Je bekijkt nu Wat is een passief inkomen en 25 ideeën die altijd scoren

Wat is een passief inkomen en 25 ideeën die altijd scoren

Heel veel mensen hebben vaak een verkeerd beeld wat nu precies een passief inkomen is. Dagdromers laten uitschijnen dat je zonder zorgen op een hagelwit zandstrand kan gaan nietsnutten tussen de wuivende palmbomen. Maar tussen droom en werkelijkheid ligt een wereld van verschil. De creatie van een passief inkomen stamp je niet van de ene op de andere dag uit de grond. Wanneer je diverse inkomstenstromen in de toekomst wil gaan genereren en aan een ‘nine-to-five' job wil ontsnappen, dan raden we zeker aan dit verder te lezen. Hier vind je 25 ideeën om een passief inkomen te vergaren zodat je financiële onafhankelijkheid een stap dichterbij komt.

Wat is nu in feite een passief inkomen?

Er is sprake van een passief inkomen wanneer je betaald blijft krijgen voor een bepaald verricht werk, lang nadat het is voltooid. Een paar concrete voorbeelden helpen je dit duidelijk maken. De inkomstenstroom van een verhuurd onroerend goed is één van die opties. Maandelijks ontvang je een bepaalde geldsom van de huurder. Sommige initiatieven vergen voorafgaandelijk werk om te kunnen verdienen zoals het schrijven van e-books, liedjes of het maken van een film. Je leeft dan van de royalties die je ontvangt.

Patrick Hernandez verdient met 1 hit nog steeds minimum 800 euro per dag

‘Elke dag wanneer ik mijn ogen opendoe, weet ik dat ik tussen de 800 en 1500 euro op het einde van de dag heb verdiend', was enkele jaren geleden de opmerkelijke uitspraak in een interview van de Franse zanger Patrick Hernandez. De man, die op het ogenblik van de monsterhit ‘Born tot be Alive' (einde jaren 70) in het West-Vlaamse Aalbeke woonde, verkocht wereldwijd meer dan 20 miljoen platen. Anno 2020 wordt dit liedje nog altijd een miljoen keer gedownload via iTunes. Wanneer de song over de hele wereld op een radiostation wordt gedraaid of in reclamefilmpjes, krijgt de zanger er nog eens 2 tot 10 euro bovenop.

Ook Mariah Carey boert goed met een passief inkomen

De Franse zanger is overigens niet de enige die grof geld verzamelt met een passief inkomen met lang vervlogen hits. Vooral kerstliedjes blijken nogal goed te scoren. Zo strijkt Slade met de single ‘Merry Xmas Everybody' nog jaarlijks 567.000 euro op. Maar ook Mariah Carey met ‘All I want for Christmas' boert niet slecht met 426.000 euro. Om maar aan te duiden dat je met royalties in de cultuursector eveneens een lucratief passief inkomen kan vergaren. En dan zwijgen we nog over de hits van Paul Mc Cartney en The Beatles. Zulke astronomische bedragen kan je ook verdienen met boeken uiteraard wanneer het gaat om een bestseller.

Verschillende manieren om een passief inkomen te genereren

Deze extreme voorbeelden zijn uiteraard uitzonderingen op de regel. Wanneer je een paar (indianen) verhalen leest over bepaalde ideetjes van een passief inkomen, wordt misschien de indruk gewekt dat je een e-boek of nicheblog kan neerpennen en 2 weken later 10,000 euro per week opstrijkt. Helaas, zo werkt het uiteraard niet. Het samenbrengen van verschillende inkomstenbronnen is een werk van lange adem en vooral geen korte termijn strategie. Hoewel enkelingen mogelijk grote inkomsten verdienen met één bepaalde vorm van passief inkomen, komt het meer frequenter voor dat vooral kleine geldsommen uit een paar verschillende initiatieven moeten binnenkomen.

Hoe begin je aan de ideeën van een passief inkomen?

Zoek een paar onderwerpen zorgvuldig uit die als muziek voor je in de oren klinken. En die vooral je persoonlijke belangstelling opwekken. Stop wat tijd en moeite in wat je wil doen en neem dan pas een beslissing. Voor de ene is het op touw zetten van een e-commerce website een leuke uitdaging, terwijl iemand anders liever een blog schrijft of dividenden wil gaan verhandelen. Alles hangt af van de persoonlijke interessesfeer. Bekijk vooral hoeveel moeite je moet doen om een bepaald project op poten te zetten voor dat je er (grof) geld mee gaat verdienen. Wissel initiatieven met lage en hoge inspanningen af en bekijk achteraf wat het beste werkt en opbrengt.

25 concepten die je een riant passief inkomen kunnen bezorgen

Door de juiste keuze te maken van het passief inkomen, kan je je tijd investeren op de manier die je zelf graag wil. Onderstaande lijst bevat 25 legitieme concepten om geld te verdienen met een passief inkomen. Doe iets dat passioneel volledig past in je kraam, vaardigheid of opgedane ervaring.

#1. Beleggen in cryptocurrencies

Beleggen in cryptocurrencies boomt op dit ogenblik. Heel onverwacht kan je die gang van zaken niet noemen wanneer je weet dat je soms in een hele korte tijdsspanne honderden tot duizenden procenten winst kunnen maken. Bitcoin en Ethereum zijn cryptocurrencies die bekend staan om hun grote volatiliteit. In mensentaal betekent dit dat de koers op één en dezelfde dag heel veel kan schommelen. Dit biedt het grote voordeel dat je als belegger van die wisselkoersen optimaal hiervan kan profiteren. Je hebt immers de mogelijkheid om in te zetten in dalende of stijgende lijn. Om hieraan te kunnen deelnemen zal je een account moeten aanmaken bij een broker. Een aanrader is wel dat je eerst wat oefent op voorhand. Dit kan je doen met een demo account zodat je het beleggen met cryptocurrencies in de vingers hebt voor dat je daadwerkelijk voor de leeuwen wordt gegooid op de beurs.

Volg een Gratis Online Bitcoin Training

#2. Verhandelen van aandelen en obligaties

Obligaties en/of dividendaandelen zijn een beproefde methode om een passief inkomen te vergaren. Ook hier zal je eerst een doorgedreven training moeten ondergaan, voor dat je in de smiezen hebt hoe het beleggen in dividendaandelen of obligaties werkt. Wanneer je consequent geld blijft investeren zonder roekeloze risico's te nemen, kan je na verloop van tijd een heel mooi restinkomen bijeen harken. Een kleine praktische tip: zorg dat je een rekening opent bij de meest voordelige online broker of offline makelaar zodat je in de best optimale omstandigheden winst boekt.

Volg een Gratis Online Aandelen Training

#3. Affiliate marketing

De definitie van affiliate marketing is niet zo moeilijk te begrijpen. Je verkoopt bepaalde producten op het internet waarvan jij niet de rechtmatige eigenaar van bent. Jij brengt via je eigen gecreëerd platform (website of blog) koper en verkoper bij elkaar. Voor elke geslaagde verkoopsessie krijg jij een geldcommissie. Je kan bepaalde producten dus aanprijzen met een blog en link of je kan tegenwoordig ook een website openen die je rechtsreeks stuurt naar Bol.com of Coolblue. Beide vernoemde online ondernemingen hebben een speciale affiliate marketing tool. Veel hangt af van het internetverkeer die je website aantrekt.

Volg een Gratis Online Bol.com Training

#4. De lucratieve handel als daytrader

Daytraden als voltijds beroep of als bijberoep is in theorie voor iedereen weggelegd. Daytraden betekent in feite dat je op dagelijkse basis handelt in verschillende soorten effecten op de beurs. Als doelstelling moet je optimaal gebruik maken van de eventuele prijsfluctuaties die op die dag te noteren vallen. Deze vorm van beleggen wordt vaak door outsiders geromantiseerd. Heel veel mensen zijn ervan overtuigd dat je vanachter een computer de nodige euro's dagelijks kan verdienen zonder veel moeite te moeten doen. In de praktijk is het echter niet zo eenvoudig. Dit heeft te maken dat je soms tegen de bierkaai moet vechten door technologisch geavanceerde algoritmes. En vaak heeft dit wel een beetje weg van een strijd tussen David en Goliath. Hou één ding voor ogen: algoritmes winnen altijd het gevecht met de mens omdat ze sneller kunnen reageren. Daytraden leer je best aan met een demo account. Ook hier luidt het parool: oefening baart kunst.

# 5. Investeren in landbouwgrond

Iedereen heeft de mond vol van vastgoed, maar ook landbouwgrond kan een heel interessante investering zijn op dit ogenblik. Het oogt misschien niet zo sexy, maar het is een uitstekend alternatief om te beleggen in een onroerend vastgoed. Het is in vergelijking met andere soorten onroerend vastgoed minder vluchtig. Het is een stabiel marktsegment en het heeft een heel groot pluspunt. Je kan het voor verschillende jaren verpachten wat een gegarandeerde huuropbrengst per maand of jaarlijks opbrengt zonder dat je er naar moet om kijken.

#6. Het verhuren van een appartement of woning

Het verhuren van een appartement of woning zorgt voor een maandelijks wederkerend vast inkomen. Je kan ook eigendommen laten beheren door beheermaatschappijen. Met de opkomst van het internet zijn er veel methodes om vastgoed te laten opbrengen, afhankelijk van je persoonlijke situatie.

#7. Lijfrenten

Een andere vorm van vastgoed beleggen zijn lijfrenten. Dit vraagt wel om een woordje uitleg. Lijfrente is een verzekeringsproduct waar je voor betaalt. Het grote pluspunt is dat het levenslang een passief inkomen kan opleveren in de vorm van maandelijkse opbrengsten. Let wel op: de voorwaarden van lijfrentes kunnen nogal verschillen. Deze vorm van belegging is niet voor iedereen weggelegd omdat ze ook hoge kosten met zich kunnen meebrengen. Niettemin willen we deze vorm van beleggen je niet onthouden als je op zoek bent naar een passief inkomen.

#8. De verkoop van e-boeken online

Zelf tegenwoordig iets publiceren is tegenwoordig meer dan een hype. Wanneer je een e-book bij Bol.com koopt is de kans vrij groot dat je een zelf gepubliceerd boek aanschaft. Het ontwikkelen van een zelf ontworpen boek is de dag van vandaag ook heel eenvoudig samen te stellen. Om een boek te verkopen, spreekt het voor zich dat je het eerst schrijft, een cover ontwerpt en vervolgens gaat uploaden. Verwacht niet meteen de grote inkomsten, omdat er vaak ook heel veel marketing mee gemoeid is. Daarnaast hangt het ook een beetje af over welk onderwerp je hebt geschreven. Financiële informatie, vermageren en gezondheid zijn het populairst als je een boek wil schrijven. De opbrengsten moet je in vele gevallen over een middellange termijn en soms over jaren bekijken.

#9. Het verkopen van cursussen

In het verlengde van een e-book bestaat de mogelijkheid om cursussen te verkopen op gespecialiseerd platformen. Udemy is wereldwijd een toonaangevend platform. Consumenten kunnen videocursussen volgen over een breed gamma aan onderwerpen. In plaats van een potentiële klant te zijn, kan je zelf ook een eigen videocursus produceren over een bepaald onderwerp wat je na aan het hart ligt. Dit is een uitstekende mogelijkheid om je stielkennis met videobeelden te verkopen. Vooral instructievideo's over programmeren of SEO (Search Engine Optimization) zijn trendsetters bij uitstek.

#10. De verkoop van foto's aan stockfoto agentschappen

Heb je je al eens de vraag gesteld waar de foto's van je favoriete tijdschriften, blogs of websites vandaan komen? In heel veel gevallen worden de foto's gekocht bij stockfoto agentschappen. Dat zijn gespecialiseerde foto websites waar fotografen hun eigen foto's aan kunnen verkopen. Zij verkopen dan deze foto's aan andere gegadigden door. Als je dus een goede fotograaf bent, krijg je een deel van de commissie. Staar je vooral niet blind over het bedrag dat je per foto ontvangt. Soms is dat slechts 20 of 30 cent per verkocht exemplaar. Peanuts bij wijze van spreken, maar populaire foto's gaan vaak 100.000 keer over de toonbank wereldwijd. Dan mag je zelf uitrekenen hoeveel geld één foto in het laatje heeft gebracht.

#11. Royalties verdienen met muziek

Net als bij foto's kan je geld ontvangen voor muziekroyalties zoals je al eerder las bij de aanhef van dit artikel. Sinds de immense populariteit en opkomst van YouTube en iTunes overtreft de vraag het aanbod.

#12. Het design van T-shirts

Zelf T-shirts ontwerpen en dan doorverkopen op gespecialiseerde platforms zoals Cafe Press of Amazon Merch. Net zoals bij stockfoto's, als je onderwerp populair is kan je heel wat geld verdienen. Het verpakken en verzenden wordt zelfs door bepaalde platforms zelf gedaan.

#13. Schrijf je in op Airbnb

De kans is heel reëel dat een deel van je woonst niet wordt gebruikt. Dan kan je je nog altijd inschrijven om een kamer te verhuren bij Airbnb. Je hoeft je alleen maar via een account aan te melden, lakens verversen en wassen. En daarmee is de kous af. Over de marketing hoef je je niets van aan te trekken. Heel handig als bijverdienste dank zij de commissie die je ontvangt.

#14. Start een eigen YouTube kanaal

Momenteel is het een stuk lastiger om internetbezoekers naar je blog te lokken dan om views op YouTube te strikken. Deels omdat de wereld met tekst content propvol zit. De wereld van video's heeft anderzijds nog een hele groeimarge voor zich liggen omdat niet veel mensen voor de camera durven staan.

#15. Schrijf en genereer inkomsten door AdSense

Als je graag schrijft en je ziet er tegenop om een eigen website te onderhouden, dan kan je nog altijd terecht op speciale platforms waar heel veel internetverkeer wordt gegenereerd. Zij publiceren dan voor jou de artikels. Omdat de website heel veel lezers heeft, kan je een graantje meepikken bij Google Adsense. Je krijgt dan een bepaald deel van de commissie. Op Nederlandstalige websites zoals infonu.nl zijn dat maar een paar schnabbels wat je verdient, maar als je de Engelse taal een beetje machtig bent kan je wel een fulltime professioneel maandsalaris verdienen. Er zijn verschillende Amerikaanse platforms waar je heel wat geld mee kan verdienen als je wordt aangenomen.

#16. Maak WordPress thema's

Met een pagebuilder zoals Elementor voor WordPress kan je heel wat plug-in thema's zelf ontwerpen en tegen betaling doorverkopen. Vroeger had je programmeerkennis hiervoor nodig, maar tegenwoordig is dit niet meer nodig. Heel veel mensen zijn op zoek naar een bepaalde authentieke originele lay-out. Een goed plug-in thema ontwerp kan je heel veel geld opbrengen.

#17. Dropshipping via bol.com of Coolblue

Wie grote belangstelling toont om een webshop te maken, maar toch geen voorraad in huis wil halen kan via bol.com of Coolblue toch aan een bepaalde vorm van dropshipping doen. Het opzet is heel eenvoudig. Je ontwerpt een professionele uitziende webshop met de WordPress plug-in Woocommerce en stuurt de consumenten door naar Bol.com of Coolblue. Bij elke rechtstreekse verkoop krijg je een deel van de commissie zoals dat het geval is bij affiliate marketing. Op deze manier ontwijk je een stock en gebeurt de verzending via professionele platforms.

#18. Materiaal verhuren

Heel veel mensen zijn op zoek om materiaal te huren omdat ze gereedschap te duur vinden om zelf aan te kopen. Zeker wanneer het materiaal maar sporadisch wordt gebruikt. Dan kan je met deze methode zorgen voor een leuke bijverdienste. Waar heel veel vraag naar is om te huren zijn volgende voorwerpen: foto- en filmcamera's (Canon of Nikon), beamers, fitnesstoestellen en dergelijke.

#19. Word een professionele webdesigner

Tegenwoordig bestaan er voldoende online cursussen met video's die je aanleren hoe je als webdesigner aan de slag kan. Gratis software programma's zoals WordPress lenen zich uitstekend om je om te scholen tot een websitebouwer. Via social media kan je marketing voeren. Tegenwoordig zal je ook een basiskennis van SEO moeten hebben.

#20. Social media marketing agentschap

Heel veel bedrijven staan te springen om via social media hun producten te promoten. In vele gevallen weten ze echter niet zo goed hoe ze dit moeten aanpakken of ontbreekt eenvoudigweg de tijd om zich hiermee bezig te houden. De nieuwste trend is om ondernemingen hierbij te helpen en een soort logistieke ondersteuning te geven. Zeker in deze coronatijden heeft elke onderneming een hogere omzet nodig. Doelgerichte marketing voeren via social media zorgt voor een ideale oplossing.

#21. Online vertalen

Heel veel ondernemingen die bijvoorbeeld een webshop willen opstarten in verschillende talen, hebben een vertaler nodig om hun producten aan de man te brengen. Ook vertalers voor complexe wetteksten of technische handleidingen van product beschrijvingen zijn gegeerd. Online worden jobs aangeboden bij Gengo, Freelance.com, Fiverr of Upwork. Sommigen verdienen hier een fultime salaris mee.

#22. Foto's bewerken voor andere mensen

Adobe Photoshop of Lightroom hebben voor jou als fotoliefhebber geen geheimen meer. Dan kan je bijvoorbeeld je diensten aanbieden aan mensen die hun privé fotoalbum op een professionele wijze willen laten bewerken. Hiervoor bestaan verschillende online handelsplatforms voor digitale diensten. Vaak worden logo's als extra service meegeleverd. Een basiskennis van Coreldraw of Adobe Illustrator is wel aanbevolen.

#23. Maak een podcast

De laatste tijd zijn Podcasts in opmars. Je kan bijvoorbeeld reclame maken voor bepaalde premiumproducten die je dan aan de man probeert te brengen via affiliate marketing. Heel veel mensen willen eerst luisteren naar de ‘persoonlijke' aanbevelingen via audio voordat ze overgaan tot de definitieve verkoop. Meer en meer nemen de podcasts de functie van influencers over.

#24. Het verhuren van je auto of geld verdienen met de fiets

Pendel je met het openbaar vervoer naar je werk en staat je auto de hele dag op de oprit, dan kan je overwegen om de wagen in die ‘stille' uren te verhuren. Met de huidige deeleconomie voor ogen is dit geen slecht idee. Het is één van die alternatieven om een passief inkomen te vergaren met je voertuig. Sinds enkele weken werd Uber in België gelegaliseerd. Je kan je in bepaalde stedelijke gebieden opgeven als chauffeur en zorgen voor een bijverdienste. In dezelfde trant kan je eveneens je diensten aanbieden bij Deliveroo als je een fervente fietsliefhebber bent en er niet tegenop ziet om maaltijden op tijd aan huis te leveren.

#25. Verdien een passief inkomen met vergelijkingssites

Ontwerp een website die werkt door services van verscheidene serviceproviders aan te bieden en te vergelijken. Het enige wat je moet doen is dat je een verkoop genereert voor elke deal dat je met de consument maakt via een affiliate link op je computer. Keer op keer krijg je bij het afsluiten van een deal je welverdiende commissie. Dat bedrag kan trouwens behoorlijk aantikken bij webhosting of bij domeinnamen omdat elk jaar het contract moet worden hernieuwd.

Geef een reactie