Wat zijn de meest voorkomende verzekeringen? 

Een verzekering is heel simpel een contract tussen een verzekeraar en jij als verzekerde. Je betaalt hiervoor een premie en als er dan wat gebeurt of je hebt schade, betaalt de verzekeraar dit dankzij de verzekering voor jou. Er zijn een aantal verzekeringen die verplicht zijn volgens de wet en dit zijn dan ook verzekeringen die je af moet sluiten. Er zijn daarnaast ook verzekeringen waar je zelf voor kunt kiezen of je deze wel of niet afsluit. Daarnaast zijn er ook verzekeringen die niet voor de wet verplicht zijn maar wel verplicht zijn. Deze heten contractueel verplichte verzekeringen. Dit zijn bijvoorbeeld verplichte verzekeringen die in een huurcontract gezet zijn door een verhuurder.  

Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto/Motor

Een van de verplichte verzekeringen is de Burgerlijke Aansprakelijkheid Auto/Motor. Deze verzekering zorgt ervoor dat zowel de schade aan het materieel als lichamelijk schade vergoed wordt. Dit kan schade zijn die je met je voertuig veroorzaakt aan een ander of de passagiers in je auto. Als je met je voertuig de weg op wilt, ben je verplicht een BA verzekering te hebben. Dit moet ook als je de auto of ander voertuig weinig tot niet gebruikt. Stel je zou 2 tot 3 keer in het jaar met je motor op pad gaan, dan moet je hiervoor wel een BA verzekering afsluiten. 

Aanvullende verzekeringen

Het is naast de BA verzekering ook mogelijk om vrijwillige aanvullende verzekeringen af te sluiten. Denk hierbij aan een omniumverzekering die de kosten voor schade aan je eigen auto ook dekt. Een bestuurdersverzekering dekt dan weer schade aan jou persoonlijk en een rechtsbijstandsverzekering kan helpen om de kosten van een eventuele rechtszaak te betalen. Zoals gezegd is, zijn deze verzekeringen niet verplicht, maar kunnen wel goed van pas komen bij eventuele ongelukken. Het is dan ook aan jezelf om te bepalen of je deze verzekeringen wel of niet af wilt sluiten.    

Verplichte verzekeringen

De verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid is verplicht voor verschillende hobby's. Denk hierbij aan jagen. Ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is verplicht voor bepaalde beroepen. Denk hierbij aan onder andere doktoren, architecten, reisorganisatoren of accountants. Deze beroepen zijn verplicht om een verzekering af te sluiten voor beroepsaansprakelijkheid. Ook is het zo dat een ondernemer verzekeringen af moet sluiten voor de werknemers die voor hem of haar werken. Dit zijn verzekeringen die onder meer werkongevallen of ongevallen van en naar het werk dekken. Voor hotels en discotheken is het ook verplicht om een verzekering te hebben tegen brand en ontploffingsgevaar. Ook deze bedrijven vallen onder de beroepsaansprakelijkheidsverzekering.   

Brandverzekering

Als het op de contractuele verzekeringen aankomt die verplicht zijn, is een brandverzekering voor huurders. Op het moment dat je een appartement of huis huurt, is het mogelijk dat een verhuurder in het huurcontract zet dat je een brandverzekering af moet sluiten. Dit type verzekering dekt de schade aan het appartement of huis en de inhoud ervan. Het is niet overal bij de wet verplicht om deze verzekering af te sluiten, maar het is mogelijk dat je deze wel door je huurcontract verplicht gemaakt wordt. Kijk dus altijd het contract goed na om te weten of dit het geval is. 

Omniumverzekering verplicht bij financieringsmaatschappijen

Wanneer je een auto wilt kopen middels een lening, is het mogelijk dat je door de leningverstrekker verplicht wordt om een omniumverzekering af te sluiten. Zoals eerder vermeldt, is dit de verzekering die de schade aan jouzelf en jouw auto vergoedt. De meeste financieringsmaatschappijen stellen dit type verzekering wel verplicht en dat is ook verstandig als je een auto op afbetaling koopt. Je weet nooit wat er kan gebeuren en zo weet je zeker dat je alle schade vergoedt krijgt. Voor een financieringsmaatschappij is dit ook een zekerheid dat de auto afbetaald wordt of in ieder geval goed verzekerd is voor eventuele ongevallen. 

Aanbevolen verzekeringen

Er zijn ook een handje aanbevolen verzekeringen die het waard zijn om te overwegen. Als je bijvoorbeeld kinderen of huisdieren hebt, is het goed om na te denken over een familiale verzekering. Dit type verzekering vergoedt de schade die jij zelf, je kinderen of je huisdieren toebrengen aan een ander buiten je gezin om. Ook een assistance verzekering kan een goed idee zijn als je veel onderweg bent. Deze helpt bij autopech, bij ziekte en ongevallen in het buitenland. Mocht je je inboedel of een gebouw dat in je bezit is willen verzekeren, dan biedt een woningverzekering uitkomst. Je kunt zelf kiezen of je deze verzekeringen afsluit, deze zijn niet verplicht, maar wel een goede aanvulling op je verzekeringspakket.