Beleggen in aandelen voor je kinderen, waar rekening mee houden?

Vroeger was het zo dat elke ouder en vaak ook grootouder ervoor koos om een spaarrekening te openen voor een kind of kleinkind. Er werd dan vervolgens voor gekozen om periodieke stortingen te doen op deze rekening waardoor er een bepaald kapitaal kon worden gespaard voor later. Niet alleen kon er op deze manier een aardig kapitaal bij elkaar gespaard worden, daarnaast was het ook nog eens zo dat er kon worden gerekend op een aantrekkelijk rendement. De spaarrente lag vroeger namelijk op z’n zachtst gezegd significant hoger dan vandaag de dag het geval is.

Tegenwoordig kiezen mensen er net daarom vooral voor om te beleggen in aandelen. Ben jij dat ook van plan? Zou je echter graag in eerste instantie willen ontdekken waar rekening mee te houden wanneer je dit gaat doen? Dan moet je, je vooral even verdiepen in de onderstaande informatie!

Hoe wil je precies gaan beleggen in aandelen voor je kinderen?

Beleggen in aandelen voor je kinderenIn eerste instantie gaan we het even hebben over de manier waarop je gaat beleggen in aandelen voor je kinderen. In de basis is het namelijk mogelijk om een keuze te maken uit twee werkwijzen:

  1. Je kan in één keer een groot bedrag investeren voor je kinderen;
  2. Je kan periodiek instappen in verschillende beleggingsassets voor je kinderen;

Voor welke van beide opties je zal kiezen is afhankelijk van twee verschillende factoren. In eerste instantie is er natuurlijk het kapitaal dat je precies voor handen hebt. Wanneer er geen sprake is van een significant kapitaal dat je meteen kan investeren heeft een éénmalige investering uitvoeren eigenlijk niet zoveel zin. Het beste kan je er dan voor kiezen om gewoon maandelijks een bepaald bedrag te investeren en dat dan uiteraard voor een bepaalde periode.

Ook de marktomstandigheden zullen een niet onbelangrijke rol spelen bij het maken van deze beslissing. Bevindt de markt zich op een all-time high? Dan zal je voorzichtiger willen zijn met in één keer grote bedragen te investeren dan wanneer de markt bijvoorbeeld net een correctie of crash achter de rug heeft. Ook met de actuele waardering van de markt moet dus rekening worden gehouden. Dit ook wanneer je beleggingshorizon eigenlijk nog behoorlijk lang is.

Hoeveel risico wil je precies lopen met je beleggingen?

Een tweede punt waar je bij beleggen in aandelen voor je kinderen rekening mee moet houden heeft betrekking tot het risico dat je (al dan niet) wenst te lopen. Dit risico zal onder meer bepalend zijn voor het feit of je alleen maar kiest voor aandelen of voor een spreiding van je kapitaal tussen aandelen en obligaties. Wanneer je volledig in aandelen wenst te investeren zal je risicoprofiel bovendien ook bepalen of je volledig kiest voor groeiaandelen of voor bijvoorbeeld waarde-aandelen of een combinatie van beiden.

Bij het opstellen van je risicoprofiel moet je ook altijd rekening houden met de termijn waarop je gaat beleggen voor je kinderen. Ga je slechts beleggen voor een paar jaar of ben je van plan om te beleggen voor een periode van tien jaar of meer? Dan maakt dat nogal een verschil. Hier even goed over nadenken is duidelijk geen overbodige luxe.

Beleggen in aandelen voor je kinderen of toch eerder kiezen voor ETFs?

beleggen aandelen kinderenEr stelt zich vandaag de dag nog een andere belangrijke vraag. Voor mensen die willen gaan beleggen in aandelen voor hun kinderen geldt immers dat ze vaak zo weinig mogelijk risico willen lopen met hun kapitaal. Dat is ook logisch, alleen moet er daarbij wel rekening worden gehouden met de financiële middelen die men voor handen heeft. Lang niet iedereen beschikt namelijk over de mogelijkheid om meteen ettelijke duizenden euro’s te investeren om een gediversifieerde portefeuille te kunnen realiseren. Geldt dat ook voor jou? Wil je echter toch graag kunnen rekenen op een zo optimaal mogelijke spreiding? Dan is kiezen voor een ETF wellicht een betere keuze.

Een ETF is een zogenaamd ‘Exchange Traded Fund’. Het gaat hierbij dus om een tracker waarin je kan investeren via een broker die een bepaalde index volgt. Een populaire tracker is bijvoorbeeld de Vanguard S&P 500. Dit is een tracker die zoals de naam reeds laat vermoeden de S&P 500 index volgt. Van deze index is bekend dat ze de 500 grootste bedrijven uit de Verenigde Staten volgt. Verschillende gerenommeerde beleggers waaronder Warren Buffett zijn reeds jarenlang grote fan van deze index.

In het bijzonder wanneer je op zoek bent naar een belegging met een beperkt risico waar je eenvoudig periodiek in kan investeren en bovendien ook nog eens dividend mee kan verwerven kan het beslist de moeite waard zijn om daarvoor te kijken naar een ETF als deze. Een dergelijke ETF leent zich dus eigenlijk eveneens voor beleggingen die je wil doen voor je kinderen. Bij een broker als DEGIRO kan je trouwens heel wat gratis ETF's vinden die je zonder extra kosten kan aankopen. Zeker de moeite om je rendement te maximaliseren!

Geef een reactie