deGiro, een broker die anders is dan anders?
Sinds 2017 lanceerde deGiro zijn ruim aanbod als goedkope broker van aandelen, trackers, fondsen en obligaties ook op de Belgische markt. Om het eufemistisch uit te drukken is de broker die vanuit Nederland opereert, anders dan een ander beursbedrijf. Zij werken niet alleen vanuit Nederland, maar vallen ook onder de wetten en regels van de Nederlandse overheid. Opvallend is ook dat ze geen bank zijn, maar door het leven gaan als een stichting. In de blog ‘deGiro, een broker die anders is dan anders' bekijken we vanuit het standpunt van de particuliere belegger deze broker die vooral belangstelling toont voor trackers en fondsen.
De Giro is een zeer populaire broker maar we zien steeds vaker negatieve reviews op onder andere Trustpilot( zie hier). We raden aan om andere en goedkopere brokers te gebruiken zoals Mexem.
Even in de geschiedenis duiken bij het prille begin
DeGiro zag het levenslicht in 2008 wanneer 5 oud Binckbank medewerkers de hoofden bij elkaar staken om als broker te beginnen voor professionele geïnteresseerden. Sinds september 2013 gooiden ze hun bedrijf over een andere boeg en boden ook hun diensten aan voor particuliere potentiële beleggers. De superlage tarieven die ze hanteerden, zorgden voor een grote schokgolf in de beleggingswereld. Vanaf 2017 zetten ze ook voet aan de grond in België met hun bodemtarieven.
DeGiro richtte zich oorspronkelijk op de Nederlandse markt, maar is ondertussen naar een platform in 18 Europese landen uitgegroeid. De onderneming noemt zichzelf de groothandelaar voor particuliere beleggers. Ze beschikken over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ook in België zijn ze bij officiële controlerende organen aangemeld.
Geen beurstaks betalen
De broker valt niet onder de vlag van de Belgische wetgeving. Hierdoor moet je ook geen beurstaks betalen. Voor de belegger van fondsen biedt dit wel heel wat voordelen. In België betaal je immers bij de verkoop van kapitaliserende fondsen 1 procent beurstaks op de waarde van het fonds. Voor trackers schommelt dit tussen de 0,09 tot 1 procent, afhankelijk van het type. Dat er geen beurstaks (TOB) verschuldigd is bij aankopen en verkopen van een buitenlandse broker, blijft nochtans een heet hangijzer in België. Veel is afhankelijk van de interpretatie van de wetgeving. En die wettelijke regels over de beurstaks worden vaak nog met een ruime ‘dichterlijke vrijheid' toegepast. Je kan er niet onderuit dat dit niet naleven van het gelijkheidsbeginsel toch wel een doorn in het oog is voor de Belgische ‘concurrerende' brokers Keytrade en Binckbank.
Geen afhouding van de roerende voorheffing
Het beursbedrijf houdt geen roerende voorheffing af op dividenden en houdt ook geen rekenschap met de meerwaardetaks die je moet betalen als je fondsen verkoopt. Nochtans ben je als Belg wettelijk verplicht om dit af te dragen aan de Belgische Staat. Van de belegger wordt dan ook verwacht dat hij of zij de juiste bedragen zelf aangeeft in het belastingformulier. Welnu, voor dividenden van distributie fondsen en aandelen of coupons van obligaties is dat een haalbare kaart zolang je de uitgekeerde dividenden netjes bijhoudt en dan optelt.
Vergelijking met andere brokers
Een account aanmaken: hoe doe je dat?
De DeGiro-broker biedt verschillende mogelijkheden om op verschillende manieren accounts te openen. Je hebt de keuze tussen een Basic Account of een zogeheten Custody account.
Custody account
Als je kiest voor een Custody account, worden je effecten niet uitgeleend. Anderzijds word je ook niet in de gelegenheid gesteld om handelingen uit te voeren in derivaten zoals turbos of speeders. Omdat ze geen inkomsten kunnen derven uit het uitlenen van je eventuele aandelen, zijn er wel kleine aanpassingen in de tarieven. Zo worden dividendkosten om te innen aangerekend en je beschikt niet over gratis realtime koersen om bijvoorbeeld Euronext te raadplegen.
Basic account en daarna upgraden
Bij de opening van een gewoon account krijg je automatisch een Basic account toegewezen. In principe krijg je toegang tot alle producten die voorradig zijn, maar je kan niet in het ganse aanbod handelen. Dat is onder meer het geval bij het aankopen van margin aandelen, transacties uitvoeren via shortselling of het handelen in derivaten.
Er bestaat dan wel de mogelijkheid om je account te upgraden naar een ander account, respectievelijk Trader, Daytrader of Active. Zo krijg je bijvoorbeeld bij Active wel toegang tot een Margin account.
De werkwijze om een account te openen
De opening van een account verloopt vlotjes zonder veel poespas. Bij wijze van spreken kan je al na 10 minuten eigenaar zijn van een nieuw account. Maar in de praktijk zal je nog enkele documenten moeten voorleggen: het afleggen van een test voor bekwaamheid, een bankoverschrijving moeten uitvoeren en de toestemming geven voor real time koersen. Je bankrekeningnummer en je identiteitskaart zijn de andere bijkomstige documenten die je moet kunnen voorleggen. Een bepaalde minimumstorting is echter niet vereist.
Wat is het aanbod van deze DeGiro-broker?
Deze broker stelt je in staat om te handelen in beleggingsfondsen die beursgenoteerd en niet-beursgenoteerd zijn, aandelen, futures, trackers of ETF's, obligaties, warrants, opties en hefboomproducten zoals speeders, turbo's en CFD's.
Je hebt toegang tot 60 beurzen in 26 verschillende landen. Uiteraard de Europese beurzen zijn van de partij met zelfs Tsjechië, Polen en Griekenland. Naast de Canadese en Amerikaanse beurs behoren Japan, Singapore, Hong Kong, Turkije, Nieuw-Zeeland en Turkije eveneens tot het actieterrein. Volgende order types staan tot je beschikking:
- market order
- limit order
- stop limit order
- stop loss order
Je kan inleggen volgens bepaalde duurtijden.
De kosten zijn de laagste van België
De beursonderneming is één van de goedkoopste brokers die actief is in België. Naast de gebruikelijke transactie-kosten moet je uiteraard nog rekening houden met andere uitgaven zoals de aansluitingskosten (2,5 euro per jaar per beurs), bewaarloon en valutakosten.
Hoe betrouwbaar is deze broker?
Het bedrijf valt onder de Nederlandse en Europese normen en wetten. Dat betekent dat fondsen, aandelen of andere effecten in bewaring worden gegeven bij een ander bedrijf op persoonlijke naam van de klant. Bij een eventueel mogelijk faillissement, kan het geld van de belegger niet worden aangesproken.
Voor wie is deze broker de geschikte partij?
De voordelen
- het is veruit de goedkoopste broker in België
- het platform is gebruiksvriendelijk en makkelijk toegankelijk
- een breed scala van beursaanbiedingen
De nadelen
- het basic platform is beperkt
- analistenresearch staat niet ter beschikking
- geen actuele prijs alerts van de aandelenkoers
Voor de prijsbewuste particuliere belegger is het een uitermate geschikte broker, op voorwaarde dat die zijn research elders raadpleegt of aan zelfstudie doet.
1. Je betaalt geen beurstaks. Volgens de FOD Financiën België anderzijds ben je nochtans wel degelijk een beurstaks verschuldigd. Of dit echter gevolgen heeft voor de Belgische belegger, laten we hier toch wijselijk in het midden.
2. De meerwaardetaksen en de roerende voorheffing zal je op eigen houtje moeten aangeven in de aangifte van de belastingen.
3. De fondsvarianten zorgen voor een veel groter rendement dan wat de Belgische tegenhangers kunnen aanbieden. En dat is een belangrijk voordeel.
4. De broker leent de effecten uit tegen een bepaalde vergoeding. Dit zorgt voor een beperkt risico. Om die reden kan je beter voor de formule Custody account kiezen, waar dit niet het geval is.
5. Een rekening bij deze broker moet je in België aangeven als een rekening in het buitenland wanneer je je belastingformulier jaarlijks invult.
6. Het is geen bankinstelling en valt niet onder het garantiestelsel van een deposito. Maar het cash geld op je rekening van beleggingen wordt automatisch in een geldmarktfonds belegd als de alternatieve oplossing voor de depositogarantie. Bijgevolg loop je geen risico.