Hoe begin je met investeren?

Je hebt vast wel eens van beleggen gehoord. Dit is het investeren van geld in de hoop dat het meer waard wordt en je dus uiteindelijk van je geld meer geld maakt. Veel mensen kiezen ervoor om te beleggen in plaats van te sparen. De rente die de bank uitbetaalt, kan namelijk minder lonen dan wat je kunt verdienen met beleggen. Het is een manier om je geld op lange termijn te laten toenemen. Een aantal voorbeelden van beleggingen zijn aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, kunst en vastgoed. Als een koers stijgt of daalt, is het mogelijk voor beleggers om geld te verdienen. De prijzen van de koers zijn afhankelijk van het vraag en aanbod.   

Via de beurs beleggen

Als je ervoor kiest om te gaan beleggen, zul je gaan profiteren van zogenoemde periodieke uitkeringen. Dit zijn dividend en rente. Op de lange termijn is dit waar je je geld mee gaat verdienen. Er zijn verschillende manieren van beleggen. 1 ervan is via de beurs. Dit is een soort platform waar beleggingen verhandeld worden. Je kunt zelf niet rechtstreeks via de beurs investeren, dit doet iemand anders voor je die daartoe bevoegd is. Je kunt hiervoor bij een speciale broker of bij een bank aankloppen. Zij kunnen alles voor je regelen en houden je beleggingen voor je in de gaten wanneer je dit wilt. Het is natuurlijk ook mogelijk om zelf de touwtjes in handen te nemen en zelf te beleggen. 

Zoek een betrouwbare professional

Het is niet altijd nodig om zelf te beleggen en alles zelf in de gaten te houden. Als je hier niet echt kaas van gegeten hebt, maar wel graag je geld wilt investeren, kun je dit voor je laten doen. Je kunt ervoor kiezen enkel geld in te leggen en iemand die erin gespecialiseerd is de rest te laten doen. Dit kost natuurlijk wel geld, maar dan weet je in ieder geval dat het goed gebeurt. Het is daarbij wel van belang dat je een bedrijf of persoon uitzoekt die betrouwbaar is en daarbij weet waar hij of zij mee bezig is. In het verleden zijn genoeg mensen opgelicht met beleggingen en om dit te voorkomen is het goed om onderzoek te doen naar het bedrijf waar jij mee in zee wilt.   

Rendement en risico gaan hand in hand

Een van de basisbeginselen wat je in je achterhoofd moet houden, is dat er een positief effect is tussen rendement en risico. Hoe meer risico je neemt, hoe meer rendement je krijgt. Hoeveel risico je neemt, wordt dus beloond. Een aandeel is het meest risicovol waarbij een spaardeposito weer het minst risico met zich meebrengt. Het is dus maar net wat je zelf wilt, hoeveel risico je wilt nemen en hoeveel geld je wilt verdienen. Ook is het zo dat hoe langer je geld belegt, hoe meer geld je zult verdienen met je beleggingen. Beleggen is echt voor de lange adem en het is daarom dat je enkel geld moet investeren dat je ook echt kwijt kunt. Gebruik geld dat je in de komende 3 jaar niet nodig bent.   

Actief aandelen verhandelen

Op het moment dat je jezelf overtuigt hebt te gaan beleggen, zijn er een aantal stappen die je kunt doorlopen als je er mee gaat beginnen. Zo is het belangrijk erover na te denken waar je wilt beleggen. Zoals gezegd kun je dit voor je laten doen, maar je kunt het ook zelf doen. Je gaat hiervoor naar een broker. Zo’n broker maakt het voor jou mogelijk om te beleggen. Er zijn 2 manieren waarop je kunt beleggen. Een van de manieren is actief handelen. Hiermee ben je actief bezig met het kopen en verkopen van aandelen. Dit moet je dan ook elke dag doen om van de koersschommelingen gebruik te kunnen maken.

Aandelen kopen voor de lange termijn

De andere manier is om gewoon aandelen te kopen. Dit is echt voor de langere termijn. Je verdient geld door op het juiste moment te kopen of verkopen. Daarnaast zul je op sommige momenten dividend uitgekeerd krijgen. Als je begint met beleggen, kun je het beste voor een goedkope belegger kiezen die wel betrouwbaar is. Voor je gaat beginnen met beleggen, moet je duidelijk voor ogen hebben waarom je dit wilt. Je moet een beleggingsdoel voor jezelf stellen. Ga je voor een comfortabel pensioen of kies je voor winst op korte termijn? Hoe je het ook wilt, dat moet je jezelf als doel stellen. Daarnaast moet je duidelijk hebben hoeveel je kan beleggen, beleg geen geld dat je nodig bent.