Plus500 review: voor- en nadelen van deze broker

Plus500, dat het levenslicht zag in 2008, is oorspronkelijk een onderneming uit Israël. Maar de maatschappelijke zetel van deze beursgenoteerde online broker is gelegen in Londen. Plus500 is gereguleerd en geautoriseerd in Groot-Brittannië. De onderneming telt plus minus 1 miljoen traders die maandelijks om en bij de 2 miljoen financiële transacties uitvoeren. In deze blog ‘Plus500, een beursgenoteerde online broker' krijg je een kleine round-up over dit handelsplatform en over de betrouwbaarheid.

Plus500 als online broker: situatieschets

Plus500 valt onder de noemer van CDF broker. Bij een CDF broker koop je niet rechtsreeks een bepaald aandeel. In de plaats hiervan koop je een CFD op het aandeel. De afkorting van CFD staat synoniem voor Contract for Difference. Je speculeert daaropvolgend op de schommelende prijsverschillen in het beoogde aandeel. Het prijsverloop nadat je een positie hebt geopend, bepaalt dan je eindresultaat. Bij de online broker Plus500 heb je de mogelijkheid om de orders te plaatsen op zowel een daling van de koers als een koersstijging. Op deze wijze kan je bij Plus500 heel goed anticiperen op de actuele marktsituatie.

Plus500 als CFD broker en het uitgebreide gamma


Als trader kan je dus met een Contract for Difference diverse transacties uitvoeren in verscheidene financiële marktsegmenten. Even de voornaamste opnoemen die Plus500 zoal te bieden heeft:

  • De klassieke aandelen zoals Facebook of AB-Inbev
  • Forex met valutaparen zoals euro en dollars
  • Indices zoals Dow Jones of AEX
  • Bepaalde grondstoffen zoals olie en goud
  • Crypto Valuta zoals Ethereum of Bitcoin


Bij CDF is het goed om weten dat je de aandelen niet rechtsreeks in je bezit krijgt. Zodra je een positie hebt geopend, sluit je een contract met Plus500 af en doe je een inzet op een daling of stijging. Als je de handelstransactie (traden) afsluit, beëindig je automatisch het contract met de broker. Je ontvangt dan de winst. Bij verlies wordt het bedrag van je rekening afgetrokken.

Hoe solvabel is Plus500?

Heel veel beleggers stellen zich de vraag of de broker ook voldoende betrouwbaar en solvabel is. Regulering is heel belangrijk wanneer je met één of andere broker in zee wil gaan. Maar je kan meteen worden gerustgesteld. Plus500 wordt gereguleerd en geautoriseerd door de Britse Financial Conduct Authority (kortweg FCA). Je kan dit orgaan vergelijken met de Belgische beurswaarhond AFM oftewel de afkorting voor Autoriteit Financiële Markten. Deze Engelse beurswaakhond is zowat de meest strenge regulator wereldwijd. Hun hoofdtaak bestaat er uit om klanten te beschermen tegen malafide ondernemingen in de financiële wereld.

Het naleven van de strenge wetgevende regels


Dit betekent heel eenvoudig dat Plus500 aan de rigoureuze regels moet voldoen om aan de ondernemingsactiviteiten te kunnen deelnemen. Je krijgt in Engeland immers niet zomaar een vergunning in de schoot geworpen. Een ander bijkomend voordeel is dat Plus500 een beursgenoteerd bedrijf is. Dit geeft al wat meer zekerheid. Het is daarom ook een volkomen raadsel waarom deze online broker in uitzonderlijke gevallen een minder goede review op het internet krijgt.

Tip: start eerst met een demo account


Voor dat je met echt geld gaat traden, is het wel aangewezen om op voorhand een demo account te openen. Kwestie om de fluctuerende koersen naar de juiste waarde te kunnen inschatten. Om zo een demo account te openen, volstaat het om je persoonlijk emailadres en paswoord achter te laten. Je kan je ook inschrijven via Facebook of Google als dit voor je gemakkelijker is. Meteen ben je rechtstreeks ingelogd op het platform om te traden en kan je oefenen met een rekening van €40,000 fakegeld.

De overstap naar het echte werk


Wanneer je na uitgebreid te hebben geoefend voldoende kennis hebt verworven, kan je heel makkelijk de switch maken van de demo account naar de reële wereld van het traden. Het enige wat je moet doen is dat je enkele eenvoudige vragen moet beantwoorden. Daarnaast zal je een kopie van je legitimatiebewijs moeten uploaden. Dat je dit soort paperassenwerk moet invullen heeft ook te maken met de strenge regels van de financiële instellingen. Daarnaast is het ook bedoeld voor je eigen veiligheid. Het klinkt misschien vreemd, maar trading bedrijven die deze bijkomende informatie niet vragen lijken niet erg betrouwbaar. Aanzie het als een veiligheidssignaal.

Verschillende betaalopties mogelijk

Eens je account helemaal in orde is gemaakt en geverifieerd, kan je een bedrag storten op je rekening. De broker voorziet verschillende betaalopties:


Als je snel een transactie wil afhandelen, zijn een Creditcard en Paypal de betere mogelijkheden. Hou rekening dat de optie om met een bankoverschrijving geld over te maken iets langere tijd in beslag neemt.

  • Hoeveel kan je minimaal en maximaal storten?


De minimum storting bij Plus500 bedraagt 10 euro. Het maximum is gelimiteerd tot 40,000 euro.

  • De minimale inzet


Elke tool heeft zijn eigen minimum aan inzet. De online broker omschrijft het als een ‘eenheidsbedrag'. Dat staat equivalent met de minimum geldsom of de hoeveelheid die je eventueel nodig hebt om een bepaalde positie te gaan openen.

Hoe veilig staat mijn geld gestationeerd?


Je hoeft je op dat vlak geen zorgen te maken. Zoals eerder al vermeld houdt de lokale Autoriteit Financiële Markten (AFM) van Groot-Brittannië nauwlettend alles uitstekend in de gaten of alles volgens de normen plaatsvindt. De voornaamste ingreep is dat de rekening van elke consument op een aparte rekening komt te staan. Hierdoor vermijd je problemen indien er in het slechtste geval toch iets zou gebeuren met de broker.

Een gebruiksvriendelijk online handelsplatform


De layout van Plus500 is misschien wel het grote paradepaardje van de online broker. Het is heel gebruiksvriendelijk en de onnodige bijkomstige toeters en bellen die je bij concurrerende brokers vaak terugziet, zijn hier weggelaten. Hierdoor krijg je een platform met heel veel overzicht. Lang doe je er bijgevolg niet over om de tools helemaal optimaal te kunnen gebruiken. Het is wel aan te raden dat je eerst alles gaat navlooien in een demo account zodat je weet waar alles onder de motorkap van de broker zit. Met een overzichtelijk menu aan de linkerzijde van het scherm, kan je navigeren naar volgende keuzes:

Menu


Je klapt een extra navigatie open met meerdere verschillende optionele mogelijkheden

Handelen

Met deze tool zie je de trading opties en de makkelijk te volgen grafieken

Open posities

Hier krijg je een overzicht van de openstaande trades

Orders

In deze menubalk zie je eventueel je toekomstige orders

Gesloten posities


Je ziet een historiek van posities die je hebt afgesloten

Fondsen


Opnames, stortingen en rekeningen worden hier beheerd

Aan de bovenkant in het midden van je beeldscherm kan je je favoriete koersaandeel zoeken. Denk maar aan Netflix of andere grootspelers in de wereld. Ook zie je een duidelijk overzicht van de actuele financiële situatie.

Het openen en sluiten van orders

Als je gaat traden, wil je uiteraard dat alles vlotjes verloopt. Wanneer je verkoopt of koopt wil je dat je order meteen wordt doorgevoerd. Bij deze online broker verloopt dit vlekkeloos. Dit heeft immers te maken dat je aan het handelen bent in CFD's. Je moet niet wachten tot je order wordt gevuld. Het is één keer klikken en klaar is kees.

Wanneer wordt er uitbetaald?

Een verzoek tot uitbetaling wordt binnen de 3 werkdagen uitgevoerd en verwerkt. Vervolgens duurt het meestal 1-2 dagen voor het geld op je bankrekening staat. Nog vermelden dat de uitbetaling volledig gratis is. Dat is bij sommige brokers wel eens een probleem omdat ze een meerkost van 10 euro of meer durven aanrekenen.

Algemene conclusie


Deze broker is uiterst betrouwbaar omdat de AFM controle gebeurt in Groot-Brittannië. Deze regulator behoort tot één van de strengste in de wereld. Er staat een Nederlandstalige helpdesk ter beschikking. Het is sowieso een marktleider in het marktsegment van online trading. Het handelsplatform heeft een overzichtelijke layout en ook voor leken heel gebruiksvriendelijk. Kortom, het is een beursgenoteerde onderneming dat heel stevig op zijn eigen benen kan staan.

Geef een reactie