De grote voordelen van een fietsverzekering

Neem ik wel of geen fietsverzekering?

U gaat binnenkort een nieuwe fiets kopen? Neemt u nu wel of geen fietsverzekering? Bij een fiets is dit soms best lastig. De ene persoon kiest er wel voor en de andere niet. Koop je een nieuwe auto of een woning, dan zijn verzekeringen niet meer dan logisch. Toch is het ook een aanrader om bij de aanschaf van een nieuwe fiets een fietsverzekering af te sluiten. U zult de eerste niet zijn die tot uw grote verrassing te maken krijgt met een fietsdiefstal. Gaat het om een kostbaar rijwiel, dan is dat erg spijtig. Het is dan fijn als er een fietsverzekering is afgesloten. Of u wel of niet een verzekering afsluit voor uw fiets is ook wel afhankelijk van een aantal factoren. En uw persoonlijke voorkeur is natuurlijk doorslaggevend.

de fietsverzekering

Voor wie is een fietsverzekering noodzakelijk?

Voor wie is het echt een aanrader om een verzekering af te sluiten? En is eigenlijk iedere fiets wel te verzekeren? Wat houdt de verzekering precies in? Krijgt u alleen geld terug bij diefstal of ook bij schade? Een fietsverzekering houdt niet meteen in dat u verzekerd bent tegen zowel diefstal als schade. Meestal heeft u hierin ook nog wel een keuze. Verzekert u de fiets alleen tegen diefstal, dan is dit goedkoper dan wanneer u hem ook verzekert tegen schade. In het laatste geval neemt u een omnium verzekering.

Een nieuwe fiets is in alle gevallen te verzekeren. Koopt u een tweedehands fiets, dan is een verzekering afsluiten niet altijd mogelijk. Een jonge fiets van maximaal 2 jaar oud die nog in goede staat is komt meestal wel in aanmerking voor een verzekering. Dit moet u dus van te voren even goed checken. Daarnaast maakt het weinig uit wat voor soort fiets u koopt. Of het nu gaat om een bakfiets, een elektrische fiets, een racefiets, een stadsfiets, een vouwfiets of een ligfiets, deze kunt u allemaal zonder problemen verzekeren.

Is een fietsverzekering verplicht?

U heeft een prachtige fiets op het oog en deze wilt u graag aanschaffen? Nu vraagt u uzelf misschien af of het verplicht is om een verzekering af te sluiten. In dat geval komen er natuurlijk nog wat kosten bij als u de fiets koopt. Deze vraag is gemakkelijk te beantwoorden. U mag helemaal zelf weten of u hem wel of niet verzekert. Dit is dus niet verplicht. De keus is geheel aan u. Het is wel van belang om goede afwegingen te maken. Bij een auto is dat een ander verhaal. Dan bent u verplicht om een verzekering af te sluiten. Bij een fiets is dit dus echt bijkomend en helemaal uw eigen persoonlijke keus.

Wat dekt de fietsverzekering?

Dit is natuurlijk een hele belangrijke vraag. Hier moet u van te voren de juiste antwoorden op vinden. Wat wordt er gedekt door de verzekering? Welke verzekering neemt u? Het is mogelijk om uit 2 verschillende formules te kiezen. Of u neemt een gewone fietsverzekering of u kiest voor de omnium verzekering.

Gewone fietsverzekering

Wat krijgt u vergoed bij deze gewone verzekering?

  • Verlies door diefstal
  • Schade door poging tot diefstal

Omnium verzekering

Wat krijgt u vergoed bij de omnium verzekering?

  • Verlies door diefstal
  • Schade door poging tot diefstal
  • Verlies door ongeval
  • Schade door vandalisme, val of ongeval

U ziet dus dat u met de omnium verzekering voor ongeveer alles verzekerd bent en met de gewone verzekering niet. Uiteraard hangt er ook een verschillend prijskaartje aan deze verzekeringen. Bekijk daarom goed uw persoonlijke situatie. Of win advies in bij een expert. Het is ook wel een aandachtspunt om het eventuele eigen risico in de gaten te houden. Dit is per verzekeraar verschillend. Meestal wordt dit wel duidelijk vermeld.

Wat dekt de fietsverzekering niet?

Uiteraard kunt u geen vergoeding krijgen voor alle verliezen die u lijdt met uw fiets. Het is logisch dat een fiets op een gegeven moment slijt. Daarnaast is het niet meer dan normaal dat u op een goede manier met uw rijwiel omgaat. Wat wordt er niet vergoed door de verzekeraar?

  • Schade aan de fiets als u deze op regelmatige basis uitleent aan een andere persoon
  • Verlies door het meedoen aan wedstrijden
  • Gewone slijtage van de fiets en van onderdelen
  • Kleine beschadigingen aan bijvoorbeeld een fietsband of een fietsbel
  • Schade of verlies door diefstal als u geen goed slot heeft gebruikt

Waar bent u precies verzekerd?

Natuurlijk hoeft u niet continue met uw fiets in uw eigen woonplaats te blijven. Een rijwiel nodigt er juist toe uit om lange tochten te maken. Uiteraard geldt de verzekering niet alleen in uw eigen woonplaats. In de meeste gevallen is de verzekering overal in België, Nederland en Luxemburg geldig. Het is natuurlijk altijd belangrijk om even de specifieke voorwaarden door te lezen. Maar dit is toch wel waar u op kunt vertrouwen. Bovendien bent u 24 uur per dag en 7 dagen in de week verzekerd. Dus ook als er op een moment midden in de nacht iets gebeurt met uw fiets, kunt u een beroep doen op de verzekering.

Waar kunt u een fietsverzekering afsluiten?

Waar wilt u de verzekering afsluiten? Er is wat dat betreft van alles mogelijk. Zeker nu het aantal elektrische fietsen enorm toeneemt, groeit ook het aantal mogelijkheden om verzekeringen af te sluiten. Welke plek voor u het beste is, hangt af van verschillende factoren. Wilt u de verzekering zelf online afsluiten of stelt u het op prijs als u geholpen wordt door een professional?

Welke bedragen vergoedt de fietsverzekering?

U heeft schade aan uw fiets. Forse schade zelfs. Of uw fiets is gestolen. Ontvangt u nu het totale aankoopbedrag van uw fiets terug? Dit is in de meeste gevallen afhankelijk van de leeftijd van de fiets. Een groot aantal verzekeringen vergoedt in het eerste jaar nog het volledige bedrag waar u de fiets voor hebt aangeschaft. Bij de meeste verzekeringen gaat het bedrag dat wordt uitgekeerd daarna langzaam omlaag. Denk hierbij aan ongeveer 1% per maand dat de fiets ouder wordt. Sommige verzekeraars keren niets meer uit wanneer de fiets 5 jaar oud is. Dat is echter niet bij alle verzekeringen het geval. Er wordt soms ook gekeken naar hoeveel de fiets nog waard is op bijvoorbeeld een tweedehands markt. Dat bedrag keert de verzekeraar dan ook aan u als eigenaar uit.

Wat betaalt u aan premie?

Dit is natuurlijk ook geen onbelangrijke vraag. Dit bedrag moet toch maandelijks betaald worden. De premie hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij onder meer aan de verleende waarborgen, aan de waarde van de fiets en ook aan het type fiets. Meestal liggen de premies van racefietsen bijvoorbeeld hoger dan die van gewone stadsfietsen. Als u overweegt om een stadsfiets te verzekeren en u kiest echt voor een omnium verzekering, reken dan op ongeveer 60 euro per jaar. Dit kan uiteraard per verzekeraar verschillen. Dit is een richtlijn om u globaal een idee te geven. Kiest u voor een beperktere verzekering, dan is de premie vanzelfsprekend ook iets lager.

Bedrag fietsverzekering online berekenen

Er zijn verschillende websites waarop u online kunt uitrekenen wat u gaat betalen voor de verzekering. U voert dan een aantal gegevens in. Natuurlijk om wat voor soort fiets het gaat, wanneer u hem kocht en ook wat de aankoopprijs was. Vervolgens zijn er een aantal opties waaruit u kunt kiezen. Tenslotte verschijnt er dan een bedrag. Als u het prettig vindt, kunt u op deze manier ook meteen de verzekering afsluiten. Uiteraard is het ook altijd mogelijk om eerst deskundig advies te vragen. De experts staan graag voor u klaar. U ontvangt dan advies dat specifiek gericht is op uw persoonlijke situatie.