Als iets wordt beloofd dat te mooi is om waar te zijn, is het in de meeste gevallen ook te mooi om waar te zijn. Deze uitdrukking geldt ook een tikkeltje voor het ‘gratis' Duitse beleggingsplatform Flatex. In 2019 kwam deze broker met veel bombarie naar België en Nederland met de slogan: transactiekosten of andere kosten zijn volledig gratis. Een aanlokkelijke zoethouder die in juni 2020 notabene abrupt een einde kreeg. Ze maakten bekend zonder aanwijsbare reden dat beleggen bij Flatex niet meer gratis is en veranderden het geweer op een drastische manier van schouder. Meer nog, beleggen bij Flatex is redelijk duur geworden. Er wordt immers voor elke transactie een kost berekend van 3,90 euro. De ommezwaai maakt het Duitse handelsplatform zelfs tot één van de duurste brokers.
De geschiedenis van Flatex
Flatex is als broker één van de nieuwkomers op de Belgische financiële markt. Het online bedrijf is in Duitsland al lang een grote speler. In België profileerde het zich als gratis broker. Maar dat mooie liedje kreeg dus geen vervolg vanaf juni 2020. Het hoeft geen betoog dat veel beleggers van verbazing hun wenkbrauwen fronsten, die voor het handelsplatform hadden gekozen. Het imago van Flatex kreeg de jongste maanden sowieso een fikse knauw bij verontwaardigde beleggers door de doorgevoerde koerswijziging.
De software van Flatex is gebruiksvriendelijk
De Flatex software biedt geen complexe analyses aan. Daarnaast is het wel heel gebruiksvriendelijk. Op een simpele manier kan je alles terugvinden wat je wil zoeken. Bovendien worden de posities goed en overduidelijk in beeld gebracht. Op die manier bewaar je een helder overzicht welke beleggingsresultaten je boekt. De mobiele trader leent zich uitstekend om ook onderweg transacties uit te voeren. Minpuntje: fundamentele en technische analyse wordt slechts met mondjesmaat aangeboden.
Het gebruik van Tradegate: de praktische werking
Flatex haalt de mosterd bij Tradegate. Dit is een apart handelsplatform dat volledig los staat van de meer bekende beurzen. Je positie worden bijgevolg niet dadelijk geopend op bijvoorbeeld de Dow Jones of de Euronext. De plaats waar je dus je posities doorvoert, is dus ook minder gereguleerd dan dit het geval is bij andere concurrerende brokers.
- Het principe van de spread
Een cruciaal aandachtspunt bij verschillende handelsplatforms zijn de spreads. Hoewel Tradegate bij de incrowd een minder bekend financieel handelsplatform is, kan je hoe dan ook toch tegen scherpe prijzen beleggen. Markant detail: het is opletten geblazen tijdens de avondsessies. Volgens de (officiële) regels van de Tradegate beurs zelf, worden naar zogeheten referentiemarkten verwezen om de prijzen te bepalen. Op het ogenblik dat de referentiemarkt sluit, bepalen de beleggers van Tradegate zelf de verschillende prijzen volledig. Het zal je dus niet verwonderen dat de spreads in de avonduren ook gevoelig gaan toenemen.
Hoe betrouwbaar is deze Duitse broker?
Zoals reeds eerder geschreven, is Flatex een nieuwkomer op de Belgische financiële markt. Dit betekent niet dat de broker zijn sporen nog niet eerder heeft verdiend. De broker zag het levenslicht in 2006 in Duitsland. Met een jaarlijkse omzet van 150 miljard euro geldtransacties hoef je geen angst te hebben om met een onprofessioneel bedrijf in zee te gaan. 525 financiële medewerkers staan paraat dat alles in goede banen wordt geleid bij deze broker. De broker wordt gecontroleerd door de Duitse toezichthouder op de financiële markt, afgekort als BaFin. Vergelijk het met de Autoriteit van Financiële Markten (AFM), die controleert of Flatex de wetten naleeft. De geldsommen die je bij Flatex doneert, valt automatisch onder het deposito garantiestelsel. In mensentaal houdt dit in dat stortingen tot 100,000 euro gegarandeerd blijven indien de broker eventueel onverwacht op de fles zou gaan. Voorts is het belangrijk om weten dat aandelen niet kunnen worden uitgeleend. Om de eenvoudige reden dat de Duitse wetgeving dit niet toestaat. Dit speelt in de kaart van het handelsplatform omdat het de belegger een veiliger gevoel geeft.
De klantendienst wordt gevoerd in de Nederlandse taal
Flatex beschikt over een volledige Nederlandstalige klantendienst. Deze service staat elke werkdag ter beschikking tussen 8 en 20 uur. Ook bestaat de mogelijkheid om contact te nemen via email. Zo ben je zeker dat je bij eventuele mogelijke problemen verder wordt geholpen. De broker staat er om bekend een uitstekend klantenservice beleid te voeren. Uiteraard zit daar de Duitse Gründlichkeit hiervoor tussen.
Een account openen: hoe doe je dat?
Het openen van een account bij deze broker gaat vrij gemakkelijk. Je start met het invullen van de persoonlijke gegevens zoals de naam en het adres. Via je telefoonnummer of opgegeven webcam wordt alles geverifieerd. Op deze manier worden witwaspraktijken tegen gegaan. Alle uitgewisselde info wordt heel vertrouwelijk verwerkt bij de Duitse online broker. Het hele proces om een account te openen gebeurt wel in de Engelse taal. In tegenstelling met andere brokers duurt het openen van een account iets langer, maar dat tijdsbestek is haast te verwaarlozen. Ook het plaatsen van een eerste transactie neemt wat meer tijd in beslag. Dit heeft te maken dat je een aparte applicatie moet downloaden, waarmee je elke order moet confirmeren. Dit biedt wel het grote voordeel dat alles in veilige omstandigheden wordt afgewerkt.
Hoe open je een positie?
Het openen van een positie is kinderlijk eenvoudig. Je maakt gebruik van de knop om te handelen als je een effect wil zoeken. Je krijgt meteen ook een orderscherm te zien. In deze ruimte kan je invullen hoeveel effecten je eventueel wil kopen. De order voer je door via de ‘bevestigen'-knop. De posities die je hebt ingenomen, kan je bekijken onder het portefeuille overzicht.
Welke mogelijkheden heb je om te traden?
Je hebt de mogelijkheid om in verschillende effecten te traden. Je hebt de keuze uit 2800 obligaties, 4700 aandelen, 1700 EFT's en 2000 fondsen uit verschillende landen. Er bestaat een optie om actiever te gaan handelen in derivaten. Denk op het eerste zicht aan de handel in valuta (Forex) of CFD's, waar je gebruik kan maken van hefbomen. Een gratis demo staat ter beschikking om de werking van CFD's aan te leren.
De werking van de software uitgelicht
Bij Flatex kan je kiezen uit verschillende software pakketten. Hieronder enkele opties uitgelicht:
- Het Webfiliaal voor aandelen
Het Webfiliaal wordt over het algemeen gebruikt en toegepast voor de fysieke handel. Denken we maar aan het marktsegment in aandelen. Je kan via de software heel makkelijk zoeken naar verscheidene aandelen. Spijtig genoeg ontbreekt een duidelijk bulletin van alle effecten die beschikbaar zijn. Dit is wel een mankement in deze software. Anderzijds verloopt het openen van een positie dus heel makkelijk. Nadat je een effect hebt opgespoord dat je wil volgen, druk je eenvoudigweg op kopen en kan je op een makkelijke manier de gegevens van je bepaalde order invoeren. Het gebruik van limieten en een stop order zijn voorzien als belangrijke opties. Het enige wat ontbreekt is inderdaad dat je geen analyses kan uitvoeren. Je bent bij wijze van spreken genoodzaakt om externe software hiervoor aan te schaffen en te raadplegen.
- Het platform voor CFD
Je kan met deze broker ook aan de slag met CFD's wat staat voor Contract for Difference. Met deze derivaten kan je handig inspelen op dalingen en stijgingen van de koers op de beurs van een aandeel. Met CFD's heb je de mogelijkheid om een zogenaamde ‘hefboom' in te zetten. Daarnaast kan je ook speculeren op een koers met neerwaartse trend. Bij deze broker is het CFD platform een stuk uitvoeriger dan het eerder besproken Webfiliaal. Je kan verschillende indicatoren raadplegen en zelfs op grafieken tekenen. Kanttekening: voor een daytrader zijn de opties nog te beperkt. Een ander softwarepakket zal je moeten downloaden om je bij te staan. Daarna kan je dan je orders verder uitvoeren en afwerken.
Algemene conclusie
Een jaar geleden profileerde Flatex zich als nieuwkomer in België met gratis transactiekosten. Beloftes die deze Duitse online broker sinds juni 2020 niet meer nakomt. De (gratis) euforie bij Belgische beleggers was dan ook maar van korte duur. Nochtans hebben de Duitsers in het verleden bewezen heel betrouwbaar te zijn met hun handelsplatform omdat ze door de Duitse financiële zichthouder zijn gereguleerd.