

  • De wettelijke verplichte verzekeringen waar je niet onderuit kan
  • Contractueel verplichte verzekeringen die niet wettelijk verplicht zijn, maar wél verplicht door een contract
  • De aangeraden verzekeringen: beter voorkomen dan te genezen

Een woordje uitleg wat dit in feite in de praktijk betekent?

Een verplichte verzekering voor particulieren is in België vrij gelimiteerd. Of om het in niet mis te verstane woorden te zeggen: de wetgever legt de verzekering op en we kunnen hier niet onderuit muizen. Sommige verzekeringen worden beschouwd als facultatief: vrij vertaald wil dat zeggen dat je zelf beslist of je deze verzekeringspolis afsluit of niet. Als het gaat om de aansprakelijkheid van een voertuig dat op de openbare weg komt, is een verzekering wel verplicht zoals een motor, oldtimer, camper, scooter of een speed pedelec. Een bestuurdersverzekering van de andere kant behoort dan weer niet tot die verplichting en is louter een facultatieve optie. Naast deze twee voornoemde categorieën zijn er nog de verzekeringen die wettelijk niet verplicht zijn, maar wel door een contract worden verplicht. Het grootste schoolvoorbeeld is een brandverzekering die door de verhuurder in de verhuurovereenkomst voorziet. Tot zover de theoretische uiteenzetting. Maar wat betekent dit nu concreet in de praktijk?

De wettelijk verplichte verzekeringen

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid motorrijtuigen of BA auto

Wanneer je je begeeft op de openbare weg met een voertuig, ben je verplicht een verzekering van Burgerlijke Aansprakelijkheid auto af te sluiten. Of dat nu met een vrachtwagen, personenwagen, motor, scooter of snorfiets is, maakt niets uit. Zodra je met je motorvoertuig je op de openbare weg verplaatst, verplicht de wet dat je een BA-verzekering hebt afgesloten. Het is de meest voorkomende verplichte verzekering voor particulieren. Al maak je daar maar heel sporadisch gebruik van. Of al haal je de quad maar vier keer op een jaar van stal. Om te voorkomen dat je voor alle kosten moet opdraaien als je in de fout gaat bij een verkeersongeval, kan je best je BA polis aanvullen met andere facultatieve verzekeringen zoals:

  • omniumverzekering: dekt ook de schade van je voertuig, ongeacht of je in fout bent of niet
  • bestuurdersverzekering: dekt alle lichamelijke letsels die je hebt opgelopen na een verkeersongeval
  • rechtsbijstandverzekering: helpt je om bij mogelijke betwisting een vergoeding te ontvangen

Kort samengevat BA motorrijtuig

Budget op jaarbasis:
Tussen 250 en 1000 euro. De premie is afhankelijk van de leeftijd, bonus malus, soort voertuig…

Voor wie is deze verzekering?
Voor iedereen die op de openbare weg gaat rijden, ongeacht welk voertuig. Auto, snor- of bromfiets, vrachtwagen, bestelwagen of motor.

Categorie verzekering:
Wettelijk verplicht

De verzekering BA voor sommige vrijetijdsactiviteiten

De verzekering moet in bepaalde gevallen worden afgesloten voor vrijetijdsactiviteiten. Denken we aan alpinisme of als je gaat jagen.

De verzekering voor beroepsaansprakelijkheid

Sommige beroepen moeten een aparte beroepsaansprakelijkheidsverzekering nemen. Dat geldt voor volgende beroepen: boekhouders, reisorganisatoren, artsen, architecten.

De arbeidsongevallenverzekering

De huishoudhulp die wekelijks je woning komt onderhouden of personeel waar je af en toe beroep op doet zoals de babysit van je kind of de tuinman die af en toe de haag komt knippen… Je bent onderworpen om een wettelijke arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Je wordt aanzien als hun ‘werkgever' voor het geval dat er iets mee zou gebeuren.

Kort samengevat arbeidsongevallenverzekering

Budget op jaarbasis:
Tussen 50 en 100 euro, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij. Prijzen kunnen nogal uiteenlopen.

Voor wie is deze verzekering?
Voor iedereen die iemand in dienst heeft buiten de dienstencheques om. Heel concreet: tuinman,poetsvrouw of een andere private persoon die klussen klaart

Categorie verzekering:
Wettelijk verplicht

De contractueel verplichte verzekeringen

Brandverzekering voor huurders

Huur je een appartement of woning? Dan kan de eigenaar van het pand je verplichten een brandverzekering af te sluiten. Ook al is het niet wettelijk verplicht. Dit wordt vaak gevraagd als je een huurcontract ondertekent. Deze specifieke verzekering komt tussen als je aansprakelijk wordt gesteld aan de schade van een pand waar je huurt. Aanvullend kan je eveneens de inboedel laten verzekeren.

Kort samengevat brandverzekering

Budget op jaarbasis:
Tussen 100 en 1000 euro, afhankelijk van de grootte van het appartement of de gehuurde woning

Voor wie is deze verzekering?
Voor iedereen die een woning of een appartement huurt

Categorie verzekering:
Sterk aanbevolen

Schuldsaldoverzekering

Als je een hypothecaire lening afsluit bij een kredietverstrekker wordt de schuldsaldoverzekering automatisch aan het onderschreven contract gekoppeld. In vele gevallen is dat zo. Het voordeel van deze verzekering is wel dat je financieel beschermd wordt bij een overlijden van jou of je partner. De schuldsaldoverzekering betaalt immers het resterende kredietbedrag terug aan de kredietverlener. Deze verzekering wordt sterk aanbevolen.

Kort samengevat brandverzekering

Budget op jaarbasis:
Tussen 200 en 2400 euro. De premie hangt af van het ontleend bedrag, de leeftijd, duurtijd en de grootte van het vastgoed

Voor wie is deze verzekering?
Voor iedereen die een hypothecaire lening heeft afgesloten bij een kredietverstrekker

Categorie verzekering:
Vaak een verplichte verzekering volgens de overeenkomst van de kredietverlener

De aangeraden verzekeringen

BA Familiale

In tegenstelling tot de BA autoverzekering is de familiale verzekering eerder een facultatieve dekking. Vooral wanneer je een kind of huisdier hebt in huis, is deze verzekering geen overbodige luxe. Deze verzekeringspolis dekt alle schade die aan derden wordt berokkend van gezinsleden die onder één dak inwonen. Zelfs huisdieren.

Kort samengevat BA familiale verzekering

Budget op jaarbasis:
Tussen 50 en 120 euro, vooral afhankelijk van je persoonlijke gezinssituatie. Er bestaat ook de mogelijkheid om opties te nemen. Denk maar aan paarden of honden.

Voor wie is deze verzekering?
Voor gezinnen en alleenstaanden. Deze polis is wereldwijd geldig

Categorie verzekering:
Niet (wettelijk) verplicht, maar wel warm aanbevolen

De verzekering voor rechtsbijstand

Veel te vaak mondt onderling gekrakeel over een geleden schadegeval uit in de rechtbank. Naast veel opgehoopte stress kost zo een gerechtelijke ingespannen procedure ook een bom geld. De rechtsbijstandverzekering neemt heel wat kopzorgen uit je handen en komt tussen bij geschillen. Deze verzekering kan je combineren met verschillende andere polissen: auto, brandverzekering, woning en dies meer.

Kort samengevat rechtsbijstandverzekering

Budget op jaarbasis:
Tussen 50 en 300 euro, vooral afhankelijk welke dekkingen je wil nemen

Voor wie is deze verzekering?
Voor iedereen die peperdure rekeningen van advocaten wil vermijden

Categorie verzekering:
Heel sterk aanbevolen